NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Minty
29-12-2007, 14:47
[Strzelanka] The Substance Demo v.1.0
Autor Wiadomość
CRT 
Starszy kapral

2936 Prestiż
Wysłany: 29-12-2007, 14:08   [Strzelanka] The Substance Demo v.1.0

Oto wersja demonstracyjna mojej gry. W grze poruszamy się bezimiennym policjantem który musi oczyścić wszystkie lokacje z krwiożerczych bestii. W demie jedna lokacja(biuro), dwie bronie (pistolet i shotgun), jeden rodzaj przeciwników (zombie). Więcej informacji o pełnej wersji są zawarte w grze.

Kodowanie: Creet
Grafika: Creet
Muzyka i dzwięki: Sonic Mayhem i Internet ;P

Download

Screen

piotrek_kost 
Bohater

8910 Prestiż
Wysłany: 29-12-2007, 14:43   

Trzeba zmienić interfejs (wg. mnie) i podkreślić ściany i będzie nawet ok. Mówię to patrząc na screena bo nie ściągam przeciętnych gier

@Edit: To wersja demonstracyjna więc czemu dajesz ją do działu ukończone?

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: Construct
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy

33795 Prestiż
Wysłany: 29-12-2007, 14:48   

Trudno się celuje i coś dziwnego się dzieje z dźwiękiem (raz słychać, a po jakimś czasie nie).

CRT 
Starszy kapral

2936 Prestiż
Wysłany: 29-12-2007, 15:15   

Dziwne u mnie dzwięk jest w porządku, a co do interfejsu ulegnie zmianie na pewno, trochę dziwne że oceniasz grę po zdjęciu... No a co do celowania to musi być jakieś utrudnienie niemam zamiaru umieszczać celownika ;P .

PS. Piotrek_Kost: Rozumiem że ściągasz gry z Warezów... te Komercyjne ale za darmo :D
oczywiście żart...

jarlfenrir 
Generał brygady

Główny edytor: Fusion 2.5
Drugi edytor: TGF2

37283 Prestiż
Wysłany: 29-12-2007, 16:05   

RomanX napisał/a:
Trudno się celuje i coś dziwnego się dzieje z dźwiękiem (raz słychać, a po jakimś czasie nie).

U mnie nie ma zadnych problemów z dźwiękiem.

Co mi się nie podoba:

- Shotgun - strzelba powinna pluć śrutem we wszystkie strony a nie wystrzeliwać jeden nabój.
- Strzelba powinna jednym strzałem z bliska urywać ręce, nogi albo głowę
- Dźwięk strzelby cichszy od pistoletu?
- Tła trochę zbyt jasne
Co bym dodał:
- Odgłosy wrogów kiedy są w pobliżu (w moim Dark Fear 3 o tym, że wróg jest blisko często było wiadomo tylko stąd, że było go SŁYCHAĆ, a nie widać)
- Obowiązkowo tryb Survival
- Animacja chodzenia
A co jest w grze na plus:
- Muzyka :D
- Zombiak nawet nie najgorzej wygląda

PoW 
Chorąży
Dziękuję, postoję.

Główny edytor: MMF2

24468 Prestiż
Wysłany: 29-12-2007, 23:08   

[Kopia posta z CP]
Ja czekam z niecierpliwością na pełną wersję. Wreszcie sobie skompletuję soundtrack z Quake II ;]

A co do samej rozgrywki, no to powiem, że poziom trudności mnie zadowolił jak rzadko, bo jest idealny, niestety, grafika, jak i mechanika rozgrywki jest nieco nieciekawa. Po pierwsze proponuję przełożyć sterowanie na nieco wygodniejsze tj. umożliwić wybranie klawiszy strzału (Zmienić warunek upon pressing Ctrl na "Player one pressed Fire 1" czy jak to tam szło. Wtedy wciśnięcie Ctrl + Y pozwoli graczowi wybrać ustawienie) i dodanie klawiszy tzw. szybkiego switcha, czyli "następna broń" i "poprzednia broń", te klawisze również powinny być do ustawienia. Cóż jeszcze... no ogólnie, to jest kilka błędów, np. z drzwiami (jakoś tak dziwnie odjeżdżają od ściany) i z AI wroga. W grafice zmieniłbym wygląd zabitego zombie, bo zielona plama nie wygląda przekonywująco gdy załatwiamy go pistoletem. No i, jeżeli uważasz, że jesteś na siłach, mógłbyś dorobić jakieś animacje postaciom.

BTW. Stankol, jak przejdziesz to pojawia się spis rzeczy jakie będą w full, m.in. zapowiadane jest 8 pukawek.

CRT 
Starszy kapral

2936 Prestiż
Wysłany: 25-01-2008, 14:49   

Gry jak na razie nie skończę, ponieważ bez dobrego AI to niema sensu, wrogowie mają myśleć i o widzeniu przez ściany niema mowy (a niestety nie umiem sobie z tym poradzić...) jeśli ktoś jest chętny do pomocy to proszę pisać na GG lub PM na NB. :P , mogę także oddać grę w jakieś oczytane ręce. Mam już grafiki wrogów i wszystkie bronie włącznie z ich używaniem i amunicją do nich. Wystarczy AI dla wrogów i parę poziomów. Projekt kurzy się na dysku (z braku chęci...;P) pisać jak coś :) .

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

33795 Prestiż
Wysłany: 25-01-2008, 16:43   

Aby sprawdzać widzialność przez ściany, musisz wykonać dwie czynności:
1. Wystrzelić (w szybkiej pętli) detektor od gracza do wroga - jeśli do niego dotrze (nie napotka ścian), to znaczy, że światło też by dotarło, czyli gracz mógłby być zauważony,
2. Sprawdzić kąt dotarcia detektora w stosunku do kierunku, w którym patrzy wróg - aby nie było, że wrogowie patrzą plecami.

Wszystko to jest tu:
http://romanx.webd.pl/down/advai-mmf2.zip
w grupie "Wzrok".

CRT 
Starszy kapral

2936 Prestiż
Wysłany: 25-01-2008, 17:01   

Nom dobrze może pokombinuję jeszcze z tą gierką... ;P

jarlfenrir 
Generał brygady

Główny edytor: Fusion 2.5
Drugi edytor: TGF2

37283 Prestiż
Wysłany: 25-01-2008, 17:15   

Można zawsze zrobić to w drugą stronę. Wystrzelić od gracza we wszystkie strony detrektory - maja być niszczone tylko jak napotkają ścianę. I wszyscy wrogowie, d których dotrą mogą zauważyć gracza.

A z reszta to są zombiaki - zawsze można powiedzieć, że czuja gracza nosem, nawet przez ściany :D
Ostatnio zmieniony przez jarlfenrir 25-01-2008, 17:18, w całości zmieniany 1 raz  

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

33795 Prestiż
Wysłany: 25-01-2008, 17:17   

Fenrir napisał/a:
Można zawsze zrobić to w drugą stronę. Wystrzelić od gracza we wszystkie strony detrektory - maja być niszczone tylko jak napotkają ścianę. I wszyscy wrogowie, d których dotrą mogą zauważyć gracza.

Tyle, że zamiast np. 10 detektorów (na 10 wrogów), używasz ich wtedy nie-wiadomo-ile-ale-zawsze-za-mało. A im dalej, tym gorzej.

CRT 
Starszy kapral

2936 Prestiż
Wysłany: 25-01-2008, 17:53   

Kajetan zajmnie się moim projektem, miejmy nadziję że na tyle dobrze że gra będzie taka jaką miałem zamiar zrobić ;) a ja biorę się za inny projekt :D , bardziej ambitny niż bezmyślna strzelanka... więcej już wkrótce w planach... Temat do zamknięcia.

Odpowiedz do tematu