|
[Ekonomiczna] Trader |
| Autor |
Wiadomość |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy Posty: 3447
33795 Prestiż
|
Wysłany: 09-06-2008, 18:18 [Ekonomiczna] Trader
|
|
|
Tytuł: Trader
Gatunek: Ekonomiczna
Autor: RomanX
Opis:
Prosta gierka, która polega na handlu walutami (dolary, franki, funty i euro oraz bazowe złotówki) i ewentualnie kilkoma surowcami (ropa, złoto, pallad). Aktualne ceny zakupu i sprzedaży pobierane są z internetu, podobnie ich wykresy (żeby ułatwić planowanie). Na starcie każdy gracz dostaje np. 1000 zł.
Użytkownik przy starcie loguje się, a gra pobiera z serwera jego stan posiadania. Przy każdej transakcji dane wysyłane są do serwera w celu aktualizacji.
Na serwerze obliczana jest wartość Bogactwa, tj. waluty (i ew. surowce) przeliczane są z powrotem na złotówki wg cen skupu i wg tej wartości powstaje lista najbogatszych.
Uwagi:
Gra jest w zalążku produkcji, znacznie więcej jest na papierze niż w kodzie. Szansa wydania zależy od Waszej reakcji na plan. |
|
|
|
 |
Winner
Sierżant Atomowy Plutonowy

Główny edytor: 
462 Prestiż
|
Wysłany: 09-06-2008, 20:04
|
|
|
świetny pomysł, jestem jak najbardziej za. Z chęcią pogram, jeśli wyjdzie.
Nie myślałaś może o symulatorze giełdy? |
_________________ <TO MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ> |
|
|
|
 |
Fadex
Legenda #4; #12; #18; #20; #21; #27

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
51612 Prestiż
|
Wysłany: 09-06-2008, 20:47
|
|
|
Genialne. Taka gierka na 10 minut co dzień/2 dni świetny plan. Trzeba by też wprowadzić przewidywania giełdowe, które nie zawsze się sprawdzają, etc. |
_________________ If it doesn't have to work, I can optimize any code to a runtime of zero. What's your superpower?
wat |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
33795 Prestiż
|
Wysłany: 09-06-2008, 22:06
|
|
|
| Fadex napisał/a: | | Trzeba by też wprowadzić przewidywania giełdowe, które nie zawsze się sprawdzają, etc. |
Nie, to nie tak. To pobierałoby prawdziwe kursy. Ten kawałek kodu uznałam za główny (poza logowaniem) i już jest zrobiony. Kursy pobiera z nbp.pl, więc ze stabilnego i pewnego źródła.
Nie dość, że nie muszę martwić się, że ktoś rozpracuje algorytmy generowania sztucznych kursów, to jeszcze gierka nabiera walorów edukacyjnych (jak zarobisz tu, to i tam).
| Cytat: | | Nie myślałaś może o symulatorze giełdy? |
Też, ale mam ekstremalnie mało czasu na to, więc waluty powinny starczyć. Giełda oznacza o wiele większą komplikację. |
|
|
|
 |
Winner
Sierżant Atomowy Plutonowy

Główny edytor: 
462 Prestiż
|
Wysłany: 09-06-2008, 22:51
|
|
|
Mimo wszystko genialne. Zapewne studenci SGH się skuszą, hehe |
_________________ <TO MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ> |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Główny edytor: 
24606 Prestiż
|
Wysłany: 09-06-2008, 22:52
|
|
|
Chętnie zagram, jestem za. |
_________________ the preacher man says its the end of time
|
|
|
|
 |
NeVermore
Bohater

5143 Prestiż
|
Wysłany: 10-06-2008, 00:19
|
|
|
Uważaj Roman bo Twój serwer nie nadąży z obliczaniem, tak zainteresowanie gierką rośnie W liceum mieliśmy klub który grał w gierkę tego typu - symulator własnej firmy. Zainteresowanie też było, ale chyba głownie ze względu na 6-tki z przedsiębiorczości dla najlepszej drużyny Tam jednak wszystko opierało sie na algorytmach, co strasznie usztywnia grę, Twoja może być znacznie żywsza i na pewno realistyczniejsza, właściwie to w pełni realistyczna. Skusze się na pewno, ale czy na dłuzej nie wiem bo nie mam przedsiebiorczego zacięcia. |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
33795 Prestiż
|
Wysłany: 11-06-2008, 15:27
|
|
|
Widzę, że reakcje są pozytywne - zaczynam sklejać kod
| NeVermore napisał/a: | | Uważaj Roman bo Twój serwer nie nadąży z obliczaniem |
W sumie mogę całe obciążenie przenieść na klienta A trochę tego pewnie będzie, jeśli podczas klikania nie wpadnę na jakiś pomysł optymalizacyjny. |
|
|
|
 |
zetcom
Młodszy chorąży 2D Artist

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: nie
3194 Prestiż
|
Wysłany: 26-06-2008, 00:13
|
|
|
| RomanX napisał/a: | | Nie, to nie tak. To pobierałoby prawdziwe kursy. Ten kawałek kodu uznałem za główny (poza logowaniem) i już jest zrobiony. Kursy pobiera z nbp.pl, więc ze stabilnego i pewnego źródła. | Brzmi bardzo ambitnie. Z chęcią poczekam i zobaczę co z tego wyniknie. Połamania myszki życzę |
|
|
|
 |
|
|