NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[Przygodowa] Sending an email into the universe
Autor Wiadomość
copperdragon 
Bohater
Popieram Ice Cold Revolucion

Główny edytor: GameMaker
Pojedynki: tak

55382 Prestiż
Wysłany: 17-02-2008, 16:42   [Przygodowa] Sending an email into the universe

Tytuł: Sending an email into the universe

Gatunek: Przygodowa

Autor: Copperdragon
Grafika: Copperdragon (niektóre elementy z Internetu, jak np. okładka CDA)
Dźwięk: jeszcze nie wiadomo
Muzyka: przypuszczalnie Copperdragon

Opis:
"Sending an email into the universe" ma być grą przygodową. Na początku wybiera się postać: można nadać jej imię, wybrać, czy jest fanem, antyfanem czy osobą neutralną, a także czy jest kobietą czy mężczyzną (co może mieć spore znaczenie w grze). Niezależnie od tego, jaką postać się wybierze, cel gry jest ten sam: wysłanie maila do Smugglera, czy to z pochwałami, czy bluzgami, czy zwykłymi uwagami.
W czym problem? W tym, że nasza postać jest kulką zamieszkującą planetę zwaną Torusem, dokąd CDA dochodzi tylko dzięki Stowarzyszeniu Międzygalaktycznych Piratów (a to i tak z kilkudziesięcioletnim opóźnieniem, ponieważ Torus znajduje się kilkanaście parseków od Ziemi; może i blisko, ale to na potrzeby scenariusza; gra z założenia nie ma być superhiperrealistyczna). Ponieważ SMP nie jest skore do pomocy w tej sprawie, a jego siedzibę trudno zlokalizować, bohater musi zebrać 1000000 zł (złych monet) i wysłać do Heksagonu, który oprócz ściśle tajnych badań może za "drobną opłatą" wysyłać wiadomości do odpowiednich miejsc we wszechświecie (skądś trza brać finanse na ściśle tajne badania ^^ ).
Głównym atutem gry ma być humor (tak jak w innej mojej przygodówce), postaram się również, żeby główną wadą nie okazały się błędy (takie jak w innej mojej przygodówce). Oprócz tego raczej nie będzie mowy o liniowości; i nie piszę tu o różnych sposobach uzbierania miliona. Chodzi o to, że bohater w czasie gry może odkryć nieco więcej sposobów spełnienia celu, niż mu się wydawało. Zdarzają się również questy, które można wykonać na kilka sposobów.
Nie zabraknie także żartów scenicznych, a w zasadzie jednego wielkiego żartu scenicznego, jakim będzie TSK (Toruska Scena Klikowa). No właśnie, pod tym względem liczę na współpracę użytkowników, link do odpowiedniego tematu w podpisie.

Jeśli chodzi o gameplay, w grze będzie można zbierać przedmioty i dawać je odpowiednim osobom, a także łączyć ze sobą (prosty przykład: mając torebkę herbaty i kubek z gorącą wodą otrzymuje się, cóż za niespodzianka, herbatę!). Można przy sobie mieć najwyżej 10 przedmiotów, jednak nie należy się tym zamartwiać: w grze wystąpią śmietniki, w których można schować chwilowo zbędne rzeczy (chyba, że są oznaczone kolorem czerwonym - takie zazwyczaj bywają przedmioty pospolite, czyli takie, których można zebrać nieskończenie wiele, to po to, żeby śmietnik się nie wypchał). Co ciekawe, chowając przedmioty w jednym śmietniku można odebrać je w innym (ba, znalazłem na to nawet uzasadnienie związane ze światem gry :D ). W grze wystąpi również cykl dobowy, także mający znaczenie dla rozgrywki.

Zrzuty ekranu:
Screen 1
Screen 2 (kupowanie loterii instant)
Screen 3 (która, jak się okazało, nie była specjalnie opłacalna)
Screen 4 (system wkładania rzeczy do śmietnika)
Screen 5 (a tu wędrówka antyfanki po świecie, oczywiście, z czasem na mapie pojawi się więcej lokacji)

Download:
Brak.

Uwagi:
Jak ktoś chce zostać betatesterem, może się zgłaszać w tym temacie. ;)

jarlfenrir 
Generał brygady

Główny edytor: Fusion 2.5
Drugi edytor: TGF2

37283 Prestiż
Wysłany: 17-02-2008, 21:16   

Z przykrością stwierdzam, że po przeczytaniu opisu twojej gry mogę się już pożegnać z pierwszym miejscem...
Zapowiada się ciekawie, a "łączone śmietniki" to chyba motyw zapożyczony z Resident Evil - tam nie było na to logicznego wytłumaczenia, ale sprawiało, że gracz rzadziej przeklinał.

No cóż, pozostaje mi liczyć, że projekt nie wyjdzie na czas :D Ale poważnie mówiąc, to życzę udanego projektu, choćbym miał nawet nie zdobyć żadnej nagrody :D

copperdragon 
Bohater

55382 Prestiż
Wysłany: 17-02-2008, 21:39   

Fenrir napisał/a:
Zapowiada się ciekawie, a łączone śmietniki to chyba motyw zapożyczony z Resident Evil - tam nie było na to logicznego wytłumaczenia, ale sprawiało, że gracz rzadziej przeklinał.

A widzisz, właśnie że nie, sam na to wpadłem (już nie wspominając o tym, że przeważnie, jeśli w cokolwiek gram, są to zazwyczaj stare produkcje, a tak to zazwyczaj tworzę... lub piszę na forum). Jednak faktycznie parę szczegółów będzie zapożyczonych z niektórych gier, lecz nie będą to raczej rzeczy związane z samą rozgrywką.

Mam zamiar wyrobić się w czasie, choć najprawdopodobniej nie będzie to do końca to, co zamierzałem; jednak zamierzam wyrobić się z tym, co opisałem (i paroma innymi rzeczami). ;)

Aha, tobie również życzę udanej produkcji. ^^

Qdlaty 
Starszy sierżant

Główny edytor: Construct

1998 Prestiż
Wysłany: 18-02-2008, 14:28   

Głupio tak życzyć powodzenia komuś, kto z Tobą rywalizuje. xD Życzę Ci powodzenia, ale trochę mniejszego niż moje. ;)

copperdragon 
Bohater

55382 Prestiż
Wysłany: 18-02-2008, 20:39   

Jakby co, już się pojawiła pierwsza bardziej oficjalna beta, więc jak ktoś chce się zgłosić na betatestera, może to zrobić (uwaga! Jest niezabezpieczone sejwowanie :madugly: ).

Odpowiedz do tematu