|
Dziwne wykrywanie kolizji z HWA |
| Autor |
Wiadomość |
Piter
Bohater roflolmaomgeezonk

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
23049 Prestiż
|
Wysłany: 22-06-2011, 13:17 Dziwne wykrywanie kolizji z HWA
|
|
|
Witam, mój dzisiejszy problem dotyczy wykrywania kolizji.
Otóż, mam obiekt który zostaje skalowany na dystans dzielący go z innym obiektem i obracany w kierunku tego obiektu (powiedzmy, że to taka kreska). Chcę dodać zdarzenie które sprawdza czy ta kreska zachodzi na tło.
Bez HWA wszystko działa bez żadnych problemów, ale z HWA wszystko się chrzani, wykrywanie kolizji jest jakby kwestią przypadku (wykrywa w różnych dziwnych miejscach tylko nie tam gdzie trzeba).
Moje pytanie jest takie: Jak to naprawić? Dodam, że wyłączenie HWA nie wchodzi w grę. |
|
 |
Wackyjackie
Bohater Starszy Chorąży Sztabowy Randomu

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: nie
36332 Prestiż
|
Wysłany: 22-06-2011, 17:37
|
|
|
A jeśli byś użył detektora na końcu tej "kreski"? Generalnie to możesz skalować krechę i sprawdzać kolizje w pętli (jeśli nie są) i jeśli to nie pomoże, to jest problem .
I inna sprawa jest taka - jaką masz wersję MMFa HWA a jaką zwykłego? Bo nowsze wersje inaczej interpretują zdarzenia (zazwyczaj trzeba pozmieniać kolejność). I ma znaczenie czy zachodzi kolizja A z B, czy B z A. Metoda prób i błędów to chyba jedyna skuteczna jeśli chodzi o warunki kolizji.
Mniemam że używasz "czy obiekt zachodzi", a nie "czy obiekt koliduje" ? |
|
 |
Piter
Bohater roflolmaomgeezonk

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
23049 Prestiż
|
Wysłany: 22-06-2011, 18:18
|
|
|
W sumie rozwiązałem to w inny sposób:
W kierunku obiektu wystrzeliwany jest za pomocą pętli obiekt który jak trafi na przeszkodę to zostaje zniszczony, a gdy obiektów jest za mało to tworzony jest kolejny. Ten sposób działa naprawdę dobrze i nie zauważyłem spadków FPSów (może do dlatego, że mam bardzo szybki komputer ). Więc temat rozwiązany.
PS: Wersje HWA i zwykłego mam faktycznie inne, ale to już nie ma znaczenia. Zmieniałem też kolejność zdarzeń i nic to nie pomagało. |
|
 |
Fanotherpg
Porucznik I'm livin' proof

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: tak
14370 Prestiż
|
Wysłany: 27-06-2011, 01:18
|
|
|
| W HWA detekcja kolizji działa w inny sposób aniżeli w standardowym buildzie jest to opisane w pomocy. |
_________________ Indie since 1997. |
|
|
|
 |
|
|