|
Katastrofa na śląsku |
| Autor |
Wiadomość |
apitis
Kapral

Prestiż
|
Wysłany: 29-01-2006, 16:25 Katastrofa na śląsku
|
|
|
28 stycznia, ok. godziny 17:15 zawalił się dach w centrum targowym. Conajmniej 66 osób zginęło a 151 jest rannych...
Co o tym sądzicie? Co może być temu winne? ... |
_________________ www.ggf.xu.pl - FORUM CLICKOWE
ZAPRASZAM
 |
|
|
|
 |
Fadex
Legenda #4; #12; #18; #20; #21; #27

Pojedynki: nie
Steam: 
Prestiż
|
Wysłany: 29-01-2006, 17:09
|
|
|
| Co? Brak odśnieżania dachu budynku i złe opracowanie rozstawienia kolumn - tak myślę. |
_________________ If it doesn't have to work, I can optimize any code to a runtime of zero. What's your superpower?
wat |
|
|
|
 |
Kaytek
Chorąży

Prestiż
|
Wysłany: 29-01-2006, 17:10
|
|
|
Nie co może być temu winne - ale co jest. Śnieg, kolego, śnieg. Półtora metra śniegu. I o ile budynek był wyliczony, na to, aby jakieś tam warstwy śniegu utrzymać, to konstruktorzy hali nie przewidzieli dodatkowych naprężeń (np. niska temperatura).
BTW. na tej hali robi się taką kasę, że zrzucenie śniegu nie jest żadnym ogromnym kosztem, czyli śnieg jest tylko pośrednią przyczyną, bezpośrednią jest lenistwo i brak umiejętności przewidywania u właściciela obiektu. Bo ze Spodka są w stanie tydzień zrzucać, mimo, że nie organizowane są tam teraz żadne imprezy. Aha, właśnie zamknęli parking przed Ikeą, a taki sam na przeciwko rozebrali. To znaczy, że gdyby nie ta tragedia, ludzie dalej zaniedbywaliby swoje obowiązki. I to jest smutne. |
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Pojedynki: być może
Steam: 
Prestiż
|
Wysłany: 29-01-2006, 20:38
|
|
|
Obiła mi się o uszy plotka (niepotwierdzona), że budynek był skonstruowany "pod klimat"... śródziemnomorski. Przez to śnieg i chłód zrobiły swoje.
[*] [*] [*] |
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Prestiż
|
Wysłany: 29-01-2006, 20:58
|
|
|
Skandal!
I tak jest zawsze.
Trzeba ofiar, żeby wszelakie nasze służby się czegoś nauczyły.
Tak samo z kataklizmami.
Polska jest zaskoczona tym, na co świat zdążył się przygotować.
[*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*]
Wprowadziłem żałobną wersję avatara. |
|
 |
PoW
Chorąży Dziękuję, postoję.

Prestiż
|
Wysłany: 29-01-2006, 22:45
|
|
|
Wiem, że to właściwie nieważne, ale mam wrażenie, że media trochę się gubią opisując tą tragedię, a swego rodzaju czarnym humorem jest to, że właściwie nie wiadomo Katowice czy Chorzów? Wiem, że miast tych nie dzieli właściwie nic prócz znaku, ale przydałyby się rzetelne informacje...
[*][*][*]
I to tyle z mojej strony w kwestii żałoby narodowej... |
_________________ Mówię po polsku, bo myślę po polsku.
Choć nie zawsze. |
|
|
|
 |
Kaytek
Chorąży

Prestiż
|
Wysłany: 29-01-2006, 22:51
|
|
|
| Te hale są w Katowicach... |
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Prestiż
|
Wysłany: 30-01-2006, 00:36
|
|
|
No niestety. Tragedie sie zdarzają, ale ta chyba jest najtragiczniejsza w Polsce.
Przeciwny jestem beznadziejnym łańcuszkom typu postaw znicz, dodaj nick i poślij dalej. Najczęściej są one polem do popisu w wymyśleniu oryginalnego nicku i różnych grafik zniczów w ASCII. Więc, zamiast wysyłać jakieś durne łańcuszki, wole poświęcić ten czas na napisanie nicku i wysłanie do kilku osób na modlitwe w intencji ofiar. |
_________________ the preacher man says its the end of time
|
|
|
|
 |
radex
Plutonowy

Prestiż
|
Wysłany: 30-01-2006, 14:58
|
|
|
1 m sześcienny śniegu waży 800 kg (przynajmniej wg. TVN).
Teraz w całej Polsce trwa odśnieżanie dachów budynków o dużej powieszchni... |
_________________ ...Nestle, and Good Luck... |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Prestiż
|
Wysłany: 30-01-2006, 15:01
|
|
|
1 m sześcoemmy czystej H2O waży równo tone, powinniście to wiedzieć. Śnieg ma mniejszą gęstość (w końcu to kryształki lodu i powietrze między nimi), ale i tak waży dużo. Przy warstwie rzędu pół metra nacisk na jeden metr kwadratowy wynosi około 500kg. To dużo.
No właśnie, jedna tragedia i wszędzie już są odśnieżane dachy. W moim mieście także zauważyłem te działania. |
|
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Prestiż
|
Wysłany: 30-01-2006, 15:04
|
|
|
| Urząd miasta mojej miejscowości jest widać trochę mądrzejszy. U mnie wszelkie dachy pokryte są max. 5 cm warstwą śniegu. |
|
 |
Kaytek
Chorąży

Prestiż
|
Wysłany: 30-01-2006, 15:23
|
|
|
| Cytat: | | Urząd miasta mojej miejscowości jest widać trochę mądrzejszy. U mnie wszelkie dachy pokryte są max. 5 cm warstwą śniegu. |
... teraz już tak.
@Tasmpol
Wątpie, żeby metr sześcienny śniegu był dwa razy lżejszy niż metr szcześcienny wody. A przy okazji: H2O, czyli cząsteczka wodoru i atom tlenu. Śnieg ma taki sam wzór sumaryczny... Toż to woda w innym stanie skupienia. |
| Ostatnio zmieniony przez Minty 24-08-2013, 15:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Fadex
Legenda #4; #12; #18; #20; #21; #27

Pojedynki: nie
Steam: 
Prestiż
|
Wysłany: 30-01-2006, 15:34
|
|
|
Przemielona, rozdrobniona i przesitkowana przez powietrze woda w ciele stałym to czysty lód, a nie śnieg... |
_________________ If it doesn't have to work, I can optimize any code to a runtime of zero. What's your superpower?
wat |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Prestiż
|
Wysłany: 30-01-2006, 15:42
|
|
|
| Kaytek, gdybyś na fizyce (lub chemii) uważał, to byś wiedział, że woda jest cieczą niezwykłą, przy zamarzaniu zwiększa objętość (i zmniejsza gęstość), dlatego np. po zimie wszystkie drogi są podziurawione. A śnieg w dużej części składa się z tego lodu o mniejszej gęstości niż woda i z powietrza. Dlatego, jest lżejszy o ok. połowe. Sam sprawdź zresztą. |
|
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Prestiż
|
Wysłany: 30-01-2006, 16:05
|
|
|
Tasmpol ma rację.
1000 kg - 1m³ wody
Zamiana 1m³ wody w lód zwiększa jego objętość. Jednak nas interesuje nadal 1m³. Waży on już teraz około 900 kg.
Gdy śnieg pada, nie ubija się sam. Cząsteczki śniegu (zamarzniętej wody) mają między sobą spore przerwy powietrza. Tak więc masa śniegu może już wynosić ok. 500 kg./1m³. Załóżmy, że grubość śniegu wynosiła metr (tyle śniegu spadło na zadaszenie naszego miejskiego stadionu przed jego odśnieżaniem). Dach miał powierzchnię ok. 40x20m. Stąd rachunek jest prosty, że śniegu mogło być 800m³, co daje 400 ton (400 tys. kg) śniegu. Na zdjęciach widać, że dach był z niezbyt grubej karbowanej blachy, a podpierany był byle czym. Po prostu nie miał szans z takim naciskiem. Siła jaka działała na dach to ok 4MJ (megadżule).
Dochodzi też informacja, że śnieg zaczął topnieć i spływać w jedno miejsce dachu. To jednak nie zmienia jego wagi>>siły, z jaką działała woda na dach>>a zmniejsza jednak powierzchnię oddziaływania, czyli obciążenie dachu na jednostkę powierzchni. |
| Ostatnio zmieniony przez msg 30-01-2006, 16:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|