NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[Przygodowa] Alastal Project
Autor Wiadomość
draq 
Bohater

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: MMF2 Dev

13916 Prestiż
Wysłany: 03-01-2008, 14:26   [Przygodowa] Alastal Project

Tytuł: Alastal Projekct

Gatunek:Przygodowa, horror, logiczna, tudzież escape the room ;]

Autor: Draq
Grafika: Draq
Dźwięk: Draq
Muzyka: Draq
Opis:
Gra kiedyś istniała pod tytułem "resident evil last hope", po raz pierwszy jej premiera odbyła się ponad 3 lata temu na forum buziol games pod nazwą FBI:DS, po tym jak wyśmiano mnie ze mozna stworzyc 3d w klikach, to straciłem zapał. Odnowiłem prace ale nie mialem czasu by dokończyć gry, ponieważ realizowałem projekty teamowe. Cały scenariusz, szkic postaci, mapy etc mam rozrysowane w zeszycie, teraz tylko przelewam to na kompa. Gra miała być typowym escape the room, ale dodałem postać, przez co zrobilo się podobne do konsolowego starego hitu resident evil. Może nieco o fabule:
Dziewczyna z agencji dark quarter, była złota rączką, która wynajmowała szpiegów do zadań specjalnych. Stała się niewygodna dla rządu i wojska USA, ponieważ trafiła na ślad, który dotyczył planów od lat ukrywanych. Dziewczyna głównie odkrywała spiski, które dotyczyły manipulacji ludźmi. Pewnego razu budzi się w porzuconym domu. W miedzy czasie, gdy próbuje się z niego wydostać odkrywa historie swojej osoby, w grze mozna znaleśc rożne akta, dotyczącej naszej bohaterki. Co z tego wyniknie to sami zobaczycie podczas gry, więc nie zdradzam całej fabuły ;) . Gra będzie posiadać wątki parapsychologiczne. Inspiracje czerpie z pewnego wydarzenia. Grafika będzie pseudo 3d, czyli 2d. Rendery + postać, która zmienia swój rozmiar złudnie oddalając się, etc. Muzyka będzie komponowana przezemnie, i w 50% wykonywana na komputerze generowana przez syntezatory, a 50% wygrywana przez orkiestrę. W grze będzie pare paradoksalnych rzeczy, takich jak krzesło stojące na suficie, nie zgadzające się odbicie lustrzane. Przeciwnikami będą złudzenia manifestowane przez bohaterkę, zmory etc, co czasami uniemożliwi przedostanie się do następnego pomieszczenia. Będzie pasek DMT (substancja halucynogenna wytwarzana przez szyszynkę). Jeżeli będzie on wysoki, tzn że to co widzimy ulega zniekształceniu, czasami bohaterka poprzez złudzenia wykreuje dodatkowe drzwi, których w rzeczywistości nie będzie, dlatego by przejść całą grę będzie trzeba panować nad chorobą kobiety. Czasami tez by przedostać się gdzieś, aktywność "schizofremiczna" będzie niezbędna, bohaterka będzie w stanie widzieć w obrazach wiszących na ścianie wskazówki :) . System walki to właśnie głownie walka z samym sobą, za pomocą przesuwających się pasków na dole ekranu, ktore są sterowane myszką. Projekt postanowiłem ukończyć w ramach rozgrzewki przed długo oczekiwaną produkcją :) .
Zrzuty ekranu:
http://img266.imageshack..../render1ln9.jpg
http://img185.imageshack..../render2mx3.jpg
Tu sa 2 kamery, które przedstawiają korytarz.

Download:
Brak.

Uwagi:
Gre będe tworzyc w okolo miesiac.

Cremmy 
Sierżant

Główny edytor: MMF2

16736 Prestiż
Wysłany: 03-01-2008, 18:45   

Grafika - super @___@
Malo widuje klikowych przygodowek (nie bedacych platformowkami ;p) wiec nie moge sie doczekac jakiejs ;>
Powodzenia, oby wyszlo tak jak opisujesz ;]

jarlfenrir 
Generał brygady

Główny edytor: Fusion 2.5
Drugi edytor: TGF2

37283 Prestiż
Wysłany: 03-01-2008, 20:34   

Jak patrze na screenshoty, to zastanawiam sie, czy to aby na pewno nie jest wzięte z któregoś Residenta :/
Mam nadzieję, że gra wyjdzie, bo zapowiada sie super. Sam niejednokrotnie myślałem o grze, w której jedynym przeciwnikiem jest schizofrenia, ale brakło pomysłu na dokończenie.
A będą jacyś przeciwnicy typowo Resident-owi? Znaczy jakieś zombiaki, czy cóś.

Tasmpol 
Bohater
young god

24606 Prestiż
Wysłany: 03-01-2008, 20:40   

Czyli kolejna próba wskrzeszenia Town of Death?

Mr Knife 
Bohater

Drugi edytor: TGF
Pojedynki: tak

13819 Prestiż
Wysłany: 03-01-2008, 21:03   

Cytat:
Czyli kolejna próba wskrzeszenia Town of Death?

Nie. Ja mam maturkę, a Draq osza... zaszalał sobie i postanowił zrobić rozgrzewkę przed wakacyjnym-finalnym kończeniem ToD :D Heh dlaczego wskrzeszenia? ToD żyje i ma się dobrze, jeśli tak można określić stan zombiaka ;) Heh porusza się on powoli ( to fakt ), ale chyba co jakiś czas pojawiają się prezentacje pokazujące aktualny stan silnika 3d. To jest horror, a horror 3D zrobić najtrudniej w KOG ( brak eleganckiego światła i cienia ). Życzę powodzenia!

Tasmpol 
Bohater
young god

24606 Prestiż
Wysłany: 03-01-2008, 21:48   

Nie orientuję się czy ciągle pracujecie nad ToDem, a fabuła wydawała mi się bardzo podobna, i myślałem, że to będzie kolejna próba po todzie.

draq 
Bohater

13916 Prestiż
Wysłany: 11-01-2012, 18:50   

draq napisał/a:
Uwagi:
Gre będe tworzyc w okolo miesiac.

Chyba byłem pijany jak to pisałem :) .
Powróciłem po długim czasie do projektu, chciałbym zademonstrować wstępne możliwości silnika (z 2011.03). Z elementów graficznych, dojdą jeszcze cienie rzucane przez modele na podłoże.
Screen:

Przykład:
http://www.fileserve.com/file/NMKBnY8/demo.rar
sterowanie:
ruch-strzałki
włączenie lampki- enter

Tasmpol 
Bohater
young god

24606 Prestiż
Wysłany: 11-01-2012, 19:35   

Niezłe możliwości widzę kliki zyskały. :) U mnie trochę tekstury na postaci szwankują, ale poza tym jest gicior, popracować nad animacją postaci, dorzucić animację obracania się w miejscu i będzie wyglądać naprawdę ślicznie. (na marginesie zwrócę uwagę na coś, o czym często klikowcy zapominają, a jest istotne - dostosować szybkość ruchu bohatera do animacji - moonwalki do gier nie pasują)
Polecam jeszcze różne elementy tła zapisywać jako oddzielne OA, bo dziwnie wygląda jak stopa postaci znajduje się NAD leżanką, która jest na pierwszym planie.

Wackyjackie 
Bohater
Starszy Chorąży Sztabowy Randomu

Główny edytor: MMF2 Dev
Drugi edytor: Stencyl
Pojedynki: nie

36332 Prestiż
Wysłany: 11-01-2012, 19:43   

OA nie może być ponad obrazem w 3D. Po spojrzeniu na screenshot pomyślałem, że to nie kliki, ale spostrzeżenie to było mylne. Myślałem, że tło generowane jest w czasie rzeczywistym, to mi nie pasowało do klików ^^ '.
Popraw kolizje i szarpiące animacje. I...tyle na teraz.
W sumie prosty silniczek :P .

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

Drugi edytor: Construct
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy

33795 Prestiż
Wysłany: 11-01-2012, 19:46   

Tasmpol napisał/a:
U mnie trochę tekstury na postaci szwankują, ale poza tym jest gicior, popracować nad animacją postaci, dorzucić animację obracania się w miejscu i będzie wyglądać naprawdę ślicznie.

Ditto.
Poza tym praca kamery nie jest idealna, a okno wydaje się za wysokie :P

zetcom 
Młodszy chorąży
2D Artist

Główny edytor: Inny
Drugi edytor: Fusion 2.5 Dev

3194 Prestiż
Wysłany: 12-01-2012, 22:04   

Nie ogarniam czekania 900 sekund na pobieranie, już bym wolał torrenta ^^

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

Drugi edytor: Construct
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy

33795 Prestiż
Wysłany: 13-01-2012, 12:17   

http://chomikuj.pl/Klikib...,1327301220.rar

zetcom 
Młodszy chorąży
2D Artist

Główny edytor: Inny
Drugi edytor: Fusion 2.5 Dev

3194 Prestiż
Wysłany: 14-01-2012, 00:59   

Podziękowania dla tego Pana z Einsteinem i Rainbow Dashem. Sklelozę się ma, trzeba odstawić masło - i stała się jasność.
Wracając do tego co stworzył draq. W sumie to pierwsze, a nie wróć... drugie show 3D jakie widziałem w polskich klikach. Ogólnie projekt niesie w sobie okruchy nadziei, a mnie się nawet bardzo podoba. W gruncie rzeczy demonstracja ta cieszy oko, motywuje nawet i chętnie w przyszłości zagrałbym w coś konkretnego na tym silniku.

Tasmpol 
Bohater
young god

24606 Prestiż
Wysłany: 14-01-2012, 16:34   

Cytat:
Będzie pasek DMT (substancja halucynogenna wytwarzana przez szyszynkę).

Nie wiem, czy ten pomysł dalej będzie realizowany, ale gwoli ścisłości to jest wciąż niepotwierdzona hipoteza (wbrew temu co piszą na hyperrealach i nautilusach), a DMT w ustroju występuje w ilości o kilka rzędów niższej od dawki aktywnej. Ja bym zostawił tę szyszynkę w spokoju i zrobił pasek EEG, byłoby równie medycznie niepoprawne, ale wyglądałoby bardziej pr0. :)
Ostatnio zmieniony przez Aleks 14-01-2012, 17:33, w całości zmieniany 1 raz  

draq 
Bohater

13916 Prestiż
Wysłany: 28-01-2013, 21:28   

Po roku czasu powróciłem do projektu. Głównym czynnikiem, który obniżył moje morale było tworzenie modeli np żarówki tak, by wyglądała realistycznie. Każdy rendering podglądowy trwał kilka minut, przez co zrobienie samej żarówki zajęło mi ok miesiąc czasu. Przełomowym momentem było odkrycie filmiku z betą resident evil 3, gdzie niektóre elementy tła np samochody były nieoteksturowane, albo zamiast nich były sześciany. To mi uzmysłowiło, że mogę zrobić całą grę z podstawowymi tłami, zamieszczając do backgroundów jedynie ważne elementy, a pod koniec pracy wszystkie sceny dopracować.

Od ostatniej wersji zmianie uległy/dodałem:
Gameplay:
-nowe elementy w pomieszczeniach
-nowe pomieszczenia
-nowe rendery
-Idealna synchronizacja postaci trójwymiarowej z dwuwymiarowymi backgroundami. Kamera w silniku pokrywa się dokładnie z tą, która renderowała tło.
-Nowe światła. Padają one adekwatnie do renderu. Widać to na pierwszym obrazku gdzie noga postaci jest oświetlana przez światło z okna, oraz tam gdzie jest włączona lampka, postać ma zacieniowane nogi. Najlepiej widać to podczas gry, gdy postać przechodzi przez światło padające z okna i w momencie wejścia w jego strumień, zostaje oświetlona. Na drugim screenie na dole po prawej postać ma nogi oświetlone przez światło z żarówki, a tułów światłem niebieskim.
-poprawione kolizje
-pseudo cień w formie krążku pod nogami postaci.
Silnik:
-dodałem model trójwymiarowy domu. Można przełączać pomiędzy renderem statycznym, a tym 3d.
-możliwość podróżowania w środowisku 3d za pomocą wsadem i myszki
-zmiana parametrów w celu pomocniczym.

Przed i po:
http://img189.imageshack....15/przedpo1.jpg

Byłem przekonany że w poprzedniej wersji silnika zademonstrowałem drugie pomieszczenie, ale okazało się że nie można było go odwiedzić. Pomimo wszystko wrzucam jak kiedyś wyglądało, a jak wygląda teraz. Mroczny wyraz poprzedniej części będzie towarzyszyć graczowi w innych lokacjach. W tej zdecydowałem się zrobić bardziej ciepłe kolory.
http://img809.imageshack....7/przedpo2g.jpg

Druga lokacja przy wyłączonym świetle.
http://img233.imageshack.us/img233/720/2boff.png
http://img138.imageshack.us/img138/1705/2aoff.png

Lokacja pierwsza podczas dnia.
http://img692.imageshack.us/img692/1757/obe1.png

Teraz głównie skupiam się na stworzenie gry przy minimalnym nakładzie pracy podczas tworzenia renderów. Gdy gra będzie gotowa, to ulepszę sceny i podmienię ujęcia.
Link do nowej wersji silnika umieszczę niebawem, po dodaniu jeszcze kilku elementów.

Odpowiedz do tematu