|
|
|
|
[Grafika] Ładne i proste? Pixel art i spaceship. |
| Czy artykuł Ci się przyda, czy podoba Ci się? |
| Tak, przyda mi się i jest bardzo dobry! |
|
37% |
[ 3 ] |
| Tak, przyda mi się ale nic wielkiego. |
|
12% |
[ 1 ] |
| Raczej mi się nie przyda, bo jest słaby. |
|
50% |
[ 4 ] |
| Na pewno mi się nie przyda, bo jest beznadziejny! |
|
0% |
[ 0 ] |
|
| Głosowań: 8 |
| Wszystkich Głosów: 8 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
Stankol
Bohater McO: the noob

0 Prestiż
|
Wysłany: 04-01-2008, 19:50 [Grafika] Ładne i proste? Pixel art i spaceship.
|
|
|
Heloł! Przygnębiony poziomem (i ilością!) polskich artykułów na temat pixel artu postanowiłem takowy napisać. Nie będzie to artykuł cholernie obszerny, wyjaśniający wszystkie aspekty pixel artu, a praktyczny poradnik, w którym będzie można przeczytać o technikach używanych przeze mnie przy tworzeniu sprite'a, no wiecie "nauka poprzez patrzenie jak coś powstaje". Aha, wszystko, co napisane jest pogrubioną czcionką jest wyjaśnione na symym dole artykułu.
Na Click Portalu zobaczyłem kiedyś zapowiedź ciekawej gry nazwanej Colonization of Fomalhaut, miał to być RTS czasu rzeczwistego, którego akcja dzieje się w XXII wieku.
Projekt jest naprawdę ciekawy i w momencie pisania tego artykułu praca wre pełną parą, więc niedługo będziecie mogli w niego zagrać. Mniejsza.
Napisałem do autora zapowiedzi, Broo, że chętnie pomógłbym mu w grafice, on z entuzjazmem się zgodził, a ja dopiero po paru godzinach zorientowałem się, że zgodziłem się uczestniczyć w czymś, o czym nie mam pojęcia. Mówię tu o realiach futurustycznych, tj. głównie o statkach, których za cholerę nie mogłem sobie wyobrazić. Po jakimś czasie zasiadłem do GraphicsGale i zacząłem rysować. Efekty mojej pracy możecie obejrzeć poniżej.
1. Zacząłem od narysowania prostego linearta. Najpierw narysowałem prostokąt, który następnie zaogrągliłem, dodałem zwężenie od góry oraz "wyciąłem" w nim na dole dziurę o kształcie półkola.
2. Dorysowałem linie mające ograniczać kokpit statku, stworzyłem go na takiej zasadzie, co ogólny lineart, ale nie robiłem dziury na dole.
3. Czas na skrzydła. Dwie linie składające się razem z częścią główną w trójkąt, do tego przy końcu lekie zgrubienie oraz wygładzenie krawędzi... i otrzymałem całkiem nieźle wyglądające szkrzydła.
4. Wybrałem główne kolory, ciemnoszary dla statku i jasnoniebieski dla kokpitu, wypełniam nimi rysunek.
5. Jedna z najważniejszych części tworzenia pixel artu, wyberałem miejsce, z którego pada światło, a następnie zająłem się cieniowaniem statku. W moim przypadku światło pada "od dołu", więc na samej górze statku położyłem dużą plamę ściemnionego koloru głównego, podobnie zrobiłem ze skrzydłami, ale je lekko wygładziłem dodatkowym kolorem. Oprócz cieni trzeba zaznaczyć światło, więc jasnym odcieniem przejechałem po dolnej części statku. Czarne linie znajdujące się wewnątrz statku rozjaśniłem. Kokpitu póki co nie cieniowałem, zostawiłem go sobie na później.
6. Dodałem kolejny kolor - pośredni pomiędzy najciemniejszym i głównym, a następnie nałożyłem bardzo duże plamy tego koloru na skrzydła.
7. Kolejne 2 kolory, tym razem pośrednie pomiędzy najjaśniejszym a głównym, wycieniowałem.
8. Czas zająć się kokpitem. (dużo!)Ciemniejszym kolorem wypełniłem kokpit, a kolorem, który wybrałem jako główny narysowałem małą plamę...
9. ...którą wygładziłem kolejnymi trzema odcieniami niebieskiego.
10. Dookoła kokpitu narysowałem jasnym kolorem obramowanie, tam, gdzie linia jest krzywa użyłem anty aliasingu.
11. Jako, że uznałem statek za zbyt banalny - narysowałem na nim 4 paski koloru czerwonego...
12. ...następnie wycieniowałem je dodając dwa ciemniejsze i jeden jaśniejszy kolor.
13. W tym kroku - w myśl tego, co napisałem w pkt. 11 ("uznałem statek za zbyt banalny ") - urozmaiciłem statek dorysowując kolorem czarnym działka laserowe.
14. Wypełniłem je głównym kolorem (wybranym w pkt. 4) i namalowałem małe, czerwone plamy na czubku każdego z działek.
15. Lekko wycieniowałem działa, nic wielkiego.
16. Dodałem białe odblaski w najjaśniejszych miejscach statku, i...
Voila! Mam statek. Nie jest to oczywiście nic doskonałego, ale na pewno łatwo to wykonać i nie razi oka. Poza tym - jak już mówiłem - nie mam zilonego pojęcia o kanonanch designerskich futurystycznych statków.
Pozdrawiam, Rafał Stankol Sankowski.
Mini słownik:
sprite - (w pixel arcie) praca graficzna, która została stworzona z myślą o użyciu jej w grze;
Click Portal - forum o tworzeniu aplikacji komputerowych w tzw. klikach, zapraszam na http:/cportal.webd.pl;
GraphicsGale - moim zdaniem najlepszy program do tworzenia grafik przy pomocy techniki pixel artu;
lineart - same kontury przyszłej pracy, przeważnie rysowane ciemnymi kolorami;
cieniowanie - polega na rozjaśnianiu miejsca, na które pada światło, a przyciemnianie miejsca, na które nie pada, cieniowanie dodaje głębi;
anty aliasign - bardzo złożona technika polegająca na wygładzaniu krawędzi, po więcej informacji zapraszam na http://www.derekyu.com/extras/pixel10.html (po angielsku!);
///Tylko dla NB - proszę o nie komentowanie tematu przez pana Freda, bo i tak nie widzę jego postów. |
|
 |
draq
Bohater

13916 Prestiż
|
Wysłany: 05-01-2008, 12:56
|
|
|
Wszystko ok, dobry tutek, tylko jeśli chodzi o cieniowanie, to zrób większą amplitude względem odcieni kolorow, a efekt będzie lepszy . Jeśli chcesz by statek był dobrze pocieniowany, to musisz zrobic jego szkic z profilu i ostawić wysokość poszczególnych elementów .
Tutaj taka moja koncepcja na pocieniowanie skrzydeł jak widzisz zwiększyłem głębie.
To co tez mi się podoba w Twoim tutku to to, iz zaczynałeś najpierw od najciemniejszego koloru cieniowanie , z rozjaśnianiem jest stopniowo tak jak przedstawiles. Pozdrawiam, tutek na pewno pomoże wielu osobom . |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|