|
[FPP] Silnik3D by Mr Knife v 0.50 |
| Autor |
Wiadomość |
Mr Knife
Bohater

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: tak
13819 Prestiż
|
Wysłany: 07-07-2006, 19:16
|
|
|
Raczej Klick Open Gl jest niewydajny, chociaż, ja też pewnie się troche do tego dorzucam :-P Co do modeli 3D... mam duży problem. Potrzebuje czegoś co zamieni model zapisany w popularnym formacie do Binary Model ( *.BML ). Udało mi się znaleźć ASE2BML, który z ASE robi BML. I wszystko byłoby dobrze, gdyby programik działał, tzn. uruchamia się ( tylko z cmd na XP ), wpisuje "ase2bml.exe -M fish.ase default 1 fish.bml", ale ASE2BML nie wykonuje swojej pracy -_-' Jeśli ktoś mi nie pomoże, lub sam cudem do tego nie dojde, to pozostają Sprites. HELP!!
PS. Pełny zakres ruchów zrobiony w 75% :smile: |
|
|
|
 |
Kaytek
Chorąży

6902 Prestiż
|
Wysłany: 07-07-2006, 19:40
|
|
|
| A może złe komendy wpisujesz? |
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Główny edytor: 
24606 Prestiż
|
Wysłany: 07-07-2006, 21:33
|
|
|
Mr. Knife, 3D w klikach jest prymitywne, na twoim miejscu (gdybym już tak zaawansowanie zagłębił się w 3D) zaczął się poza tym bawić w 3D w innych kwestiach, chociażby GM, a nawet w programowaniu
| Cytat: | | PS. Pełny zakres ruchów zrobiony w 75% :smile: |
Kurcze nie moge sie doczekać FPSa z prawdziwego zdarzenia w klikach Postacie to mogą w końcu być sprite`y, bo w Duke Nukem 3D były to sprity a nikomu nie przeszkadzały |
_________________ the preacher man says its the end of time
|
|
|
|
 |
Fred
Bohater

Główny edytor: 
3404 Prestiż
|
Wysłany: 07-07-2006, 21:44
|
|
|
Wiesz Tasmpol, kiedyś z Knifem robiliśmy taką jedną gierkę 3D, ja zrobiłem całą grafikę do lokacji: las. Może Pan Nóż, coś zrobi z tą grafą |
|
|
|
 |
Mr Knife
Bohater

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
13819 Prestiż
|
Wysłany: 07-07-2006, 23:26
|
|
|
Jak już tyle czasu poświęciłęm temu silnikowi, to takie drobnostki jak duże wymagania silnika ( w porównaniu do jakości ) + brak modeli, mnie nie zatrzymają. Ok, no to zabieram się za tą pierwszą grę z prawdziwego zdarzenia, na razie będą Sprite, komu się cieło temu nadal będzie się ciąć, potem się pomyśli.
Jeśli chodzi o grafike to od kiedy znalazłem te stare narzędzia do robienia modyfikacji do Quake2, to z tym elementem powinienem sobie popradzić :smile: Knife ready to work... jutro :-P |
|
|
|
 |
zzzkodi
Starszy szeregowy

2 Prestiż
|
Wysłany: 01-08-2006, 22:59
|
|
|
No ładne, ładne. Tylko niestety po 2 minutach oglądania włączył mi się komunikat... tzn. okienko z ERORREM. Po kliknięciu przyciska "OK" postanowiłem włączyć plik ponownie... ale... komputer mi się zacioooł... i tyle było z tego oglądania. Dziękuję i życzę większych sukcesów! |
|
|
|
 |
Fred
Bohater

Główny edytor: 
3404 Prestiż
|
Wysłany: 01-08-2006, 23:33
|
|
|
Nawet nie wiem czym to było spowodowane Więcej infa u Knifa XD Witamy na NB, Kodi |
|
|
|
 |
Vital
Starszy sierżant VTL

6199 Prestiż
|
Wysłany: 02-08-2006, 08:40
|
|
|
Aaaaa!!!! Ja to bym mu ostrzeźenie juź na starcie wrzucił,żeby nie fikał |
_________________ człowiek-zając rusza do boju! |
|
|
|
 |
zzzkodi
Starszy szeregowy

2 Prestiż
|
Wysłany: 02-08-2006, 10:21
|
|
|
Ale ja jestem spokojny
Nie toleruje spamu, żeby mi to było ostatni raz Zdania zaczynamy z dużej litery / Fred |
| Ostatnio zmieniony przez Fred 02-08-2006, 10:49, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Vital
Starszy sierżant VTL

6199 Prestiż
|
Wysłany: 02-08-2006, 10:29
|
|
|
Hehe no dobra dżołk,ale pozostań w tej spokojności na dłużej Chyba właśnie to forum zdobyło nowego,dobrego grafika.Cieszcie się ludzie,ten chłopak mocno się rozwinął ostatnimi czasy |
_________________ człowiek-zając rusza do boju! |
|
|
|
 |
zetcom
Młodszy chorąży 2D Artist

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: nie
3194 Prestiż
|
Wysłany: 02-08-2006, 19:54
|
|
|
| Najlepsze w sprite'ach jest to, że jak się obracasz wokół niego, on cały czas jest zwrócony w twoją stronę. Skoro więc Mr.Knife zrobił już silniczek w pełni elastyczny, wrogowie nie będą większym problemem. Będą może jakieś przełączniki ala Duke 3D do tajnych przejść? |
|
|
|
 |
Mr Knife
Bohater

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
13819 Prestiż
|
Wysłany: 02-08-2006, 21:58
|
|
|
Oczywiście, że będą :smile: Nieoficjalnie wyszła już wersja 0.85 z drzwiami ( ruchome ), obsługą myszki, poprawioną skalą obiektów, opisanym kodem, powiększeniem rozmiaru klocków z jakich składa się mapa i pare innych rzeczy.
Aktualnie pracuję nad: mgłą, światłem ( to jest możliwe, a efekt naprawdę ciekawy ), oraz ciąglę męczę te *.bml, bo Sprajty mają jedną wadę. Jeśli patrzymy na dwa, w jednej lini, to drugi traci przezroczystość, przez co zasłania te zanim. Nie wygląda to za ciekawie :neutral:
Jak ktoś chce pomóc to niech stworzy jakiś prosty obiekt 3D i zapisze go jako ASE. W końcu coś zaczeło mi w tym conwenterze wychodzić, ale teraz pisze o niepoprawnych plikach ASE i przerywa operację. Więc stąd moja prośba, zrób kulke czy coś innego, zapisz jako ASE i wyślij do mnie. Mail macie na dole.
PS. Jak ktoś wykombinuje działający konwenter ( skąd? ) i zaprezentuje jego działanie, dostanie dużą nagrodę. |
|
|
|
 |
Temporal
Podporucznik CP user

Główny edytor: 
383 Prestiż
|
Wysłany: 02-08-2006, 23:07
|
|
|
| Może podaj ilość poly będzie prościej bo nie bardzo wiem jaki model mogę zrobić. |
_________________ Tajemnica 4
Soundcloud
| msg napisał/a: | | Temporal, fakt, jest bardzo wyluzowany. Ale to taki człowiek, który będzie chichotał na pogrzebie własnej matki. A to z kolei albo doskonałe aktorstwo albo bycie przygłupem. |
|
|
|
|
 |
Mr Knife
Bohater

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
13819 Prestiż
|
Wysłany: 03-08-2006, 10:08
|
|
|
| Temp rób kulke, czy jakieś pudełko itd. Nie traćcie czasu na modelowanie, potem się pobawicie robiąc modki do gry opartej na tym silniku :smile: Na razie chodzi mi głównie o sam plik *.ase, a najlepiej od razu .*.bml :biggrin: |
|
|
|
 |
Temporal
Podporucznik CP user

Główny edytor: 
383 Prestiż
|
Wysłany: 03-08-2006, 15:11
|
|
|
No ale kulka taka kulista może mieć trochę z tych polygnów a nie wiem jaki wytrzymały jest ten silnik. Heh zrobie boxa będzie z 6 polygonów . |
_________________ Tajemnica 4
Soundcloud
| msg napisał/a: | | Temporal, fakt, jest bardzo wyluzowany. Ale to taki człowiek, który będzie chichotał na pogrzebie własnej matki. A to z kolei albo doskonałe aktorstwo albo bycie przygłupem. |
|
|
|
|
 |
|
|