NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Katastrofa na śląsku
Autor Wiadomość
apitis
Kapral

Prestiż
Wysłany: 29-01-2006, 16:25   Katastrofa na śląsku

28 stycznia, ok. godziny 17:15 zawalił się dach w centrum targowym. Conajmniej 66 osób zginęło a 151 jest rannych...

Co o tym sądzicie? Co może być temu winne? ...

ZAPRASZAM

Fadex 
Legenda
#4; #12; #18; #20; #21; #27

Pojedynki: nie
Steam:

Prestiż
Wysłany: 29-01-2006, 17:09   

Co? Brak odśnieżania dachu budynku i złe opracowanie rozstawienia kolumn - tak myślę.

Kaytek 
Chorąży

Prestiż
Wysłany: 29-01-2006, 17:10   

Nie co może być temu winne - ale co jest. Śnieg, kolego, śnieg. Półtora metra śniegu. I o ile budynek był wyliczony, na to, aby jakieś tam warstwy śniegu utrzymać, to konstruktorzy hali nie przewidzieli dodatkowych naprężeń (np. niska temperatura).

BTW. na tej hali robi się taką kasę, że zrzucenie śniegu nie jest żadnym ogromnym kosztem, czyli śnieg jest tylko pośrednią przyczyną, bezpośrednią jest lenistwo i brak umiejętności przewidywania u właściciela obiektu. Bo ze Spodka są w stanie tydzień zrzucać, mimo, że nie organizowane są tam teraz żadne imprezy. Aha, właśnie zamknęli parking przed Ikeą, a taki sam na przeciwko rozebrali. To znaczy, że gdyby nie ta tragedia, ludzie dalej zaniedbywaliby swoje obowiązki. I to jest smutne.

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

Pojedynki: być może
Steam:

Prestiż
Wysłany: 29-01-2006, 20:38   

Obiła mi się o uszy plotka (niepotwierdzona), że budynek był skonstruowany "pod klimat"... śródziemnomorski. Przez to śnieg i chłód zrobiły swoje.

[*] [*] [*]

msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~

Prestiż
Wysłany: 29-01-2006, 20:58   

Skandal!
I tak jest zawsze.
Trzeba ofiar, żeby wszelakie nasze służby się czegoś nauczyły.
Tak samo z kataklizmami.
Polska jest zaskoczona tym, na co świat zdążył się przygotować.

[*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*]

Wprowadziłem żałobną wersję avatara.

PoW 
Chorąży
Dziękuję, postoję.

Prestiż
Wysłany: 29-01-2006, 22:45   

Wiem, że to właściwie nieważne, ale mam wrażenie, że media trochę się gubią opisując tą tragedię, a swego rodzaju czarnym humorem jest to, że właściwie nie wiadomo Katowice czy Chorzów? Wiem, że miast tych nie dzieli właściwie nic prócz znaku, ale przydałyby się rzetelne informacje...

[*][*][*]

I to tyle z mojej strony w kwestii żałoby narodowej...

Kaytek 
Chorąży

Prestiż
Wysłany: 29-01-2006, 22:51   

Te hale są w Katowicach...

Tasmpol 
Bohater
young god

Prestiż
Wysłany: 30-01-2006, 00:36   

No niestety. Tragedie sie zdarzają, ale ta chyba jest najtragiczniejsza w Polsce.
Przeciwny jestem beznadziejnym łańcuszkom typu postaw znicz, dodaj nick i poślij dalej. Najczęściej są one polem do popisu w wymyśleniu oryginalnego nicku i różnych grafik zniczów w ASCII. Więc, zamiast wysyłać jakieś durne łańcuszki, wole poświęcić ten czas na napisanie nicku i wysłanie do kilku osób na modlitwe w intencji ofiar.

radex 
Plutonowy

Prestiż
Wysłany: 30-01-2006, 14:58   

1 m sześcienny śniegu waży 800 kg (przynajmniej wg. TVN).
Teraz w całej Polsce trwa odśnieżanie dachów budynków o dużej powieszchni...

Tasmpol 
Bohater
young god

Prestiż
Wysłany: 30-01-2006, 15:01   

1 m sześcoemmy czystej H2O waży równo tone, powinniście to wiedzieć. Śnieg ma mniejszą gęstość (w końcu to kryształki lodu i powietrze między nimi), ale i tak waży dużo. Przy warstwie rzędu pół metra nacisk na jeden metr kwadratowy wynosi około 500kg. To dużo.
No właśnie, jedna tragedia i wszędzie już są odśnieżane dachy. W moim mieście także zauważyłem te działania.

msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~

Prestiż
Wysłany: 30-01-2006, 15:04   

Urząd miasta mojej miejscowości jest widać trochę mądrzejszy. U mnie wszelkie dachy pokryte są max. 5 cm warstwą śniegu.

Kaytek 
Chorąży

Prestiż
Wysłany: 30-01-2006, 15:23   

Cytat:
Urząd miasta mojej miejscowości jest widać trochę mądrzejszy. U mnie wszelkie dachy pokryte są max. 5 cm warstwą śniegu.

... teraz już tak.

@Tasmpol

Wątpie, żeby metr sześcienny śniegu był dwa razy lżejszy niż metr szcześcienny wody. A przy okazji: H2O, czyli cząsteczka wodoru i atom tlenu. Śnieg ma taki sam wzór sumaryczny... Toż to woda w innym stanie skupienia.
Ostatnio zmieniony przez Minty 24-08-2013, 15:56, w całości zmieniany 1 raz  

Fadex 
Legenda
#4; #12; #18; #20; #21; #27

Pojedynki: nie
Steam:

Prestiż
Wysłany: 30-01-2006, 15:34   

Przemielona, rozdrobniona i przesitkowana przez powietrze :) woda w ciele stałym to czysty lód, a nie śnieg...

Tasmpol 
Bohater
young god

Prestiż
Wysłany: 30-01-2006, 15:42   

Kaytek, gdybyś na fizyce (lub chemii) uważał, to byś wiedział, że woda jest cieczą niezwykłą, przy zamarzaniu zwiększa objętość (i zmniejsza gęstość), dlatego np. po zimie wszystkie drogi są podziurawione. A śnieg w dużej części składa się z tego lodu o mniejszej gęstości niż woda i z powietrza. Dlatego, jest lżejszy o ok. połowe. Sam sprawdź zresztą.

msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~

Prestiż
Wysłany: 30-01-2006, 16:05   

Tasmpol ma rację.

1000 kg - 1m³ wody

Zamiana 1m³ wody w lód zwiększa jego objętość. Jednak nas interesuje nadal 1m³. Waży on już teraz około 900 kg.
Gdy śnieg pada, nie ubija się sam. Cząsteczki śniegu (zamarzniętej wody) mają między sobą spore przerwy powietrza. Tak więc masa śniegu może już wynosić ok. 500 kg./1m³. Załóżmy, że grubość śniegu wynosiła metr (tyle śniegu spadło na zadaszenie naszego miejskiego stadionu przed jego odśnieżaniem). Dach miał powierzchnię ok. 40x20m. Stąd rachunek jest prosty, że śniegu mogło być 800m³, co daje 400 ton (400 tys. kg) śniegu. Na zdjęciach widać, że dach był z niezbyt grubej karbowanej blachy, a podpierany był byle czym. Po prostu nie miał szans z takim naciskiem. Siła jaka działała na dach to ok 4MJ (megadżule).
Dochodzi też informacja, że śnieg zaczął topnieć i spływać w jedno miejsce dachu. To jednak nie zmienia jego wagi>>siły, z jaką działała woda na dach>>a zmniejsza jednak powierzchnię oddziaływania, czyli obciążenie dachu na jednostkę powierzchni.
Ostatnio zmieniony przez msg 30-01-2006, 16:22, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu