Sukkuby |
Autor |
Wiadomość |
jarlfenrir
Generał brygady

Prestiż
|
Wysłany: 05-11-2006, 01:28 Sukkuby
|
|
|
Ostatnimi czasy zainteresował mnie temat Sukkubów (sukkubus, succubus). Ktos zwas potrafiłby coś o nich opowiedzieć? |
|
|
|
 |
BROO
Pupogłowy Wizard x-)

Pojedynki: nie
Prestiż
|
Wysłany: 05-11-2006, 01:35
|
|
|
Występują w Diablo II i Arcmage-u. Wygląda na połączenie pani metalowiec z wampirzycą i w ogóle jest sługą sił ciemności. |
|
|
|
 |
Fadex
Legenda #4; #12; #18; #20; #21; #27

Pojedynki: nie
Prestiż
|
Wysłany: 05-11-2006, 02:02
|
|
|
Występują także w części "Disciples" i jeżeli się nie mylę - paraliżują postacie. |
_________________ If it doesn't have to work, I can optimize any code to a runtime of zero. What's your superpower?
wat |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Prestiż
|
Wysłany: 05-11-2006, 02:24
|
|
|
Ej, ale mu chodziło nie o postaci z gier, tylko o jakieś istoty z okultyzmu czy z czegoś
Tyle wiem, że to należy do ciemnej strony świata. I objawia się jako kobieta. |
_________________ the preacher man says its the end of time
|
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Prestiż
|
Wysłany: 05-11-2006, 02:26
|
|
|
Występują także w lineage'u, Herosie (nie wiem, którym) i wielu innych grach RPG... ale oczywiście początek swego istnienia biorą w wierzeniach ludowych... i mi właśnie bardziej o ten aspekt chodziło. Na początek napiszę po krótce, co już o nich wiem i być może zaczniemy w tym temacie dyskusję, z której dowiem się więcej.
- Z wyglądu przypomina demoniczną kobietę ze skrzydłami nietoperza, lecz przybiera tą postać tylko w chwili zagrożenia. Generalnie stara się wyglądać jak nieziemsko piękna "zwykła" kobieta
- Nachodzi mężczyzn nocą (z rzadka także w dzień) w celu odbycia stosunku seksuanego i tym samym wyssania ich energii życiowych (dlatego niektórzy sądzą, że bliżej im do wampira niż demona)
- Czasem mężczyzna może sam wykreować swojego sukkuba na własny użytek (dlatego czasem uznaje się je za "materialną manifestację" własnych pragnień/leków)
- "Wizycie" sukkuba często towarzyszy tzw "paraliż senny" i podniecenie seksualne ( na to jednak jest naukowe wyjaśnienie - człowiek zawsze podczas snu jest sparaliżowany przez mózg, by nie zaczął odgrywać swych snów na prawdę. Czasem jednak paraliż nie zdąży minąć, nim człowiek się obudzi. Stąd ogarniająca człowieka bezsilność [nie może się poruszyć], uczucie jakby ktoś siedział na klatce piersiowej to stąd, bo w płucach mamy mniej powietrza [podczas snu człowiek chyba robi znacznie płytsze oddechy], a podniecenie wynika ponoć z niedotlenienia mózgu.
Jeśli o czymś nie wspomniałem, bądź pomyliłem fakty, proszę pisać. |
|
|
|
 |
PoW
Chorąży Dziękuję, postoję.

Prestiż
|
Wysłany: 05-11-2006, 15:30
|
|
|
Heh, przypomniały mi się moje tłumaczenia lowroada
KLIKNIJ TU
A POTEM TU |
_________________ Mówię po polsku, bo myślę po polsku.
Choć nie zawsze. |
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Prestiż
|
Wysłany: 05-11-2006, 17:55
|
|
|
Gdzie mogę znaleźć tego więcej? Może to nie zupełnie to, o co mi chodzi w tym temacie, ale też może być fajne... |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Prestiż
|
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Pojedynki: być może
Prestiż
|
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Prestiż
|
Wysłany: 16-11-2006, 18:51
|
|
|
Dzięki za dobre chęci, ale wikipedia to pierwsza strona, na jakiej szukałem. Trochę mało tych informacji (W angielskiej trochę więcej, więc nie jest źle). |
|
|
|
 |
Temporal
Podporucznik CP user

Prestiż
|
Wysłany: 16-11-2006, 20:09
|
|
|
http://sulechow.net/~piotr/lowroad75/ -to jest super!!! Opłaciło się lookanie do WCN. |
_________________ Tajemnica 4
Soundcloud
msg napisał/a: | Temporal, fakt, jest bardzo wyluzowany. Ale to taki człowiek, który będzie chichotał na pogrzebie własnej matki. A to z kolei albo doskonałe aktorstwo albo bycie przygłupem. |
|
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Prestiż
|
Wysłany: 17-11-2006, 17:56
|
|
|
Temporal napisał/a: | http://sulechow.net/~piotr/lowroad75/ -to jest super!!! Opłaciło się lookanie do WCN. |
Jasne, przeczytałem już wszytskie. Nawet te po angielksu (z innej strony) |
|
|
|
 |
Temporal
Podporucznik CP user

Prestiż
|
Wysłany: 17-11-2006, 18:44
|
|
|
Ja też i chce więcej
Ale nie musisz offtopicować! | RomanX |
_________________ Tajemnica 4
Soundcloud
msg napisał/a: | Temporal, fakt, jest bardzo wyluzowany. Ale to taki człowiek, który będzie chichotał na pogrzebie własnej matki. A to z kolei albo doskonałe aktorstwo albo bycie przygłupem. |
|
Ostatnio zmieniony przez Minty 17-11-2006, 20:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Prestiż
|
Wysłany: 21-02-2007, 21:30
|
|
|
Taka ciekawostka.
Dzis na polskim przerabialiśmy wiersz "Dusiołek".
http://monika.univ.gda.pl...sman/dusiol.htm
Po przeczytaniu od razu pokojarzyłem ową zjawę z Sukkubusem. Ale jak po powrocie do domu poszperałem o Dusiołku w necie, to okazało się, że... jest to Inkubus. Tak więc na z łacińska brzmiące określenia Incubus i Succubus mamy własne polskie Mara i Dusiołek.... |
|
|
|
 |
|