Fred
Bohater

3404 Prestiż
|
Wysłany: 30-03-2006, 16:41 Tutorial
|
|
|
Witam! Przedstawie dziś prosty tutorial, dzięki któremu dowiesz się jak zrobić kafelkę podłoża gry platformowej przy pomocy programu MS Paint. Nie traćmy czasu, przejdźmy to tutka
1. Najpierw rysujemy bardzo prosty lineart kafla. Można równie dobrze na białym tle, jednak ja zrobiłem go na czarnym ze względu na kolory kafelka.
2.
Następnie wypełniamy nasz lineart kolorem podstawowym, czyli takim którego będzie najwiecej w naszej pracy.
3. Krok trzeci będzie polegał na wypełnieniu kafelka kolorami. Należy zawsze pamiętać o stronie z której dochodzi światło. W moim wypadku jest to góra. Tak więc, zapełniamy lineart kolorowym gradientem od najjaśniejszego koloru do najciemniejszego.
4. Nadszedł czas na dokładniejsze określenie cienia. Teraz określamy granice dokąd nasze kolory będą dochodzić. Nasz kafel nabiera już wypukłego kształtu.
5. Czas na najtrudniejszy punkt. Rozmieszczamy dithrening po kafelku. Należy pamiętać o tym aby dithera nie było za dużo ani za mało. Nasz kafelek wygląda już całkiem nieźle.
6.
Poszerzamy dithrening o dodatkowe linie. W niektórych miejscach usuwamy go aby klocek sprawiał wrażenie starego.
7. Dodajemy szczególy. Na kolor najjaśniejszy kładziemy kolor biały aby kafelek sprawial wrażenie połyskującego. W niektórych miejscach rozjaśniamy dithening. Kafelek jest już gotowy!
To już koniec! Mam nadzieje że ten tutorial pomoże niektórym userom. Jeżeli zajdzie taka potrzeba to chętnie zrobie jakiś inny. Pozdrawiam |
|