NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Aleks
22-11-2013, 14:51
Program do sterowania kursorem myszy
Autor Wiadomość
kamiledi15 
Kapitan

Główny edytor: TGF
Drugi edytor: MMF2

8594 Prestiż
Wysłany: 22-11-2013, 13:17   Program do sterowania kursorem myszy

Mam dość nietypowe pytanie. Czy w MMF2 możliwe byłoby napisanie programu, którym mógłbym nagrać, a następnie odtworzyć ruch kursora myszy? Potrzebne mi to do tego, że pracuję na programie, w którym trzeba ciągle powtarzać pewne polecenia. Nie ma w nim skrótów klawiszowych, więc praca opiera się na klikaniu myszą na kolejne zestawy przycisków. Gdyby dało się zrobić w MMF2 taką aplikację, która automatycznie by mi sterowała myszą i klikała na te przyciski, bardzo ułatwiłoby mi to pracę :) Jest to możliwe? Ja umiałbym tylko napisać program, który steruje mi obiektem w oknie gry, a tu chodzi o automatyczny ruch prawdziwego kursora myszy w prawdziwym Windows, a nie w oknie gry.

creesee 
Młodszy chorąży

Główny edytor: Fusion 2.5
Drugi edytor: GameMaker Studio 2

12224 Prestiż
Wysłany: 22-11-2013, 14:26   

To jest tylko okienkowe odtwarzanie, ale to, czego szukasz nazywa się Tasker.

Save and load mouse position.mfa
Pobierz Plik ściągnięto 374 raz(y) 38,42 KB

kamiledi15 
Kapitan

8594 Prestiż
Wysłany: 22-11-2013, 15:29   

Dzięki wielkie, ten program Tasker to idealne rozwiązanie. Tylko nie wiedzieć czemu, zawiesza mi programy na prędkości większej niż ,,Normal". To znaczy sam się nie zawiesza, ale zawiesza te programy, do których go wykorzystuję. Na prędkości Normal wszystko ładnie śmiga, więc i tak się bardzo przyda, tylko wtedy znacznie dłużej to trwa.

EDIT

No dobra, da się zmienić prędkość ,,Fast" według własnych upodobań. Na x2 działa dobrze, na x3 już zawiesza. a domyślnie jest x15. Ale to i tak nieźle. Niestety czasami nawet na prędkości x2 się zawiesza - na przykład powtórzy akcję prawidłowo 10 razy, a za 11 razem się zawiesi - całkowicie losowo.

blablarobiegry 
Plutonowy
Aha.

Główny edytor: RPG Maker
Pojedynki: nie

9842 Prestiż
Wysłany: 22-11-2013, 17:12   

Jak masz trochę zdolności programistycznych to możesz spróbować AutoIt :)

kamiledi15 
Kapitan

8594 Prestiż
Wysłany: 22-11-2013, 17:31   

Ten Tasker byłby idealny, gdyby nie powodował tego zawieszania. Czasami zawiesi się za 4 powtórzeniem akcji, czasami za 50-tym, czasami wcale. Nie wiem, od czego to zależy. Ale i tak się przydaje.
Ze zdolnościami programistycznymi może być średnio, ale spróbuję tego AutoIt :)

creesee 
Młodszy chorąży

Główny edytor: Fusion 2.5
Drugi edytor: GameMaker Studio 2

12224 Prestiż
Wysłany: 22-11-2013, 18:37   

Wychodziłoby na to, że program działa szybciej, niż komputer zdąży przetworzyć wszystkie czynności. Zwróć uwagę, że tutaj komputer nie wykonuje zadań z pamięci, ale z poziomu interfejsu zewnętrznego, więc może być nieco obciążony. Korzystając z niego sam nie przesadzałem z szybkością, ale samo kilkukrotne przyspieszenie i tak jest lepszym rozwiązaniem niż samodzielne powtarzanie jakichś żmudnych czynności.

kamiledi15 
Kapitan

8594 Prestiż
Wysłany: 22-11-2013, 19:16   

Na to wygląda, choć przyczyna może być inna, bo czasami nawet na prędkości slow potrafi się zawiesić, ale rzadko. Robię teraz grę w systemie Mugen i właśnie do tego mi ten program potrzebny. Robię teraz tak zwane podzielne palety do tego i używam programów Fighter Factory i Photoshop i to właśnie Photoshop się zawiesza. Pewnie dlatego, że w Photoshopie też jest wbudowana funkcja programowania zadań, dzięki czemu jednym kliknięciem można załatwić cały zestaw czynności. W tym Taskerze zrobiłem tak, że najpierw robię pewne czynności w programie Fighter Factory, potem klikam te wykonanie zadań w Photoshopie, a potem znowu wracam do Fighter Factory i właśnie w momencie przejścia z PS do FF robi się zwiecha, tuż po wykonaniu tego zestawu zadań z PS. Może to jest przyczyna, że używam właśnie takiego podwójnego programowania - zaprogramowane funkcje w Taskerze wywołują zaprogramowane funkcje w PS. Jutro zrobię test i spróbuję zaprogramować wszystkie czynności tylko w Taskerze, bez używania tego programowania zadań w PS i może to pomoże.

[ Dodano: 23-11-2013, 13:27 ]
No i miałem rację. Kiedy w Photoshopie wszystko robię ręcznie, bez programowania zadań, to Tasker działa pięknie i nic się nie zawiesza. Teraz mogę bez problemu używać prędkości x11. x12 to już przesada, bo wtedy komputer nie nadąża z wykonywaniem czynności i wszystko się psuje. Ale x11 jest idealne. Dzięki za pomoc.

Odpowiedz do tematu