|
|
|
|
DirectX - czym się różnią? |
| Autor |
Wiadomość |
duur
Starszy sierżant

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: nie
19 Prestiż
|
Wysłany: 20-11-2013, 14:16 DirectX - czym się różnią?
|
|
|
cześć.
pytanie kieruję do tych co zjedli zęby nad MMF2, (dev!) a dokładniej: testowali możliwości edytora w każdą możliwą stronę. ponieważ żaden ze mnie "informatyk", chcę wiedzieć:
w opcjach runtime projektów mamy oto listę Display Mode:
Standard
DirectX
DirectX + VRAM
DirectX8
DirectX9
Moje projekty najczęściej jechały na Standard, czyli prościej mówiąc mogłem sobie na brak akceleracji sprzętowej pozwolić, gry nie były aż tak wymagające/rozbudowane.
Teraz biorę się za kolosa/y... i zacząłem się przyglądać pozostałym opcjom... ale za Chiny nie wiem czym się tak naprawdę różnią. Najbezpieczniejszy w moim odczuciu wydaje się do użycia DirectX + VRAM (co to za ram?) bo aż 8/9 pewnie przesadą dla mych gier bez fajerwerków graficznych... ale z kolei, jeśli już będę się brał kiedy za projekt z ciężką grafiką... to czym się różni ósemka od dziewiątki?
zastanawiają mnie też dwie niżej pozycje:
- V-sync
- Enable Visual Themes
proszę śmiałka o wyłożenie na tacy co ma jakie głównie znaczenie, czy mają wpływ na poszczególne opcje DirectX'a tryby FullScreen? jakieś ważniejsze rozszerzenia? głównie używam Ultimate Fullscreen i stary jary kcfloop (mimo, że prawie z żadnych nie korzystam)
i jeszcze pewnie sprawa systemów WindowsXP / Vista (którą olewam) / 7 i 8 (kliki biegają na najnowszej windzie bez bólu?)
najprościej mówiąc: co wybrać, aby dać grze solidnego kopa przyspieszenia, ale nie narażać się na duże ryzyko zepsucia projektu/ów?
post domyśnie celowany do: Fadexa, Cootje... i innych klik twardzieli :--) |
| Ostatnio zmieniony przez 20-11-2013, 14:19, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy Posty: 3447
33795 Prestiż
|
Wysłany: 20-11-2013, 14:18
|
|
|
Windows 8 i 8.1 to dwie różne bajki. Na obu działają MMFy, ale na 8.1 jest problem z GM. VRAM natomiast to dysk twardy, NIE chcesz tego używać. Chyba nikt nie miał z tym pozytywnych doświadczeń. DirectX 7: T&L, 8: Pixel Shader 1, 9: Pixel Shader 2. Nie sprawdzałam, ale na ustawieniu DX 8 nie powinny być dostępne filtry dla PS 2.0. V-sync (Vertical sync, synchronizacja pionowa) zmienia ilość klatek na sekundę do mniejszej tak, żeby obraz nie był szarpany. Nie mam pojęcia, co robi "Enable Visual Themes"... może w ogóle nie działa.
MMF2 ma wbudowaną obsługę pętli ;_; |
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
40082 Prestiż
|
Wysłany: 20-11-2013, 16:18
|
|
|
| Sne napisał/a: | | Enable Visual Themes |
Wyłączenie tego powoduje, że buttony wyglądają a'la Windows 98. To znaczy, że ustawienia wizualne z Windows nie przechodzą po wyłączeniu tej opcji. Tak samo z paskiem menu i innymi obiektami systemowymi (Radio, Combo boxy etc.) |
|
 |
Neoqueto
Moderator Akcelerator

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
7976 Prestiż
|
Wysłany: 20-11-2013, 16:32
|
|
|
Więc żebyś zrozumiał, co Sne napisała: najlepiej brać DirectX 9, czy raczej Direct3D 9, bo zawsze procesor graficzny będzie wydajniej przetwarzał wszelakie obrazy, innymi słowy, to właśnie HWA.
Mówiąc w skrócie też, DirectX + VRAM potrafi nieźle zacinać, szczególnie z efektami przezroczystości.
Enable visual themes odpowiada za używanie kompozycji wizualnych innych, niż klasyczny Windows (do Windows 8, ale w Windows 8 chyba nie powinno być z tym problemów) wewnątrz aplikacji (pasek tytułu nie gra roli). Tak to wygląda. |
_________________ Jeśli otrzymałeś pomoc - pamiętaj o przyznaniu punktu Pomógł! |
|
|
|
 |
Ayth
Podporucznik

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
7700 Prestiż
|
Wysłany: 25-11-2013, 21:43
|
|
|
DirectX 8 i 9 to HWA, ale 9 jest wydajniejsza, ale nie jest wydajniejsza niz OpenGL ktorego nie ma w MMF'ie
DirectX 9 nie dziala juz chyba na systemach starszych niz XP,
Enable Visual Themes dolacza dll'a do pliku z gra ktory jest ladowany, jezeli nie uzywasz domyslnych buttonow wylacz
Najlepsza konfiguracja:
- DirectX 9
- Visual Themes off
- V-sync off
- Full Screen (gra dziala szybciej na full screen niz w okienku ale tylko w HWA) |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|