NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[Ekonomia/strategia] Utopia
Autor Wiadomość
ar18 
Starszy kapral

Główny edytor: Stencyl

503 Prestiż
Wysłany: 24-02-2015, 13:47   [Ekonomia/strategia] Utopia

Tytuł: Utopia 1.2.4

Gatunek: Ekonomia/strategia

Autor: Airem
Grafika: Gimp
Dźwięk: Audacity
Muzyka: Kevin MacLeod

Opis:
Gra strategiczno ekonomiczna, naszym zadaniem jest wybudowanie miasta i zadbanie o naszych podwładnych. W grze występują losowe zjawiska pogody które utrudniają lub pomagają niekiedy naszym osadnikom. Np. podczas śniegu należy zebrać zapasy żywności, w przeciwnym razie nasi mieszkańcy mogą nie przetrwać zimy, jednak trzeba pamiętać iż Np. w sadach na czas zimy są przerywane prace (budynek nie dostarcza pożywienia), należy wtedy wybudować Np. chatę rybaka. Zaś podczas deszczu w sadzie jest o wiele więcej pożywienia. Dodatkowo po wybudowaniu targowiska, do naszej osady przybywają kupcy którzy będą chcieli sprzedać towary lub także kupić je od nas, w różnej cenie. W grze występuje także efekt nocy i dnia który może nam nieco utrudnić rozgrywkę (podczas nocy Np. są przerywane prace budowlane). Należy także pamiętać by dbać o przyrodę i sadzić nowe drzewa, inaczej na planecie może zabraknąć tlenu. Dodatkowo musimy także zadbać o wyprawy w góry które znajdują się na północy w celu odkrywania Np. dodatkowych złóż surowców.

Zrzuty ekranu:

Youtube:
Video gameplay

Download:
Utopia 1.2.4 download

Uwagi:
Gra zawiera pewnie parę błędów jeśli ktoś by je znalazł lub miałby jakieś pomysły, uwagi to niech napisze...
Ostatnio zmieniony przez ar18 10-06-2015, 18:18, w całości zmieniany 5 razy  

msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~

Główny edytor: KNP
Drugi edytor: KNP

40082 Prestiż
Wysłany: 24-02-2015, 14:36   

Graficzka milutka, co prawda deszcz trochę archaiczny, ale całość niezwykle spójna i szczegółowa. Pograłbym dłużej, ale martwi mnie fakt, że nie potrafię wydobyć z gry ani jednego dźwięku, muzyki, nic. A w zwiastunie jest :<.
Pracuję pod kontrolą zakichanego Win 8.1.

W Osadników się naginało dość długo, mam nadzieję, że ta gra oferuje to i więcej ;) .

EDIT: jednak trawa zbyt jaskrawa :)

Cootje 
Legenda

Drugi edytor: MMF Express

18047 Prestiż
Wysłany: 24-02-2015, 16:52   

Spoko projekt pracuj dalej :)

ar18 
Starszy kapral

503 Prestiż
Wysłany: 25-02-2015, 09:06   

Cootje napisał/a:
Spoko projekt pracuj dalej :)

Dzięki :D

msg napisał/a:
Graficzka milutka, co prawda deszcz trochę archaiczny, ale całość niezwykle spójna i szczegółowa. Pograłbym dłużej, ale martwi mnie fakt, że nie potrafię wydobyć z gry ani jednego dźwięku, muzyki, nic. A w zwiastunie jest :<.
Pracuję pod kontrolą zakichanego Win 8.1.

W Osadników się naginało dość długo, mam nadzieję, że ta gra oferuje to i więcej ;) .

EDIT: jednak trawa zbyt jaskrawa :)

Grę testowałem pod windows xp, 7,vista, linuxem ale 8 nie mam. Gra ma pewne ograniczenia i korzysta z flasha do odtwarzania dźwięków i muzyki, być może nie masz flasha? Albo starą wersję, ewentualnie w windows może blokuje, wtedy trzeba by sprawdzić ustawienia http://www.macromedia.com..._manager04.html i dodać ścieżkę lub odblokować na chwilę wszystko i sprawdzić. A jeśli to czekać na kolejną wersje, która będzie już bez flasha.

Co do Osadników tych starych :P , to brakuje tutaj na razie rozbudowywania budynków (dlatego dałem więcej budowli) i upgrade narzędzi. A tak to wszystko jest po staremu nic nie zmieniałem z tym że doszły nowe rzeczy jest raport, więcej budynków, pogoda która ma wpływ na grę, można stawiać budynki gdzie się chce oraz je burzyć, czego nie było w poprzednich częściach, teraz także należy budować magazyny, no i zamiast na tratwach, kupcy przybywają na balonach :D z różnymi cenami, bo wcześniej ceny surowców się nie zmieniał tutaj są różne.

A jeśli chodzi o trawę to dosyć długo poprawiałem tak samo jak deszcz :P ... I chyba będę musiał wrócić do koloru z osadników? :D

Ayth 
Podporucznik

Pojedynki: nie

7700 Prestiż
Wysłany: 25-02-2015, 16:27   

lubię jaskrawe kolory więc, dla mnie kolor trawy jest ok

Neoqueto 
Moderator
Akcelerator

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: MMF2
Pojedynki: być może

7976 Prestiż
Wysłany: 25-02-2015, 17:11   

U mnie pod 8.1 normalnie jest dźwięk.

Gra jest świetna, tyle mogę powiedzieć po 5 minutach grania. Podoba mi się koncepcja. Zakochałem się w grze Banished, także jak tylko znajdę czas na dłuższe granie, to pewnie i tę grę bardzo polubię. Grafika i animacje też na wielki plus. Jedyne co mi nie podpasowało do tej pory to falujący cały teren, czasem ciężko kliknąć tam gdzie się chce.

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

Drugi edytor: Construct
Pomogła: 259 razy

33795 Prestiż
Wysłany: 26-02-2015, 18:37   

• 8.1, jest dźwięk. Bardzo ładny szlif. Fantastyczna muzyka. Proste, ale jak najbardziej na miejscu dźwięki. Nawet jakaś tam fabuła jest. Super.
  • Czy prędkość budowania zależy od ilości aktualnie budowanych struktur? Chyba tak, więc przydałaby się opcja pauzowania budowy, czy coś podobnego.
  • Na pełnym ekranie gra rozciąga się nieproporcjonalnie. Jeśli nie da się łatwo naprawić, to może zrób guzik "zoomu", dla 2x większego okna?
  • "Kopalnia kamienia" → "kamieniołom"?
  • Budynki i drzewa nie poruszają się równo z lądem :S

Sporek 
Bohater
Producent Wody w Proszku

Drugi edytor: TGF

15764 Prestiż
Wysłany: 26-02-2015, 19:03   

Bardzo ciekawy pomysł, to co napisałeś to od razu widać, że nie oszukujesz i nie masz zbyt ambitnych celów :) Lubię takie gry, a grafika jest bardzo ładna, dźwięk, powodzenia :) Nie jest to coś, co zmieni świata gier, ale takich gier brakuje :)

ar18 
Starszy kapral

503 Prestiż
Wysłany: 27-02-2015, 09:59   

Ayth napisał/a:
lubię jaskrawe kolory więc, dla mnie kolor trawy jest ok

Witaj w klubie :D

Sporek napisał/a:
Bardzo ciekawy pomysł, to co napisałeś to od razu widać, że nie oszukujesz i nie masz zbyt ambitnych celów :) Lubię takie gry, a grafika jest bardzo ładna, dźwięk, powodzenia :) Nie jest to coś, co zmieni świata gier, ale takich gier brakuje :)

Dzięki :D

Sne napisał/a:
8.1, jest dźwięk. Bardzo ładny szlif. Fantastyczna muzyka. Proste, ale jak najbardziej na miejscu dźwięki. Nawet jakaś tam fabuła jest. Super.
Czy prędkość budowania zależy od ilości aktualnie budowanych struktur? Chyba tak, więc przydałaby się opcja pauzowania budowy, czy coś podobnego.
Na pełnym ekranie gra rozciąga się nieproporcjonalnie. Jeśli nie da się łatwo naprawić, to może zrób guzik zoomu, dla 2x większego okna?
Kopalnia kamienia → kamieniołom?
Budynki i drzewa nie poruszają się równo z lądem :S

Prędkość budynków zależy od ilości budowania i od populacji (ten czynnik ma większe znaczenie). Ok dodam taką opcję w następnej wersji. Na chwilę obecną można zburzyć budynek :P . Tak przy okazji na początku lepiej postawić magazyn i jak będzie 90% to budować tartak i później tak samo dla reszty budynków 3 budynkiem najlepiej, aby był bazar, lepiej nie budować kilku na raz tak to w 2, 3 dni wybudujemy 3 budynki albo i więcej zależy od początkowej populacji (jest losowa).

Co do pełnego ekranu to po prostu w następnej wersji dam normalny fullscreen bo trochę zajmuje pasek aplikacji, na dole (bar) i obramowanie aplikacji, wtedy będzie ok. A jak nie to coś innego się wymyśli.

Chcesz by nazywała się kamieniołom? :D

Poruszają się jednak (mają tą samą zmienną) tutaj wina jest silnika, w następnej grze użyje nowszej wersji, już sprawdzałem tam jest więcej FPS, płynniej chodzi i jest OK budynki poruszają się normalnie. Tylko muszę przerzucić wszystko, trochę mi się nie chcę ale zrobię to za parę dni, może szybciej.

Neoqueto napisał/a:
U mnie pod 8.1 normalnie jest dźwięk.

Gra jest świetna, tyle mogę powiedzieć po 5 minutach grania. Podoba mi się koncepcja. Zakochałem się w grze Banished, także jak tylko znajdę czas na dłuższe granie, to pewnie i tę grę bardzo polubię. Grafika i animacje też na wielki plus. Jedyne co mi nie podpasowało do tej pory to falujący cały teren, czasem ciężko kliknąć tam gdzie się chce.

Co do terenu to ogólnie dałem większe pole, nie trzeba klikać na budynek wystarczy na pole. Ale myślę że albo zmniejszę tą "lewitację", albo dam opcję że można wyłączyć tą animacje, bo u mnie jest OK chyba nie zdążyło mi się żebym źle kliknął, aczkolwiek może to kwestia przyzwyczajenia.

Wrzuciłem na serwer nową wersje (http://www.airem.pl/downloads/utopia-1.0.1-win.rar ), można podpisać pliki raczej nie straci się zapisu gry (powinny działać), ale jeśli ktoś nie chce ryzykować to niech zrobi kopie starszej wersji Utopi 1.0.0 i dopiero później skopiować pliki z nowej wersji 1.0.1 do starej 1.0.0.

A w ogóle ktoś miałby pomysł na to co mógłby gracz robić podczas nocy? Żeby gracz miał jakieś zajęcie dodatkowe?

kamiledi15 
Kapitan

Główny edytor: TGF

8594 Prestiż
Wysłany: 27-02-2015, 14:34   

Fajnie to wygląda, ale potrzeba do tego dużo cierpliwości. Wszystko dzieje się strasznie wolno, ale to już cecha tego typu gier. Przydałoby się to trochę przyśpieszyć, bo gapienie się jak buduje się chata drwala, a potem powooooli zaczyna przybywać drewna, jest trochę nudne. Może wprowadź takie coś, co było w Settlersach 2, czyli możliwość przyśpieszania czasu w dowolnym momencie?

ar18 
Starszy kapral

503 Prestiż
Wysłany: 27-02-2015, 15:44   

kamiledi15 napisał/a:
Fajnie to wygląda, ale potrzeba do tego dużo cierpliwości. Wszystko dzieje się strasznie wolno, ale to już cecha tego typu gier. Przydałoby się to trochę przyśpieszyć, bo gapienie się jak buduje się chata drwala, a potem powooooli zaczyna przybywać drewna, jest trochę nudne. Może wprowadź takie coś, co było w Settlersach 2, czyli możliwość przyśpieszania czasu w dowolnym momencie?

Kamilu ale to już jest przecież wprowadzone :P (http://youtu.be/KMN48B9uEWA?t=27s ), wybuduj budynek "Wieża Maga". Przyśpieszasz czas plusem, a zwalniasz minusem, lub możesz kliknąć na ikonkę "Kapelusz". Możesz go postawić na samym początku, bo jest tani.

kamiledi15 
Kapitan

Główny edytor: TGF

8594 Prestiż
Wysłany: 28-02-2015, 08:57   

Aha, rozumiem :) Widziałem ten budynek, ale nie spojrzałem na jego cenę i myślałem, że można go zbudować dopiero później.

duur 
Starszy sierżant

Drugi edytor: TGF
Pojedynki: nie

19 Prestiż
Wysłany: 01-03-2015, 12:26   

pograłem parę razy, moje uwagi:

>> spowalnianie, przyspieszanie czasu - uniezależniłbym to od konstrukcji wieży maga, od samego początku gracz powinien móc swobodnie regulować czas, żeby między innymi uczyć się na szybkich próbach/ błędach.

przydałoby się na ekranie umieścić kontrolowany z myszy regulator czasu ze wskaźnikiem (liczbowym?) prędkości... a co do budujących się konstrukcji. na obecną chwilę zdecydowanie zbyt dłużący się proces, odrzuca od gierki!.. najlepiej jak budynki budowałyby się w 2-3 sekundy, a jednostkę dni zamienić na miesiące. (niekoniecznie, wyspa ma swoją czasoprzestrzeń) ... siła gry polega na podejmowaniu wyborów. i niech na to zostanie położony nacisk a nie na wieczne oczekiwanie możliwości wykonania kolejnego kroku.

>> teren wyspy, przydałby się zestaw conajmniej 4... 8 różnych ukształtowań terenu. wskazałbym też na większą precyzję szlaku rzeki, bo czasem nie wiadomo, czy most na tym segmencie kłaść czy nie.

>> przydatne byłyby paski z ostrzeżeniami: niebezpiecznie małe zapasy żywności, brak drzew... itp.

>> treść misji dosyć dziwaczna, zamiast tych wskaźników, których się nie pamięta... może celem jaśniejszym będzie wybudowanie przed końcem/ armageddonem? jakiejś kosztownomateriałowej budowli: zamek, schron, wyrzutnia statku kosmicznego?

gra zapowiada się ciekawie, graficznie milutka, dużo treści, daje spore możliwości rozwoju zabawy, ale na obecną chwilę to takie tamagotchi, do którego można zaglądać i wciąż patrzeć jak długo się stawiają budynki. czyli nie mój typ rozgrywki. trzymam kciuki za rozwój projektu!

Oskar1101 
Sierżant

Główny edytor: MMF2

928 Prestiż
Wysłany: 02-03-2015, 01:07   

U mnie gra crashuje po chwili grania. Nieważne chyba co robię, próbuję postawić jakieś budynki i zawsze crashuje zanim zdążą się zbudować.
Ikonki stawiania budynków trochę za małe tzn przydałaby się możliwość skalowania interfejsu bo na +=1080p na mój gust trochę za małe te ikonki.
Muzyka przypomniała mi za to o kerbalach :) Fajnie.

Wojownik21 
Plutonowy

Główny edytor: TGF2
Drugi edytor: RPG Maker

451 Prestiż
Wysłany: 06-03-2015, 13:46   

Gra świetna, ale jak napisał kolega powyżej, po 5 minutach gry crashuje się całkowicie z pupe
Ostatnio zmieniony przez Neoqueto 06-03-2015, 14:17, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu