NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[FPP] Silnik3D by Mr Knife v 0.50
Autor Wiadomość
Mr Knife 
Bohater

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: TGF
Pojedynki: tak

13819 Prestiż
Wysłany: 05-07-2006, 15:16   [FPP] Silnik3D by Mr Knife v 0.50

Tytuł: Silnik3D by Mr Knife v 0.50

Gatunek: FPP

Autor: Mr Knife
Grafika: Net / modele na silniku Q2 / Mr Knife
Dźwięk: Brak
Muzyka: Brak

Opis:

Na polskiej scenie klikowej jestem już od tamtych wakacji, a to dopiero mój drugi temat założony w tym dziale. Mimo tego prawie bezowocnego okresu nie uznałbym go za słabego. Pół roku przerwy w klikach, nowy TGF 1.06 w wersji ang., wtyczki, w końcu MMF... musiałem dużo nadrobić, niestety coś za coś. Dobrze, ze już ten okres mam za sobą :smile: i w końcu moge zaprezentować coś konkretnieszego. A, więc zaczynamy!
O tym silniczku powiedziane zostało już dużo, ale jakby ktoś po raz pierwszy ( czyli teraz :-P ) się z nim spotkał, to już służe pomocą. " Otóż silnik ten, wyświetlający grafikę 3D, jest oparty na wtyczce Klick Open GL. W pokazówce zaprezenotwałem najważniejsze możliwości tego silnika na przykładzie małego środowiska z zaimpletowanym ruchem gracza, obsługą tekstur i sprite'ów, grawitacją oraz kamerą fpp."

Zmiany w stosunku do poprzedniej wersji:

- lepsza wydajność ( lepsze wykorzystanie Fast Loop'a i eliminacja ociężałego systemu odświeżania ); zwiększenie liczby wyświetlanych obiektów
- płynniejsze obroty
- wyświetlanie np. broni, życia
- grawitacja i skok
- rozbudowane etapy np. schody, różne wysokości obiektów
- przeniesienie silnika do MMF

Sterowanie:
Kursory - wiadomo
Shift - skok
Esc - wyjście

Zrzuty ekranu:

Download:
Pobierz plik

Pozdrawiam i zapraszam do komentowania!!

bmatrix 
Starszy sierżant

Główny edytor: TGF

2055 Prestiż
Wysłany: 05-07-2006, 15:24   

No bardzo ładnie, spodziewałem się pikselozy, a tu proszę miłe zaskoczenie :) . Po 5 minutowych oględzinach silnika mogę powiedzieć że jest bardzo dobry, jak narazie nie zauważyłem żadnych błędów... teraz tylko grę 3d z prawdziwego zdarzenia zrobić i będzie to jakiś większy postęp na polskiej scenie.

PS. Ta ręka trzymająca spluwę twojego autorstwa? :p

PoW 
Chorąży
Dziękuję, postoję.

Główny edytor: MMF2

24468 Prestiż
Wysłany: 05-07-2006, 15:27   

Oż ty w mordę kopany... Polimeramechastatycznie niesamowite! Jednakże zwalnia tak, że aż korci Esc... jak na kliki jest świetne ale hm, może mniej jakości względem prędkości?

bmatrix 
Starszy sierżant

2055 Prestiż
Wysłany: 05-07-2006, 15:31   

Hmm, u mnie na AMD Athlon 3000+, 1024 MB RAM i Radeonie x700 pro 256 mb 127 bit nie zwalnia w ogólę, może na słabszych zwalnia? Chociaż jeszcze na starym komputerze (Pentium III 733 Mhz, 256 MB RAM i Geforce 2 MX 32 MB) testowałem te przykłady na Extension List (dołączone do Klik Open GL) i również nie zwalniało.

Fadex 
Legenda
#4; #12; #18; #20; #21; #27

Główny edytor: MMF2 Dev
Pojedynki: nie

51612 Prestiż
Wysłany: 05-07-2006, 15:42   

Mi nie zwalnia (1,4 GHz, 768 MB DDR). Silnik jest super! Zauważyłem tylko jeden błąd - gdy podskoczymy i będziemy chodzić do przodu to broń nam się chowa i pokazuje dopiero po zatrzymaniu. SUPER SILNIK!

bmatrix 
Starszy sierżant

2055 Prestiż
Wysłany: 05-07-2006, 15:47   

Fadex, to jest raczej zamierzone :) .

Fadex 
Legenda
#4; #12; #18; #20; #21; #27

Pojedynki: nie

51612 Prestiż
Wysłany: 05-07-2006, 15:53   

Trzeba się zatrzymać żeby wyciągnąć broń? I po schodzeniu ze schodów też? Mi to wygląda na błąd :) tak samo czasem widać ścianę nad ścianą na tym czarnym tle jako sufit.

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

Drugi edytor: Construct
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy

33795 Prestiż
Wysłany: 05-07-2006, 17:36   

Wow. Bariera Wolfensteina 3D przekroczona :) Jak na razie jest to poziom Quake'a I - o ile przeciwnicy będą 3D. Gra jest jednopoziomowa (2D mapa), ale jakbyś dodał jeden warunek do niektórych zdarzeń, to mógłbyś robić wielopoziomowe - jak w Q2.

To, co zauważył Fadex traktuję jako błąd - broń widocznie miała pojawiać się dopiero po wylądowaniu, ale widać sprawdzanie nie reaguje, gdy gracz ciagle się rusza.

U mnie nic nie zwalnia, ale ja mam w NukeCPU aż 791 punktów xD

Mr Knife 
Bohater

13819 Prestiż
Wysłany: 05-07-2006, 17:58   

Fadex to efekt zamierzony :smile: Po skoku lub chodzeniu po schodach musisz się zatrzymać, by dać chwilke postaci na ponowne przymierzenie. Jeszcze nie wiem czy tak zostanie, ale broń musi się chować, bo silniczek nie nadąża i troszkę wtedy Sprite miga.

Jak już napisałem broń wykonana na silniku Q2, czyli ja tylko ją modyfikowałem ( 30% mojego wkładu ), bo przed klikami to tym się głównie zajmowałem. Jak chcecie jakąś modyfikację do Far Cry'a czy CoD dajcie znać ;) np. super broń, czy granie 10m bohaterem w FC moge zrobić :-P

PoW może skakać, bo to wersja HIGH. Nie przygotowałem reszty, bo nie znałem wymagań gry. Prosze o to wersja LOW , sprawdź jak działa. Zawartość archiwum trzeba umieścić w głównym katalogu aplikacji ( podmienić tekstury ). Jeśli dalej będzie skakać, postaram się jeszcze bardziej zoptymalizować engine i ograniczyć pare rzeczy by na LOW chodziło płynnie na słabszych maszynach.

Dodane po poście RX: Silnik jest wielopoziomowy :smile: Wartościami C, D, E... moge wszystkim manipulować :smile: Musze tylko zrobić wczytywanie etapu z pliku i jakiś wygodny edytorek by to w pełni wykorzystać.

Avenged 
Młodszy chorąży
A7X fan!

925 Prestiż
Wysłany: 05-07-2006, 18:52   

Nie no, jestem pod wrażeniem :D . Rewelacja!!!! Jaka kolwiek gra oparta na tym silniku będzie hitem nad hitami (tak mi sie wydaje przynajmniej :P ). SUPER!!!! U mnie w ogóle nie zwalnia a mom: pentiuma 4 1500 MHz, 512 MB RAM, Radeona 9800 RX PRO 128 MB, 128 bit.

Sebol 
Bohater

5905 Prestiż
Wysłany: 05-07-2006, 18:59   

ŁOOOOO... Chłopie moze po ukończeniu dał byś mi jakąś mini wersje silnika odblokowaną? Zrobił bym wtedy SR3 w 3D :D heeh. Niesamowity Silnik. I to zostało zrobione w TGF ah slodko.

Mr Knife 
Bohater

13819 Prestiż
Wysłany: 05-07-2006, 19:07   

Hm... po wydaniu pierwszej gry, rozważam zrobienie maszynki do produkcji apliakcji opartym na tym silniczku :smile: Jeśli chodzi o kod to powolutku zacznę pisać dokładne kursy na temat Klick Open GL pod TGF oraz na sam koniec kompletny silnik. Na razie jednak musicie poczekać oraz dać mi się pobawić tym co kosztowało mnie tyle nerwów i trudu :-P

Sebol 
Bohater

5905 Prestiż
Wysłany: 05-07-2006, 19:12   

Heh no wiadomo ;) Może zrobisz taki Tutorial hmm Pisał byś do Slimaczka po dwa kursy jak zbudować silnik :) Wiesz coś jak te samochody co sie części zbiera a jest 100 numerów ;) Ty byś zrobił cos podobnego :D To by było fajne takie :)

Fanotherpg 
Porucznik
I'm livin' proof

Drugi edytor: Fusion 2.5

14370 Prestiż
Wysłany: 05-07-2006, 19:19   

Ja powiem tak mam kompa P3 800MHZ 256 DDR i Radeona 9200SE i mi obie wersje sie tną z czego ta LOW bardziej.. nie wiem czym jest to spowodowane.. ja jak na razie znalazłem 2 błedy:
1 pływanie textur chociażby podłoża na skrzyżowaniach itd. Ale to wina raczej rozszerzenia po w wszystkich przykładach opartych na KOG'u ten bug obserwowałem
2 Zwalona grawitacja.. no rozumiem że powoli ma skakać ale bez przesady z tą prędkością spokojnie początkowe schody zeskakuje a to dobre kilka(naście/dziesiąt) metrów.. lepiej to popraw. A tak poza tym fajny silnik :D

Mr Knife 
Bohater

13819 Prestiż
Wysłany: 05-07-2006, 19:30   

Sebol o tym właśnie myśle :-P Acha znalazłem drobny błąd, aby poprawnie zamknąć aplikację zaleca się korzystanie z ESC, a nie krzyżyka. Przepraszam za komplikację ;)

Fanotherpg akcja tej pokazówki dzieje się w kosmosie, dlatego taka grawitacja. Jak będę robił grę w realiach II wojny światowej to i grawitacja będzie inna. Popracuje jeszcze nad optymalizacją i zobaczymy. Na razie podrzuciłem tylko tekstury, potem pogrzebie w kodzie i zobaczymy.

Odpowiedz do tematu