NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[Symulator] Simtown
Autor Wiadomość
Agex 
Starszy kapral

26 Prestiż
Wysłany: 07-10-2006, 15:52   [Symulator] Simtown

Tworzę grę, która będzie podobna do GTA lub Postala, czyli możesz niszczyć, kraść itp.

Poprawione. Temat też. | RomanX
Ostatnio zmieniony przez Minty 10-10-2006, 19:32, w całości zmieniany 2 razy  

Lukas 
Plutonowy

Główny edytor: TGF

942 Prestiż
Wysłany: 07-10-2006, 16:12   

Może coś więcej na jej temat? Całego symulatora życia nie zrobisz, może za kilkadziesiąt lat... ;)

Poprawione. | RomanX

Ostatnio zmieniony przez Minty 10-10-2006, 19:31, w całości zmieniany 1 raz  

copperdragon 
Bohater
Popieram Ice Cold Revolucion

Główny edytor: GameMaker
Pojedynki: tak

55382 Prestiż
Wysłany: 07-10-2006, 16:14   

Nie no, tytuł mnie rozbroił. :lol: A opis jeszcze bardziej. Na pewno życie w GTA czy Postalu to normalne życe. :P
Poza tym daj sobie spokój z GTA, jeśli jeszcze niewiele potrafisz. Myślisz, że jest to takie proste? Zajmij się tym dopiero wtedy, jak będziesz naprawdę dobrze wyuczony w tworzeniu gier, bo tak to coś tam porobisz, coś tam dodasz, a praktycznie nic z tego nie będzie, bo ci się odechce.
Nie traktuj tego jako obrazę; nie jesteś jedyną osoba. Po prostu wiele początkujących osób myśli, że jest w stanie zrobić GTA, a z tego potem guzik wychodzi. Starszym klikowcom zdarza się to zresztą rzadziej. Po prostu: im więcej wiemy, tym bardziej przekonujemy się, jak mało. ;)

Agex 
Starszy kapral

26 Prestiż
Wysłany: 07-10-2006, 21:01   

Tworzę grę, która będzie podobna do GTA lub Postala, czyli możesz niszczyć, kraść itp.,
całego nie. Głównie będzie można: kraść samochody, jeździć różnymi pojazdami, rozjeżdżać ludzi, chodzić po mieszkaniach, kupować broń i jedzenie, chodzić do siłowni oraz bić i zabijać ludzi.

A czy ja napisałem, że to będzie normalne życie?

No cóż... (uciąłem trochę bzdur) | RomanX

Poza tym to będzie doskonały kurs zapoznawczy z MMF, więc czemu nie warto robić takiej gry? A o czas to się nie martwię.

Poprawione. | RomanX
SimPlaystation - 0%
Aquantida 2 - jeszcze nic pewnego
Ostatnio zmieniony przez Minty 10-10-2006, 19:37, w całości zmieniany 1 raz  

Markus 
Kapral

174 Prestiż
Wysłany: 09-10-2006, 15:42   Pomysł ok, ale wykonanie...

Pland, dużo pracy przed tobą jeżeli mówisz poważnie. Sam wiem z doświadczenia, że chęci to nie wszystko :roll: , będziesz potrzebował kilku ludzi, sam tego.... Zwróć uwagę, że taka gra musi mieć muzykę, grafikę, dynamikę, 3d wygląd +beta testy. Pomysł popieram!, dodaję Ci do presiżu ;) , życze Ci sukcesu!.

Poprawione | Tasmpol.
Ostatnio zmieniony przez Tasmpol 09-10-2006, 15:43, w całości zmieniany 1 raz  

Agex 
Starszy kapral

26 Prestiż
Wysłany: 09-10-2006, 23:57   

Dzięki, ale potrzebna jest do tego grafika 3D? Raczej nie sądzę. Można zrobić widok z góry i też będzie dobrze widać.

A robię to dlatego, bo chcę się dobrze zapoznać z MMF. No i to będzie fajna zabawa i satysfakcja po ukończeniiu gry.

[...] Kiedy robiłem aktywne obiekty, a potem je wklejałem, to wokół była jakaś biała obwódka. Tutaj macie screen:
http://img70.imageshack.u...e=obwdkigt8.jpg

No i sorry, ale rzeczywiście w temacie napisałem, że to będzie normalne życie. Eh, jaki jestem zapominalski.

Ale to (pomijając fakty, że będzie można być na pół gangsterem, choć nie trzeba kraść wozów i strzelać) będzie chyba całkiem dobra gra, jeśli mi wyjdzie. Będę potrzebował tylko waszej pomocy od czasu do czasu.

A duże litery to wcięło... | RomanX
SimPlaystation - 0%
Aquantida 2 - jeszcze nic pewnego
Ostatnio zmieniony przez Minty 10-10-2006, 19:41, w całości zmieniany 2 razy  

morty 
Młodszy chorąży

6521 Prestiż
Wysłany: 10-10-2006, 00:18   

Musisz ustawić kolor przezroczysty. Dokładniej rzecz biorąc, pokoloruj to czego nie chcesz widzieć (tzw. białą obwódkę) w edytorze animacji na jakiś jaskrawy kolor, a później ten kolor wypełnij kolorem przezroczystym.

Spacja Ci siada :) | RomanX
Ostatnio zmieniony przez Minty 10-10-2006, 19:38, w całości zmieniany 1 raz  

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: Construct
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy

33795 Prestiż
Wysłany: 10-10-2006, 19:53   

Podałeś bardzo mało informacji. Przykro mi to stwierdzać, ale projekty bez zaplecza pełnego gotowych pomysłów i rozwiązań są z góry skazane na niepowodzenie. Mam tylko nadzieję, że masz te pomysły, a po prostu ich nie ujawniasz :) Ale i tak powinieneś wyjawić trochę więcej.

Poza tym już wielu ludzi porywało się na GTA - w sumie nie wiem dlaczego akurat taki typ gry - i ponosiło klęskę. Tu nawet nie chodzi o to, czy jesteś zaawansowany, czy początkujący. Ważne jest podejście (masz problem> rozwiązujesz lub pytasz, a nie porzucasz grę) i wytrwałość (nie porzucasz gry, bo tak). Jak widzę, to podejście masz prawidłowe (przynajmniej z tym pytaniem :P ), znów mam nadzieję, że wytrwałość również jest twoją mocną stroną. Ale skoro deklarujesz, że tak jest - OK. Chociaż wielu ludzi wątpi, ale to naturalne przy takiej historii gatunku "GToidów".

Co do problemu: takie białe plamy (nie wiem, czy nazwać to aureolą, czyli białą obwódką) mogą być spowodowane tym, że używałeś koloru białego, a nie przezroczystego (biały to [255,255,255], przezroczysty to [0,0,0]). Z tego, co pamiętam, to w MMF przezroczysty jest reprezentowany przez biały - mogłeś się po prostu pomylić. W edytorku TGF jest błąd, który czasem sam to robi - nie wiem, czy w MMF też go nie ma.

Jedno z rozwiązań podał morty. Polecam jaskrawy kolor [255,255,0].

Odpowiedz do tematu