NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[TGF] Twoja druga gra w TGF'ie
Autor Wiadomość
Andy 
Sierżant

6475 Prestiż
Wysłany: 04-09-2006, 15:41   [TGF] Twoja druga gra w TGF'ie

Druga gra w TGF’ie

To jest drugi kurs Tgf’a. Po nim poznamy kolizje. Początkującym polecam ten kurs.

Najpierw tworzymy planszę. Następnie wybieramy tło(tak jak w poprzednim kursie). Teraz tworzymy naszego bohatera. Możemy użyć z biblioteki, ale poznajmy jak zrobić takiego bohatera. W tym celu klikamy na i na „ludzika, który biegnie” i dwa razy klikamy na pierwszą klatkę. Malujemy ludzika. Uwaga tego nie trzeba robić! Klikamy na naszą animację i na klawiaturze wciskamy Control + C. Z listy gdzie pisze „Zatrzymany” wybieramy „Chodzący”. Teraz na klawiaturze wciskamy Control + V. Teraz klikamy na klatkę i przeciągamy do następnej. Możemy zmienić rysunek drugi. Te obrazki będą powtarzane gdy będziemy chodzili! Klikamy na „ok”. To jeż trzeba robić! Teraz robimy to samo ale malujemy inną animację. Teraz też tworzymy animację. To będzie bonus, więc musi być ich kilka. W tym celu z listy u góry ekranu wybieramy „Obiekty poziomy”, klikamy na bonus i klikamy na ekranie. Robimy tak kilka razy. Teraz ustalamy ruch. Nasz obiekt będzie kierowany strzałkami. Pamiętacie jak to zrobić? Jeśli nie zajrzyjcie do poprzedniego kursu, a wroga będzie się odbijał(tak jak w poprzednim kursie) Teraz klikamy na i wybieramy ikonę z namalowanymi cyframi „123” klikamy na nią i wkładamy na ekran. Jako ostatni element wstawiamy licznik. „Początkowo” na 3, a „maksimum” na 3. To już koniec wstawiania obiektów.

Teraz kod, ale nie będzie już tak łatwo.

Kod:
Początek poziomu > Odtwarzaj muzykę ...* 0 razy
Obiekt aktywny 1 opuszcza obszar gry > obiekt aktywny 1 zawiń wokół gry
Obiekt aktywny 2 opuszcza obszar gry > obiekt aktywny 2 odbij
Kolizja pomiędzy obiekt aktywny 1 i obiekt aktywny 3 > dodaj 1 do wyniku
Kolizja pomiędzy Obiekt aktywny 1 i Obiekt aktywny 2 > odejmij od licznika 1
Ostatni Obiekt aktywny 3 został zniszczony > Zakończ grę
Porównaj licznik z wartością 0 > Restartuj grę

To już koniec kursu. Mam nadzieję że nie było problemu.

* - jakaś muzyka

Cage 
Plutonowy
Popychacz pixeli

2553 Prestiż
Wysłany: 04-09-2006, 22:49   

Sorry, dla mnie takie kursy są totalnie bez sensu. To co opisujesz to podstawy podstaw. Tyle, a nawet więcej można się dowiedzieć z załączonego do TGF'a helpa...

Vital 
Starszy sierżant
VTL

6199 Prestiż
Wysłany: 04-09-2006, 23:07   

Ehh...zresztą,trzeba by mieć chyba pierwsze spotkanie z kompem w swoim życiu,żeby się nie domyślić. Artykuł krótki,w treść nie wnikałem,dotrwałem do ciągu wyrazów >>
Cytat:
To jest drugi kurs Tgf’a. Po nim poznamy kolizje. Początkującym polecam ten kurs.
...i stwierdziłem że używasz zbyt skomplikowanego języka :)

Odpowiedz do tematu