NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[FPP] Silnik3D by Mr Knife v 0.50
Autor Wiadomość
Mr Knife 
Bohater

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: TGF
Pojedynki: tak

13819 Prestiż
Wysłany: 07-07-2006, 19:16   

Raczej Klick Open Gl jest niewydajny, chociaż, ja też pewnie się troche do tego dorzucam :-P Co do modeli 3D... mam duży problem. Potrzebuje czegoś co zamieni model zapisany w popularnym formacie do Binary Model ( *.BML ). Udało mi się znaleźć ASE2BML, który z ASE robi BML. I wszystko byłoby dobrze, gdyby programik działał, tzn. uruchamia się ( tylko z cmd na XP ), wpisuje "ase2bml.exe -M fish.ase default 1 fish.bml", ale ASE2BML nie wykonuje swojej pracy -_-' Jeśli ktoś mi nie pomoże, lub sam cudem do tego nie dojde, to pozostają Sprites. HELP!!

PS. Pełny zakres ruchów zrobiony w 75% :smile:

Kaytek 
Chorąży

6902 Prestiż
Wysłany: 07-07-2006, 19:40   

A może złe komendy wpisujesz?

Tasmpol 
Bohater
young god

Główny edytor: MMF2

24606 Prestiż
Wysłany: 07-07-2006, 21:33   

Mr. Knife, 3D w klikach jest prymitywne, na twoim miejscu (gdybym już tak zaawansowanie zagłębił się w 3D) zaczął się poza tym bawić w 3D w innych kwestiach, chociażby GM, a nawet w programowaniu :)
Cytat:
PS. Pełny zakres ruchów zrobiony w 75% :smile:

Kurcze nie moge sie doczekać FPSa z prawdziwego zdarzenia w klikach :D Postacie to mogą w końcu być sprite`y, bo w Duke Nukem 3D były to sprity a nikomu nie przeszkadzały :)

Fred 
Bohater

Główny edytor: TGF

3404 Prestiż
Wysłany: 07-07-2006, 21:44   

Wiesz Tasmpol, kiedyś z Knifem robiliśmy taką jedną gierkę 3D, ja zrobiłem całą grafikę do lokacji: las. Może Pan Nóż, coś zrobi z tą grafą :)

Mr Knife 
Bohater

13819 Prestiż
Wysłany: 07-07-2006, 23:26   

Jak już tyle czasu poświęciłęm temu silnikowi, to takie drobnostki jak duże wymagania silnika ( w porównaniu do jakości ) + brak modeli, mnie nie zatrzymają. Ok, no to zabieram się za tą pierwszą grę z prawdziwego zdarzenia, na razie będą Sprite, komu się cieło temu nadal będzie się ciąć, potem się pomyśli.

Jeśli chodzi o grafike to od kiedy znalazłem te stare narzędzia do robienia modyfikacji do Quake2, to z tym elementem powinienem sobie popradzić :smile: Knife ready to work... jutro :-P

zzzkodi
Starszy szeregowy

2 Prestiż
Wysłany: 01-08-2006, 22:59   

No ładne, ładne. Tylko niestety po 2 minutach oglądania włączył mi się komunikat... tzn. okienko z ERORREM. Po kliknięciu przyciska "OK" postanowiłem włączyć plik ponownie... ale... komputer mi się zacioooł... i tyle było z tego oglądania. Dziękuję i życzę większych sukcesów! :)

Fred 
Bohater

Główny edytor: TGF

3404 Prestiż
Wysłany: 01-08-2006, 23:33   

Nawet nie wiem czym to było spowodowane :D Więcej infa u Knifa XD Witamy na NB, Kodi :)

Vital 
Starszy sierżant
VTL

6199 Prestiż
Wysłany: 02-08-2006, 08:40   

Aaaaa!!!! Ja to bym mu ostrzeźenie juź na starcie wrzucił,żeby nie fikał :D

zzzkodi
Starszy szeregowy

2 Prestiż
Wysłany: 02-08-2006, 10:21   

Ale ja jestem spokojny :P

Nie toleruje spamu, żeby mi to było ostatni raz ;) Zdania zaczynamy z dużej litery / Fred
Ostatnio zmieniony przez Fred 02-08-2006, 10:49, w całości zmieniany 2 razy  

Vital 
Starszy sierżant
VTL

6199 Prestiż
Wysłany: 02-08-2006, 10:29   

Hehe no dobra dżołk,ale pozostań w tej spokojności na dłużej :P Chyba właśnie to forum zdobyło nowego,dobrego grafika.Cieszcie się ludzie,ten chłopak mocno się rozwinął ostatnimi czasy :)

zetcom 
Młodszy chorąży
2D Artist

Główny edytor: Inny
Drugi edytor: Fusion 2.5 Dev
Pojedynki: nie

3194 Prestiż
Wysłany: 02-08-2006, 19:54   

Najlepsze w sprite'ach jest to, że jak się obracasz wokół niego, on cały czas jest zwrócony w twoją stronę. Skoro więc Mr.Knife zrobił już silniczek w pełni elastyczny, wrogowie nie będą większym problemem. Będą może jakieś przełączniki ala Duke 3D do tajnych przejść?

Mr Knife 
Bohater

13819 Prestiż
Wysłany: 02-08-2006, 21:58   

Oczywiście, że będą :smile: Nieoficjalnie wyszła już wersja 0.85 z drzwiami ( ruchome ), obsługą myszki, poprawioną skalą obiektów, opisanym kodem, powiększeniem rozmiaru klocków z jakich składa się mapa i pare innych rzeczy.

Aktualnie pracuję nad: mgłą, światłem ( to jest możliwe, a efekt naprawdę ciekawy ), oraz ciąglę męczę te *.bml, bo Sprajty mają jedną wadę. Jeśli patrzymy na dwa, w jednej lini, to drugi traci przezroczystość, przez co zasłania te zanim. Nie wygląda to za ciekawie :neutral:

Jak ktoś chce pomóc to niech stworzy jakiś prosty obiekt 3D i zapisze go jako ASE. W końcu coś zaczeło mi w tym conwenterze wychodzić, ale teraz pisze o niepoprawnych plikach ASE i przerywa operację. Więc stąd moja prośba, zrób kulke czy coś innego, zapisz jako ASE i wyślij do mnie. Mail macie na dole.

PS. Jak ktoś wykombinuje działający konwenter ( skąd? ) i zaprezentuje jego działanie, dostanie dużą nagrodę.

Temporal 
Podporucznik
CP user

Główny edytor: GameMaker Studio 2

383 Prestiż
Wysłany: 02-08-2006, 23:07   

Może podaj ilość poly będzie prościej bo nie bardzo wiem jaki model mogę zrobić.

Soundcloud

msg napisał/a:
Temporal, fakt, jest bardzo wyluzowany. Ale to taki człowiek, który będzie chichotał na pogrzebie własnej matki. A to z kolei albo doskonałe aktorstwo albo bycie przygłupem.

Mr Knife 
Bohater

13819 Prestiż
Wysłany: 03-08-2006, 10:08   

Temp rób kulke, czy jakieś pudełko itd. Nie traćcie czasu na modelowanie, potem się pobawicie robiąc modki do gry opartej na tym silniku :smile: Na razie chodzi mi głównie o sam plik *.ase, a najlepiej od razu .*.bml :biggrin:

Temporal 
Podporucznik
CP user

Główny edytor: GameMaker Studio 2

383 Prestiż
Wysłany: 03-08-2006, 15:11   

No ale kulka taka kulista może mieć trochę z tych polygnów a nie wiem jaki wytrzymały jest ten silnik. Heh zrobie boxa będzie z 6 polygonów :P .

Soundcloud

msg napisał/a:
Temporal, fakt, jest bardzo wyluzowany. Ale to taki człowiek, który będzie chichotał na pogrzebie własnej matki. A to z kolei albo doskonałe aktorstwo albo bycie przygłupem.

Odpowiedz do tematu