NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[Platformowa] FTD
Autor Wiadomość
Oskar1101 
Sierżant

Główny edytor: MMF2
Pojedynki: być może

928 Prestiż
Wysłany: 13-08-2014, 01:00   [Platformowa] FTD

Tytuł: FTD

Gatunek: Platformowa

Autor: Oskar1101
Grafika: Tymczasowa, 95% Oskar1101 5% Internet
Dźwięk: Tymczasowo brak
Muzyka: Jedis

Opis:
Prawdopodobnie jeden z moich pierwszych projektów który wygrzebałem po 3 latach.
Ponad tydzień mi zajęło ogarnięcie całego syfu i zredukowanie błędów. Oczywiście prace kontynuuje. Jest to platformówka w której musimy jak najszybciej(i w jednym kawałku) dotrzeć do "gluta"(mety) bo inaczej się rozpadniemy. Cała gra jest napchana cząsteczkami i są one motywem przewodnim. W dodatku nie uświadczymy tutaj standardowego wyboru poziomów/opcji itp. Wszystko bowiem, robimy naszym protagonistą - glutem własnoręcznie.
Oznacza to, że przykładowo aby zmienić ustawienia gry, musimy się wdrapać na platformy oznaczające opcje i wcisnąć własnym ciałem odpowiedni guzik.
Zrzuty ekranu:
http://i.imgur.com/pVXPv2d.png
http://i.imgur.com/KV0RinF.png
http://i.imgur.com/iIA3c3u.png

Download:
Skan:
https://www.virustotal.co...sis/1408206393/
Launcher:
https://www.dropbox.com/s...%20Launcher.exe

Uwagi:
Jestem typem osoby która nigdy nie porzuca projektów i zawsze je kończy(oczywiście w różnym okresie czasu). Nie robię też kilku gier o tej samej tematyce więc jak nabieram ochotę na stworzenie jakiegoś gatunku który już robiłem to po prostu wracam do istniejącego projektu. Jestem perfekcjonistą więc zawsze staram się aby gra prezentowała jak najlepszy poziom i aby nie było w niej błędów. Dzięki temu będę przyjmował wasze uwagi i wdrażał je do projektu.

Update 15!
Download Launchera:
https://www.dropbox.com/s...uncher.exe?dl=1
Changelog:
- Dodano nowy etap.
- Dodano funkcję przyczepiania się do ścian za pomocą przytrzymania klawisza "shift".
- Dodano efekt ducha wskazującego trasę najlepszego wyniku czasu przejścia poziomu. Można go włączyć w opcjach.
Uwaga: Ten efekt pojawia się gdy mamy pobity rekord poziomu na wersji 15 bądź wyższej.
- Dodano funkcję spowolnienia czasu za pomocą przytrzymania klawisza "0" na numpadzie.
Nie jest to element mechaniki gry, a narzędzie do debugowania.
- Poprawiono pierwszy etap aby subtelnie uczył kontroli wysokości skoku.
- Poprawiono sposób wyświetlania kursora w grze. Od teraz nie będzie on stale ukryty, a tylko wtedy gdy nie poruszamy nim przez pewien czas.
- Poprawiono informacje zawarte na tablicy informacyjnej w menu.
- Poprawiono informacje zawarte pod każdą opcją w menu.
+ pomniejsze zmiany i poprawki

Uwagi do Update15:
Przypominam dla tych którzy mają wcześniejsze wersje gry(zwłaszcza dla tych którzy mieli wersję 14 bo od niej nie można już tak łatwo usunąć pliku zapisu), że nowe ustawienia które doszły(w tym przypadku efekt ducha) należy ręcznie włączyć w menu. Na start są one aktywne tylko w przypadku jak się nie ma żadnego pliku zapisu gry.

Update 16 HOTFIX
Changelog:
- Poprawiono bug w którym po ukończeniu 11 etapu, gra przenosiła od razu do 13.
- Poprawiono bug w którym nie można było zmieniać głośności za pomocą standardowych przycisków "+" i "-" a tylko za pomocą klawiatury numerycznej.

Wcześniejsze wersje:
Spoiler:
Ostatnio zmieniony przez Oskar1101 11-02-2016, 22:02, w całości zmieniany 25 razy  

DropboxKenshiro 
Plutonowy

Główny edytor: Fusion 2.5
Pojedynki: nie

2292 Prestiż
Wysłany: 13-08-2014, 10:34   

Widzę tu duży potencjał, ogólnie bardzo ładna gra, życzę powodzenia!

wermi 
Major
Depressive Disorder

Główny edytor: TGF
Drugi edytor: TGF
Pomogła: 53 razy

15752 Prestiż
Wysłany: 13-08-2014, 11:23   

Wkurza mnie skok na spacji, daj go na W.

Oskar1101 
Sierżant

928 Prestiż
Wysłany: 13-08-2014, 23:16   

@DropboxKenshiro Dziękuję
@Worm Dla ciebie dzisiaj mała aktualizacja. Ale jutro będą spore zmiany i udogodnienia(mam nadzieję :) )

Update 2
Download:
https://www.dropbox.com/s/xrvq9oruca9szgo/FTD.rar
Changelog:
- Dodano możliwość skoku pod klawiszem "W"
- Dodano wyświetlanie wersji gry w lewym górnym rogu ekranu.
- Poprawiono napisy i objaśnienia.
- Poprawiono bugi z cząsteczkami.
- Poprawiono bug w którym po próbie wyjścia z gry, postać robiła się niewidoczna a gra pozostawała otwarta.
- Przygotowano grę do wprowadzenia Launchera i automatycznych aktualizacji.

DropboxKenshiro 
Plutonowy

2292 Prestiż
Wysłany: 14-08-2014, 11:50   

@Worm, ehh... Skakanie pod "W" nie działa na poziomie. Popraw to.
A reszta zmian w porządku.

Rexu 
Bohater

Główny edytor: Construct

22306 Prestiż
Wysłany: 14-08-2014, 16:04   

Ma potencjał :) . Mało fps ale tylko w trybie okienkowym.

kamiledi15 
Kapitan

Drugi edytor: MMF2

8594 Prestiż
Wysłany: 14-08-2014, 16:52   

Mi to nie działa, miga tylko czarny ekran.

pogromca909 
Głupiec

Główny edytor: MMF2 Dev
Drugi edytor: TGF

1212 Prestiż
Wysłany: 16-08-2014, 00:44   

Jak na Alphe, prezentuje się dobrze. Poza sterowaniem, wszystko jest EZ-button !

Aha 
TenKtóregoImieniaNie WolnoWymawiaćDobrze

Pomogła: 9 razy

18611 Prestiż
Wysłany: 16-08-2014, 12:47   

Napisy na tabliczkach mogłyby być czytelniejsze
Przytrzymanie strzałek daje b. powolny ruch (nie wiem czy to zamierzony efekt?)
Podoba mi się menu :D
Efekty spoko
Wybieranie poziomów - b. dobry pomysł
Czekam na jakieś poziomy :)

DropboxKenshiro 
Plutonowy

2292 Prestiż
Wysłany: 16-08-2014, 17:40   

Oskar, mogę zostać twoim level designerem? Po przykrzy mi się do kolejnego nieudanego projektu..<chlipchlip>

Oskar1101 
Sierżant

928 Prestiż
Wysłany: 16-08-2014, 18:42   

@DropboxKenshiro "Skakanie pod "W" nie działa na poziomie."
Naprawione ;)
"Oskar, mogę zostać twoim level designerem? Po przykrzy mi się do kolejnego nieudanego projektu"
Chętnie, ale na razie muszę ogarnąć kwestie techniczne. Dobrze by było jakbyście podrzucali pomysły na upiększenie i poprawienie tego co na razie jest. Może jakieś dodatkowe efekty? Właściwości?

@Rexu Dziękuję.

@kamiledi15
A wypakowałeś wszystko? Zresztą już nie będziesz musiał, w dzisiejszym patchu Launcher.

@pogromca909
Dzięki za opinię.

@YumohuSeyo "Napisy na tabliczkach mogłyby być czytelniejsze"
No właśnie nie wiem jak je zrobić bardziej czytelnymi. Na szczęście to głównie ozdoba która nie ma dużego znaczenia.
"Przytrzymanie strzałek daje b. powolny ruch (nie wiem czy to zamierzony efekt?)"
Naprawione.
"Czekam na jakieś poziomy"
Najpierw muszę wszystkie efekty i kwestie techniczne przygotować. Poziomy są ostatnim etapem.

Update 3!
Download Launchera:
Skan:
Screen:
http://i.imgur.com/iIA3c3u.png
Changelog:
- Dodano Launcher.
- Dodano ikonę gry.
- Zwiększono niezawodność zapisu gry.
- Poprawiono bug w którym źle wczytywały się pliki gry.
- Poprawiono i dodano nowe czcionki.
- Poprawiono bug w którym nie można było skakać za pomocą "W" w wybranym poziomie.
- Poprawiono bug w którym po skoku klawiszem "W", nie były tworzone cząsteczki.
- Poprawiono bug w którym postać się poruszała po wciśnięciu strzałek.
- Poprawiono bug w którym można było "pluć glutem" po dotarciu do mety.
+ pomniejsze zmiany i poprawki.

Uwagi:
Jak pobierzecie launcher to wrzućcie go do jakiegoś nowego folderu(nie do poprzedniego folderu z grą). Najlepiej wykasujcie poprzednią wersję gry przed uruchomieniem tego launchera bo może to powodować problemy z grą. Launcher pobiera z serwera dropboxa więc często są problemy z pobraniem początkowych informacji. Jak będziecie mieli długo napisy "Loading" to oznacza że dropbox cham się stawia i trzeba uruchomić launcher ponownie. Jak sobie przypomnę jeszcze coś to dopiszę.

kamiledi15 
Kapitan

Drugi edytor: MMF2

8594 Prestiż
Wysłany: 16-08-2014, 22:17   

Ta wersja mi działa.
Gra jest przykładem, jak skomplikować proste rzeczy :D Chodzi o to poruszanie po opcjach. Ale podoba mi się, dość ciekawy pomysł.
Na razie przypomina to bardzo Super Meat Boy, ciekawe, jak to dalej się rozwinie. Na razie chyba jest tylko jeden poziom, oprócz menu?

DropboxKenshiro 
Plutonowy

2292 Prestiż
Wysłany: 17-08-2014, 18:54   

Poddaję się. Sześć, siedem razy i nic... możesz dać pobieranie na inny hosting, albo dodać jakiś wybór.

Oskar1101 
Sierżant

928 Prestiż
Wysłany: 17-08-2014, 19:41   

DropboxKenshiro napisał/a:
Poddaję się. Sześć, siedem razy i nic... możesz dać pobieranie na inny hosting, albo dodać jakiś wybór.

https://www.dropbox.com/s/loel1s65zpwvpt1/Game.zip
Tu masz linka do samej gry. Tylko wszystkie pliki w jednym folderze niech będą.
https://www.dropbox.com/s/uwbs3lxjq6ltyda/ftd.ini
A tu masz plik ini. Wrzuć go do folderu z grą i jak będziesz następne patche instalował to to już go pobierać nie musisz. Tylko raz go pobierz i wrzuć.

A co do launchera to tak z 6/7 sekund poczekaj przez uruchomieniem ponownie jak chce ci się jeszcze próbować. Po prostu dropbox musi się "rozgrzać". Jak długo z danych linków się nie korzysta(1 dzień) to źle chodzi. Ale jeszcze pokombinuję w kodzie launchera i może zrobię system próbowania do skutku, aby nie trzeba było restartować launchera.

[ Dodano: 20-08-2014, 03:40 ]
Update 5!
Download Launchera:
Skan:
Changelog:
- Poprawiono działanie Launchera i zwiększono jego niezawodność.
Launcher automatycznie będzie podejmował próbę pobrania plików w razie problemów.
- Dodano statystyki.
Można je sprawdzić na specjalnej platformie w Menu.
- Zmodyfikowano działanie stopera i zwiększono jego dokładność.
- Dodano licznik prób pobicia rekordu etapu.
- Dodano nowe "samouczki" w wybranym etapie.

Uwagi:
Mam nadzieję że ostatni raz musicie pobrać launcher. Powinno być lepiej.
Update 5 zamiast 4 dlatego bo dropbox bardzo nie lubi cyfry 4 i przy pobieraniu pliku jedynie z tą cyfrą, się buntuje. Piszcie czy Launcher lepiej działa i czy nic w grze po tych zmianach nie jest zabugowane. Jeszcze tylko kilka poprawek oraz dodatków i zaczynam tworzyć poziomy.

[ Dodano: 23-08-2014, 02:52 ]
Update 6!
Changelog:
- Dodano 2 dodatkowe samouczkowe etapy.
- Dodano ramkę dla licznika rekordu poziomu w trakcie etapu.
- Dodano dodatkowe statystyki.
- Poprawiono bug w którym po śmierci postaci która kolidowała z otoczeniem, cząsteczki były generowane nieustannie.
- Zablokowano niepożądane skróty klawiszowe.
+ pomniejsze zmiany i poprawki.

Uwagi:
Launcher się zbytnio nie zmienił więc nie daję do niego linku. Grę pobierzcie bezpośrednio z niego. Widzę że spadło zainteresowanie moim projektem. Niemniej jednak zachęcam do wyrażania opinii i sugerowania co można dodać/zmienić/poprawić w grze. Bardzo by mi to pomogło.

Daver 
Szeregowy

38 Prestiż
Wysłany: 24-08-2014, 15:21   

Cytat:
Widzę że spadło zainteresowanie moim projektem. Niemniej jednak zachęcam do wyrażania opinii i sugerowania co można dodać/zmienić/poprawić w grze. Bardzo by mi to pomogło.

Może dlatego, żę nie ma za bardzo czego testowac?
Zrob jeden jakis random poziom ktory bedzie trwal dluzej niz 10sec. Dodaj jakiegos przeciwnika czy cos. Wtedy mysle ze ludzie mieli by co testowac i mogliby podawac Ci pomysly do zmian. Zaznaczam, zebys stworzyl jakis random poziom, bo pewnie zaraz bys odpisal, ze jest to wersja alfa, ze chcesz dopracowac silnik itd, ze nie chcesz narazie projektowac poziomow.

Jak dla mnie przyjemnie sie gra w Twoja gierke, graficznie rowniez jest swietna, choc czesto mam spadki FPS. Jestem ciekaw dalszej Twojej pracy, z checia pomoglbym Ci testowac gre i podzielilbym sie z Tobą moja opinia i sugestiami co zmienic, ale chodzac tylko w lewo i prawo ciezko jest powiedziec cokolwiek.

Gdy stworzysz jakis poziom w ktory bedzie mozna troche pograc (jak wyzej, poziom dłuzszy nic 10sec) w miare skomplikowany (zeby trzeba bylo nie wiem doskoczyc wyzej, spasc na dol, wykonac jakas kombinacje skokow lub synchronizacje ruchow) przy okazji mijac jakies smiercionosne pixele ( :P ). Z takim przykladowym poziomem wiecej ludzi wyłapie Ci bugi w silniku.

Tez ciezko jest Ci teraz sugerowac co masz dodac, bo np ja, nie wiem do czego zmierza Twoja gierka, czy to bedzie tylko przechodzenie poziomow na czas (tak jest przynajmniej teraz, te poziomy co dodales) to sugestia o przeciwnikach na poziomach moze nie pasowac. Lub jesli chcesz zeby to mechanika przypominala stare dobre gry na Pegazusa gdzie przeciwnicy byli sztywno zaprogramowani i musiales sie nauczyc jak ich mijac, przy okazji starajac sie doskoczyc na jakas platforme czy cos.

Ok za bardzo sie rozpisalem, wiec to tyle ;p
A dodam jeszcze, zebys nie uznal mojej wypowiedzi za... nie wiem urażającą Cię, bo nie chcialem zeby tak zabrzmiala, chcialem tylko pomoc i osobiscie Ci kibicuje :)

Odpowiedz do tematu