NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Neoqueto
06-10-2016, 23:29
Kopiowanie nazwy zmiennej do wielu obiektów naraz
Autor Wiadomość
jarlfenrir 
Generał brygady

37283 Prestiż
Wysłany: 06-10-2016, 20:12   Kopiowanie nazwy zmiennej do wielu obiektów naraz

Wstęp (można pominąć):
Dziś trafiłem na pewien problem. Stworzyłem obiekt i dodałem do grupy. Zdarzenia na tej grupie operują na 8miu zmiennych (alterable values).
Kiedy dodałem więcej obiektów do tej grupy, CF w edytorze oczywiście zamiast moich ładnych nazw zaczął wyświetlać nazwy domyślne typu "alterable value A". Jasne się okazało, że muszę nazwy wszystkich zmiennych spropagować do wszystkich obiektów tej grupy.
Poniżej krótki opis jak to zrobiłem:

konkrety:
1. zaznacz wszystkie obiekty, którym chcesz dodać zmienne i w properties -> values dodaj im tyle zmiennych, ile potrzebujesz.
2. Odznacz wszystkie obiekty.
3. Zaznacz obiekt, który ma wszystkie zmienne ładnie ponazywane, a następnie zaznacz wszystkie pozostałe trzymając shift.
4. W properties -> values teraz wszystkie zmienne wyświetlają się jako "Undetermined". Kiedy klikniesz dwukrotnie na taką zmienną, wyskoczy okienko pozwalające zmienić nazwę i... domyślnie wpisaną nazwą jest ta z obiektu, który zaznaczyłeś jako pierwszy. Wystarczy zaakceptować i zmiana spropaguje się do wszystkich zaznaczonych obiektów.

Niby proste, a ile czasu można oszczędzić dzięki temu, że nie trzeba każdej nazwy kopiować i wklejać.

Neoqueto 
Moderator
Akcelerator

Pojedynki: być może

7976 Prestiż
Wysłany: 06-10-2016, 23:29   

Dzięki, faktycznie działa, naprawdę pomocne. Sam głowiłem się jak to zrobić, bo potrzebowałem ustawić sobie nazwy zmiennych we wszystkich obiektach należących do grupy, żebym nie musiał się głowić od czego one są kiedy dodaję zdarzenia. Bardzo nie chciało mi się kopiować i wklejać tylu nazw. Oczywiście najlepiej jest od początku nie robić błędów.

Odpowiedz do tematu