NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[zręcznościowa] Tankwars
Autor Wiadomość
morty 
Młodszy chorąży

6521 Prestiż
Wysłany: 18-09-2006, 19:11   [zręcznościowa] Tankwars

Tytuł: TANKWARS

Gatunek: gra zręcznościowa
Program: Game Maker
Stworzone przez: mogames

Zrzuty ekranu: zrzut 1, zrzut 2, zrzut 3, zrzut 4

Pobieranie (v.1.01) mirror 1, mirror 2, mirror 3, mirror 4, mirror 5
Patch: (z wersji 1.0 do 1.01) mirror 1, mirror 2

Strona www:: morty.boo.pl/tankwars

-------------------------------------------------------------

Tankwars to remake klasycznej gry Battle City (platforma NES, ale większość spotkała się pewnie z BC na Pegasusa), wzbogacony nowymi opcjami i trybami w unowocześnionej oprawie graficznej. Gra powstała w ciągu dwóch miesięcy, a jej nazwa (wielokrotnie zmieniana) to połączenie angielskich słów "tank" (czołg) oraz "wars" (wojny).

Jądrem gry jest tryb gry jedno lub dwuosobowej, w którym celem gracza/graczów jest obronienie własnej bazy przed naparciem ze strony kilkunastu średnio inteligentynych przeciwników, których głównym hasłem bojowym jest "Kupą panowie!". 100 plansz zaprojektowanych dla tego trybu zapewni rozrywkę na jakiś czas. A w levelu 100 na gracza czeka końcowy przeciwnik :) Łączna liczba etapów to - bagatela - prawie 120!

Oprócz tego klasycznego trybu dostępny jest również DEATHMATCH (w polskiej wersji występuje pod nazwą RYWALIZACJI) oraz HOLD THE FLAG (PRZETRZYMANIE FLAGI W WERSJI POLSKIEJ). Zasady gry są oparte na klasycznych zasadach znanych z innych gier.

Gdyby standardowe plansze się znudziły, z pomocą przychodzi edytor, którym można zrobić własne, a następnie zapisać je na dysku. Edytor jest na tyle rozbudowany, że wszystkie plansza w grze zostały w nim utworzone bez jakichkolwiek dodatkowych narzędzi.

Czołgi w grze można ulepszać bonusami, ale o tym i o innych detalach rozgrywki mówi dołączona do gry obszerna instrukcja.

Całość skąpana jest w grafice własnej produkcji, tworzonej w połączeniu klasycznej metody Pixel artu z zaawansowanymi efektami profesjonalnych programów rastrowych.

Przed rozpoczęciem gry zalecam zapoznanie się z instrukcją, która omawia dokładnie najdrobniejsze aspekty rozgrywki.

Oddaję w waszę ręcę grę - teraz pozostaje mi czekać, jak chłodno lub nie zostanie przyjęta :) Jak zawsze czekam na opinie.
Ostatnio zmieniony przez morty 24-09-2006, 11:47, w całości zmieniany 4 razy  

Dante R. 
Sierżant

Główny edytor: TGF

659 Prestiż
Wysłany: 18-09-2006, 23:49   

Gra jest bardzo fajna, inteligencja wroga jest spoko, grafika też ok.
Moja ocena 9/10 - ten minus jeden za muzykę i brak polskiego :P (z tym polskim to żart. Warto było czekać.

Kurczak 
Starszy sierżant

Główny edytor: TGF
Pojedynki: tak

9364 Prestiż
Wysłany: 19-09-2006, 00:14   

Moja krótka mini-recenzja:

TankWars ma bardzo ładną, stylową i klimatyczną grafikę, wykonaną starannie i
dopracowaną. Jednak jest jedna rzecz, która mi się nie podoba. Mianowicie
woda, bez żadnego przejścia w zwykłą powierzchnię. Czy widział kto kwadratowy
staw :P , cały równej głębokości, nie płytszy nawet na brzegach? Ja nie.
Grafika 9,5/10

Nie mogę się niestety zapoznać z oprawą muzyczną i dźwiękową gry, jednak nie z
powodu jakiegoś bugu, lecz zepsutych głośników. ;/
Muzyka ??/10
Dźwięk ??/10

Gra całkiem wciągająca, jestem pewien, że będę do niej wracał aby przejść
kolejne poziomy, których jest dużo. tym bardziej, że jestem jednym z fanów
tego gatunku.
Grywalność 8,5/10

Ocena - 9/10

Dodatkowe punkty dodatnie...

+ Gra posiada edytor (+0,2)
+ Bardzo dobra instrukcja (+0,1)
+ Gra dobra technicznie (+0,15)

Ocena 9,45

... i ujemne.

- Znalazłem pewien bug - Testowałem poziom, który stworzyłem, jednak chciałem
cos zmienić. Nacisnąłem ESC i kliknąłem TAK. Pojawiły się statystyki, nacisnąłem ESC i zamiast wrócić do edytora, zostałem przeniesiony... do wyboru rodzaju trybu gry. :( (-0,15)

Ocena końcowa 9,3

...

morty 
Młodszy chorąży

6521 Prestiż
Wysłany: 19-09-2006, 16:50   

Kurczak napisał/a:
Jednak jest jedna rzecz, która mi się nie podoba. Mianowicie
woda, bez żadnego przejścia w zwykłą powierzchnię. Czy widział kto kwadratowy
staw :P , cały równej głębokości, nie płytszy nawet na brzegach? Ja nie.

Postaram się to poprawić w przyszłej wersji

Kurczak napisał/a:
Znalazłem pewien bug - Testowałem poziom, który stworzyłem, jednak chciałem
cos zmienić. Nacisnąłem ESC i kliknąłem TAK. Pojawiły się statystyki, nacisnąłem ESC i zamiast wrócić do edytora, zostałem przeniesiony... do wyboru rodzaju trybu gry

Faktycznie, mój błąd, zakomentowałem niepotrzebnie jedną linijkę. Zostanie poprawione w następnej wersji.

Przy okazji jeszcze małe Post Scriptum do opisu. W grze ukryłem kilka nawiązań do klikowych gier, co parę plansz zdarza się etap, którego budowa przypomina różne elementy życia codziennego, logo i inne rzeczy, są też w grze 3 easter eggsy. Dla poszukiwaczy nie lada to gratka :)

copperdragon 
Bohater
Popieram Ice Cold Revolucion

Główny edytor: GameMaker

55382 Prestiż
Wysłany: 19-09-2006, 20:42   

Heh. Na razie niczego o klikowcach nie znalazłem.
Dobra, a o samej grze:
- grywalność całkiem niezła, muszę przyznać, gra potrafi przykuć do monitora
- bonusy: to jest to! Całkiem niezłe bonusy mniej lub bardziej przydatne, niekiedy to zależy od sytuacji
- muzyka: właściwie to jakąś tam muzykę słyszałem, ale mam małe pytanko: czy jest muzyka w poziomach? Bo takowej podczas normalnej gry nie słyszałem (choć dźwięki były). :roll:
- tryby: tutaj koleny plus. Jeden single player i trzy multiplayer, całkiem niezłe.
- poziomy trudności: tak z ciekawości włączyłem najtrudniejszy i... szło mi bardzo dobrze! Ale chyba niepowinno to dziwić, jeśli przeszedłem np. Shoballa2 czy arcytrudną platformówkę Dimem zwaną :P
- edytor plansz: tu również nie odwaliłeś fuszerki, oferuje prawie takie możliwości jak te w grze (i tak wiem, jak się zapisuje plansze, ale po co miałbym przy tym majstrować :P )
- system porad: funkcjonuje bardzo dobrze, dzięki niemu dowiedziałem się np. jak skrócić czas oczekiwania na planszę (wciskając Esc) :P

No, to by było chyba na tyle. :P

Raziel 
Kapral

6206 Prestiż
Wysłany: 19-09-2006, 21:08   

No i jak zwykle dobra gra mortyego :)

Bardzo dobrze, że zwiększyłes dynamikę rozgrywki. Świetna grafika.
Tylko nie wiem czy w trybie cooperate po wciśnięciu spacji powinny mi się wyswietlać kolejne TIP'y.

Ocena 9/10

Dlatego 9 bo to klon BC.

Ogólnie jest b. dobrze.

morty 
Młodszy chorąży

6521 Prestiż
Wysłany: 20-09-2006, 09:41   

Raziel napisał/a:
Tylko nie wiem czy w trybie cooperate po wciśnięciu spacji powinny mi się wyswietlać kolejne TIP'y.

Wciśnięcie spacji w ramce z poradami losuje następną, jest to zamierzone.
copperdragon napisał/a:
muzyka: właściwie to jakąś tam muzykę słyszałem, ale mam małe pytanko: czy jest muzyka w poziomach? Bo takowej podczas normalnej gry nie słyszałem (choć dźwięki były).

Muzyka włącza się w ramce z poradami i trwa kilkanaście sekund. Potem są same dźwięki in game. Muzyka pojawia się również przy statystykach kończących etap solo/kooperacji.

ricardinho 
Sierżant

Główny edytor: MMF

674 Prestiż
Wysłany: 20-09-2006, 22:51   

Morty dobra robota! Przypominają mi sie czasy dzieciństwa, kiedy z kolegami graliśmy w Super Mario, Contre, czy właśnie Battle Tank. Szkoda że te czasy juz nie powrócą.
Włąśnie gra Battle Tank była jedną z moich ulubionych w całym życiu. No a Tankwars jest jej odzwierciedleniem, z nowymi trybami gry, masą raczej i kilkoma opcjami.
Grafika i wszystko świetne, efekty również ale brak muzyki jest minusem. Wiem ze trudno dopasować muzyke do takiej gry ale :???: XD
Fajnie sie gra ale jest jedno ale któro mnie w jakiś sposób powiadamia że Battle Tank z NESA było znacznie lepsze. To jest grywalność. Tak samo jak Mario Forever Buziola, niby wszystko lepsze niż Super Mario z NESA ale według mnie zdecydowanie gorsze. Ale to już chyba wpływ wieku który mam na koncie i to co mam zakodowane w głowie:
stare gry posiadały to coś, to co przykuwało oczy do monitora, to co powodowało że byliśmy szczęsliwi kiedy przeszliśmy "30 poziom".
Ale to takie moje wspominanie i wnioskowanie, według was pewnie głupie...
Rozpisałem się ale dokładnie nie wystawiłem oceny:
Według mnie Morty jest najlepszym polskim klikowcem, ale żebym mógł to powiedzieć z czystym sumieniem muszę poznac twoją kolejną grę, która będzie dorównywała poziomem Frikikowi. Otóż Buziol ma platformówki, logiczne itp a ty robisz gry na przerwe, dla rozluźnienia, punktówki....
Czekam na twoją grę platformową (najlepiej cukierkową) a jesli bedzie dorównywała poziomowi Frikikowi to bedziesz :cool:
Ale teraz nie spocznij na laurach i dalej twórz.
Otóż moja ocena:
Grafika - 8/10
Dopracowanie 7+/10
Ogólne wrażenie po graniu - 8/10
To tyle mojego gadania...

Wirtualność 
Bohater

Główny edytor: MMF2
Pojedynki: być może

18050 Prestiż
Wysłany: 21-09-2006, 18:19   

:O Po prostu rewelacja!
9,5/10 ze względu bugu w pewnej planszy (nie pamiętam której), przez którego musiałem od nowa przechodzić bez punktów...
Otóż: W tej właśnie planszy czołg się odnawia tuż przy bazie... Wziąłem wzmocnienie bazy, a po upływie bonusu "klocki" zamieniły się zamiast w "poprzednie ułożenia" to się zamieniły w... murki. Przez co nie mogłem się odnowić, gdy mnie rozwalono.

morty 
Młodszy chorąży

6521 Prestiż
Wysłany: 21-09-2006, 21:03   

Błąd ten wraz z dwoma innymi mniejszymi zostanie naprawiony w wersji 1.1, którą wydam w przyszłym tygodniu.

Obecnie pracuję nad nową grą, i z braku czasu nie sądzę, żeby - poza tą nadchodzącą - powstawały jeszcze kolejne wersje Tankwarsa lub dodatkowe etapy i języki :/

copperdragon 
Bohater

55382 Prestiż
Wysłany: 21-09-2006, 21:34   

No cóż, mam małą propozycję: może by dodać jeszczze na stronie Tankwars taki dział z fanowskimi planszami do pobierania. Bo skoro nie ty, to inni będą robić etapy (no cóż, jeśli w grze jest edytor plansz, to dla mnie baardzo duży plus, bo robienie plansz to to, co pewien smok lubi najbardziej).
I, oczywiście, byłyby one wysyłane mailem.

Ps. W pewnym etapie (26) jest pewien problem (nie bug, ale niedopatrzenie). Kiedy czołgi wewnątrz wnęki strzelą w przycisk uruchamiający, to wtedy nie da się ani wejść, ani wyjść. Dlatego też radziłbym w wersji 1.1 dodać jakiś przycisk po drugiej stronie, ew. lepiej ustawić ten pierwszy. Czemu? Bo sprawa wygląda mniej więcej tak (P to przycisk, numerki to czołgi):

Kod:
PP
PP
112233
112233
445566
445566

I co się dzieje? Kiedy czołg 1 próbuje strzelić w górę, trafia w ścianę obok przycisku. Podobnie z czołgiem 4, 2 i 5. I wtedy poziom trzeba resetować...

morty 
Młodszy chorąży

6521 Prestiż
Wysłany: 21-09-2006, 21:45   

copperdragon napisał/a:
No cóż, mam małą propozycję: może by dodać jeszczze na stronie Tankwars taki dział z fanowskimi planszami do pobierania. Bo skoro nie ty, to inni będą robić etapy (no cóż, jeśli w grze jest edytor plansz, to dla mnie baardzo duży plus, bo robienie plansz to to, co pewien smok lubi najbardziej).

To ciekawa kwestia i muszę ją chyba dokładniej przemyśleć :)

copperdragon napisał/a:

Ps. W pewnym etapie (26) jest pewien problem (nie bug, ale niedopatrzenie). Kiedy czołgi wewnątrz wnęki strzelą w przycisk uruchamiający, to wtedy nie da się ani wejść, ani wyjść. Dlatego też radziłbym w wersji 1.1 dodać jakiś przycisk po drugiej stronie, ew. lepiej ustawić ten pierwszy. Czemu? Bo sprawa wygląda mniej więcej tak (P to przycisk, numerki to czołgi):

Przyjęte, zostanie poprawione.

copperdragon 
Bohater

55382 Prestiż
Wysłany: 22-09-2006, 21:38   

OK, to ja mam jeszcze kilka błędów:
Jak czołg respawnuje się na power-upie, to wtedyjest niewidzialny, nie wiadomo co z nim jest, niby strzela, ale strzały tylko słychać, nie ma praktycznie wpływu na otoczenie... :P No cóż...
Kiedy weźmie się wzmocnienie obrony za blisko bazy, to wtedy czołg może utknąć.
Nie wiem, czy tak powinno być, ale można posadzić 2 bomby naraz... :P

A easter eggi?
Poziom 38 - Omega
Poziom czterdziesty któryś (z literkami A2) - Aquanoid 2
Poziom pięćdziesiąty któryś (motorek) - Slawo

Nie mylę się?
BTW: Czy w poprzednich poziomach były jakieś easter eggi?

ricardinho 
Sierżant

Główny edytor: MMF

674 Prestiż
Wysłany: 23-09-2006, 03:51   

Po dłuższym graniu stwierdzam że i grywalność jest na wysokim poziomie. Nie doszedłem zbyt daleko (z braku czasu- 31 level) ale napewno będe w to grał gdy bede miał chwile wolnego. Cool game :badgrin:

morty 
Młodszy chorąży

6521 Prestiż
Wysłany: 23-09-2006, 09:29   

copperdragon napisał/a:
OK, to ja mam jeszcze kilka błędów:
Jak czołg respawnuje się na power-upie, to wtedyjest niewidzialny, nie wiadomo co z nim jest, niby strzela, ale strzały tylko słychać, nie ma praktycznie wpływu na otoczenie... :P No cóż...

Wroga czy gracza?
copperdragon napisał/a:

Kiedy weźmie się wzmocnienie obrony za blisko bazy, to wtedy czołg może utknąć.

to już poprawione, wkrótce wydam patcha
copperdragon napisał/a:

Nie wiem, czy tak powinno być, ale można posadzić 2 bomby naraz... :P

tak ma być :P

copperdragon napisał/a:

Nie mylę się?
BTW: Czy w poprzednich poziomach były jakieś easter eggi?

Jeśli mam być szczery to nie pamiętam dokładnie kolejności etapów bo się ich narobiłem co nie miara, więc Twoje pytania słodko przemilczę :)

---------------------------

UAKTUALNIENIE
Ukazała się łatka do gry w wersji 1.01. Download z tego adresu:

mirror 1
mirror 2

Uaktualniłem także linki do pełnej wersji w pierwszym poście - pobierając plik stamtąd pobieracie od razu czystą wersję 1.01.

CO NOWEGO W WERSJI 1.01:
Cytat:

- POPRAWIONY bug związany z respawnem na miejscu wzmocnionej ochrony bazy (zgłoszone przez: Wirtualność)
- POPRAWIONY bug w planszy 026 uniemożliwiający kontynuowanie gry w niektórych przypadkach respawnu maksymalnej liczby wrogów (zgłoszone przez: copperdragon)
- POPRAWIONY bug związany z działaniem bonusu Tankwar dla gracza 2
- DODANO informację o wersji w lewym dolnym rogu menu startowego
- POPRAWIONY bonus nie przeszkadza w respawnie (jest niszczony)
- ZMIENIONO w trybach HTF i DEATHMATCH zrespawnowanie się na drugim graczu powoduje jego śmierć
- POPRAWIONO wygląd pocisków wystrzeliwanych przy aktywnym bonusie Tankwar
- POPRAWIONO testowanie gry w edytorze odbywa się zawsze w trybie solo/kooperacji, po naciśnięciu ESC powraca do edytora (zgłoszone przez: Kurczak)
- POPRAWIONO zoptymalizowano niektóre skrypty

Aby zaktualizować grę, należy podmienić dotychczasowy plik tankwars.exe plikiem tankwars.exe z archiwum z patchem, to samo należy zrobić z plikami lang/pl/lang.ini i lang/en/lang.ini.

Po uruchomieniu z lewym dolnym rogu pokaże się napis WERSJA 1.01, co oznacza, że wszystko zostało zrobione poprawnie.

Uaktualnienie zachowuje wszystkie statystyki, opcje, ustawienia i odblokowane etapy, można więc instalować śmiało nie troszcząc się o backup.

Odpowiedz do tematu