NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[Strzelanka] Stan Specjalny
Autor Wiadomość
kamiledi15 
Kapitan

Główny edytor: TGF
Drugi edytor: MMF2

8594 Prestiż
Wysłany: 12-01-2023, 23:15   

Planuję ograć tą grę, ale musi jeszcze chwilę poczekać, bo teraz coś innego robię.

[ Dodano: 28-07-2023, 23:36 ]
Pograłem chwilę. Efekt latarki w menu bardziej podobał mi się wcześniej, teraz to ktoś siedzi w studni i kręci latarką kółka dookoła, trochę dziwne :D Ale fajnie, że jest.
W treningu znalazłem literówkę - "może wartałoby go użyć?".
Natomiast O.P.W. jest chyba zepsuty, przynajmniej w treningu. Miałem podejść do panelu przy bramie, otworzyć O.P.W wciskając Tab i wybrać "hakowanie". Podchodzę, naciskam Tab - rzeczywiście opcja Hakowanie zmienia kolor z czerwonego na biały - ale nijak nie mogę jej wybrać. Klikam na to myszką, wciskam różne przyciski - nic, zero reakcji. Nie wiem czy robię coś źle, czy coś jest zepsute?

EDIT

Dobra, załapalem, że trzeba zjechać strzałkami w dół i wtedy można wybrać odpowiednią opcję.
Wszedłem do właściwej gry, odpaliłem pierwszą misję... Jezus Maria, jaki hardcore. Pierdyliard wrogów, ginę co parę sekund i niewiele mogę zrobić. Próbuję robić uniki, ale jest ich za dużo. Zginąłem z 15 razy i dałem sobie na razie spokój - może jeszcze do tego wrócę. Może przypadkiem wybrałem trudniejszą misję, ale wybrałem pierwszą od lewej - jeśli te z prawej strony są łatwiejsze, to trochę dziwnie zostały ułożone.

Nessa 
Kapral

Główny edytor: Fusion 2.5

567 Prestiż
Wysłany: 29-07-2023, 00:45   

Spróbuję przerobić jakoś to menu, pobawię się znów efektami, może coś fajnego z tego wyjdzie. Oczywiście też nie będę z nimi przesadzał, aby było czytelnie. Natomiast w kwestii O.P.W. czy próbowałeś może kliknąć spację? Oczywiście wiem, że zapomniałem o tym wspomnieć podczas treningu. Teraz jak mi to uświadomiłeś, zabrałem się za korektę tego. Tak czy inaczej, klikając spację potwierdzasz wybraną opcję, natomiast klikając R cofasz. Jeżeli to nie zadziała, to będę szukał przyczyny gdzie indziej.

W każdym razie ta wersja gry jeszcze przez długi czas będzie oficjalna. Tzn. nie będę teraz udostępniał nowych linków z naprawioną grą. Powodem tego jest to, że od pewnego czasu zabrałem się za dość dużą aktualizację wprowadzającą szereg nowości i to właśnie tam teraz naprawiam wszystko, co ktoś mi zgłosi. Jak ją skończę, to oczywiście poinformuję. No i dziękuję za zgłaszanie błędów.

EDIT: W porządku, spróbuję się jeszcze pobawić balansem. Pamiętasz może, którą konkretnie misję przyjąłeś? Pierwsza z lewej to wynaturzeni najpewniej, jednak jaka była skala wyzwania? Jeżeli nie spojrzałeś lub zapomniałeś, to postaram się na "ślepo" to balansować.

kamiledi15 
Kapitan

8594 Prestiż
Wysłany: 29-07-2023, 00:59   

To była misja pierwsza z lewej, z żółtą ikoną. Zebrałem uzbrojenie, wszedłem po prawej do budynku, wszedłem do pokoju na górze i wylało się na mnie dosłownie morze wrogów. Kilka rodzajów - jedni tacy czarni "krzyczący", z których wylatywały fale dźwięku, drudzy biegnący na mnie i wybuchający i trzeci z piłami tarczowymi na rękach. Zabiłem ich sporo, ale ciągle wychodzili kolejni, niezbyt mogłem unikać ich ciosów, ginąłem non stop, więc odpuściłem.

Nessa 
Kapral

567 Prestiż
Wysłany: 29-07-2023, 01:13   

Rozumiem. Zobaczę, co da się z tym zrobić. Jeżeli będzie trzeba, to drastycznie zmniejszę maksymalną ilość pojawiających się wrogów na mapie. Tak czy inaczej, dzięki za informacje.

[ Dodano: 10-10-2024, 16:03 ]
Witam serdecznie! Po dość długiej nieobecności, chciałem napisać tylko, że projekt został już w pełni skończony.

Całą listę zmian, jak i samą grę udostępniłem tutaj:
https://drive.google.com/drive/folders/1i816G_3jbODXC35SEWrEIKPgokjZp30L?usp=sharing

Tam też będę udostępniał ewentualne aktualizacje związane z naprawą jakichś błędów. Co do samej gry, to już ostatnia tak duża aktualizacja. Zrobiłem w tej grze już wszystko, co chciałem. Słuchałem też rad ludzi, bawiłem się mocno z balansem, starałem się naprawić wszystko, co tylko udało mi się dostrzec (choć i tak jestem pewien, że jakieś błędy się jeszcze pojawią), ogólnie robiłem, co mogłem, aby grało się przyjemniej.

Oczywiście, jeśli ktoś znajdzie jakiś błąd, to może mnie poinformować. Będę starał się grę dalej naprawiać.

Tak czy inaczej, to już wszystko. Oczywiście chciałem podziękować za cenne uwagi. Będę starał się też brać je pod uwagę, robiąc inne moje gry.

Dzięki raz jeszcze i miłej zabawy życzę!

kamiledi15 
Kapitan

8594 Prestiż
Wysłany: 11-10-2024, 09:55   

Oo, ciekawe. Zagram za parę dni :)

[ Dodano: 19-11-2024, 16:34 ]
Chciałem ściągnąć tego Stana, ale moją uwagę przykuła inna gra w tym folderze - Blask. Bardzo ciekawa grafika, która wygląda jak zdjęcie w starej gazecie o grach - i to takiej naprawdę starej, kiedy redaktorzy robili screeny strzelając fotki z telewizora crt. Ale sama gra jest dość nieczytelna, nasza postać świeci się tak mocno, że nie widać co jest dookoła niej i trzeba się odsuwać, żeby zobaczyć. Raz też wlazłem w jakieś drzwi, w których był boss, którego nie mogłem załatwić - po 5 minutach strzelania w niego uznałem, że chyba jest nieśmiertelny i wyłączyłem grę. Ale sam pomysł na grę bardzo ciekawy.

Nessa 
Kapral

567 Prestiż
Wysłany: 08-12-2024, 23:14   

Dopiero teraz (trochę brak czasu doskwiera), ale poprawiłem i usprawniłem samo działanie gry Blask. Przyciemniłem trochę tło, aby światło aż tak nie raziło i widoczność była lepsza. W ostateczności polecam wyłączyć opcje z efektem Bloom. Aby już tu nie robić bałaganu, prócz zaktualizowanego linku z samą grą, dodałem tam też nowy opis zmian.

kamiledi15 
Kapitan

8594 Prestiż
Wysłany: 04-02-2025, 00:24   

Dobra, odpaliłem wreszcie nową wersję Stana Specjalnego. Pierwsze wrażenie pozytywne, bardzo fajne intro, choć głos narratora brzmi jak z kiepskiego mikrofonu - może miało to udawać głos w skafandrze kosmicznym, jeśli tak to efekt jest niezły. Na wstępie 2 małe minusy - latarka zachowuje się dziwnie, gdy podejdziemy blisko stołów. Po odwróceniu od stołu zbyt gwałtownie zmienia promień światła. Z większej odległości jest ok. No i w intro jeden idący żołnierz ma chyba śliskie buty, bo wyraźnie animacja nóg nie zgadza się z tempem chodzenia :D Ale to oczywiście drobiazgi. Rozśmieszył mnie też trochę dialog z Zarządczynią Madle, który kończy się słowami "Nie muszę w końcu wszystkiego rozumieć", na co możemy odpowiedzieć jedynie "Rozumiem". Dość śmiesznie wyszło.
Mała literówka w bazie danych: "sukcesy, jakie osiągała, mocno spodobał się (...)".
Druga literówka jest w rozmowie z Okarem - "przeją bazę z łatwością".
Bieganie pod shiftem jest mało wygodne - chodząc WSADem i biegając shiftem musimy na tym Shifcie trzymać mały palec, który po paru minutach ma ochotę odpaść.
Gra ma trochę bugów - gdy włączyłem skaner na mapie, żeby wykrywać bomby, a potem cofnąłem się i otworzyłem cele misji - skaner się wyłączył i nie dało się go z powrotem już włączyć... Pozostało mi jedynie wyjście z gry, bo nic się nie dało zrobić.
Trafiłem też na jednego zbugowanego wroga - stał w miejscu, waliłem w niego, krew się z niego lała, ale nie umierał. Dopiero gdy sprowokowałem go do przesunięcia się zginął po jednym strzale.
Tak więc na razie musiałem przerwać na pierwszej misji, ale ogólnie gra mi się podoba. Średnio pamiętam starą wersję, ale ta jest czytelna i przejrzysta. Na pewno spróbuję jeszcze raz.
PS. Dzięki za wpisanie mnie w podzękowaniach do menu! Warto było się czepiać o wszystko :D Ale tak na poważnie, gra nie jest doskonała pod kątem technicznym, ale wydaje się sporo lepsza niż kiedyś i widać ogrom włożonej w nią pracy.

Nessa 
Kapral

567 Prestiż
Wysłany: 08-02-2025, 00:48   

Skaner zużywa baterię. Nie mogłeś odpalić skanera, bo pewnie brakowało energii. W takim przypadku należy albo zebrać baterie, które można znaleźć na starcie lub przeważnie w budynkach, albo zrzucić zaopatrzenie. Jednak prawda jest taka, że faktycznie zapomniałem o tym wspomnieć gdziekolwiek, więc to zdecydowanie mój błąd. W przyszłej aktualizacji usunę zużycie energii przez skaner. Co do wrogów, to mają oni porozstawiane swoje małe obszary spawnu, no i dopóki nie oddalą się od tego obszaru, to nie można ich zabić. Ogólnie to pamiętam, że miałem z tym jakieś problemy, dlatego postanowiłem rozwiązać to w takowy sposób. Jeżeli kiedyś znajdę rozwiązanie i co ważniejsze, przypomnę sobie, o co tam konkretnie chodziło, to oczywiście to poprawie. Dodam tylko jeszcze, że nie trzeba wykonywać wszystkich celów, aby wykonać misję. Możesz zrobić tylko jeden cel, a później się ewakuować, a i tak dostaniesz za to jakieś punkty reputacji. O tym raczej gdzieś wspomniałem, jeśli nie we wskazówkach (tych w komputerze w bazie), to możliwe, że podczas treningu. Literówki oczywiście poprawię, ale co do sprintu, to obawiam się, że na razie musi tak zostać. Oprócz tego sama gra to jest raczej jeden z tych tytułów, które się nie kończą. Tzn. moja wizja była taka, aby zrobić grę, gdzie jak ci się chce, to wykonujesz jedną misję, zdobywasz kolejne punkty, odblokowujesz/ulepszasz ekwipunek i albo robisz kolejne zadanie, ale kończysz grać. Jednak aby nie było za nudno, oczywiście zrobiłem kilka sekretów, parę ukrytych map, no i jakieś wydarzenia, które nam odblokowują jakąś zawartość. Więc tylko uprzedzam, że taki styl rozgrywki przyjąłem tworząc ów tytuł. Oczywiście dziękuję za zgłoszenie błędów.

[ Dodano: 08-02-2025, 16:40 ]
Link został zaktualizowany. Jeszcze tylko dodam, bo zapomniałem wczoraj, że światło latarki ma ustawioną kolizję z różnymi obiektami. Dlatego zachowuje się w taki sposób, jak opisałeś. Skonstruowałem to tak, aby promień światła nie przenikał przez ściany. Co do lektora, to taki efekt właśnie chciałem uzyskać. Czyli miało to brzmieć jak przez skafander.

[ Dodano: 09-02-2025, 12:28 ]
Ponieważ nie mogę już edytować pierwszej wiadomości, to dodam tylko, że aktualizacje będę również wrzucał tutaj:
https://mega.nz/folder/WRZxlS7C#IjxNPz-noNGdrNS0l7TFdg

Na razie to tu znajduje się najnowsza wersja SS. To tylko taka informacja, aby nie było komplikacji.

Odpowiedz do tematu