|
|
|
|
[Bitwa NB] 21 |
| Autor |
Wiadomość |
Fadex
Legenda #4; #12; #18; #20; #21; #27

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
51612 Prestiż
|
Wysłany: 27-06-2009, 10:49
|
|
|
Ja swoje robiłem około 25h, więc trochę roboty było
Cóż, najlepiej zdecydowanie wygląda tu gra Coppera, ale jedno pytanko:
http://img155.imageshack.us/img155/7038/crossb.png
tak ma być? Wszystko się zgadza, a mi się nie chce przestawiać liczb na wymyślone przez program
EDIT: Aaa, chodzi o to, żeby się liczby w rzędach nie powtarzały? to jeszcze trochę nad tym posiedzę |
_________________ If it doesn't have to work, I can optimize any code to a runtime of zero. What's your superpower?
wat |
|
|
|
 |
copperdragon
Bohater Popieram Ice Cold Revolucion

Główny edytor: 
Pojedynki: tak
55382 Prestiż
|
Wysłany: 27-06-2009, 11:13
|
|
|
U mnie to trwało 7 dni wytężonej pracy; niestety, dopiero poprzedniego piątku przyszedł mi do głowy taki prosty do zrealizowania silnikowego pomysł.
Fadex: Eee... czytałeś Readme? Bo ja tam wyraźnie napisałem, że liczby w jednym haśle powinny być różne:
| Cytat: | | Zasadu są proste (grrr, głupie u!): mamy do czynienia z czymś w rodzaju zwykłej krzyżówki panoramicznej, tylko zamiast objaśnień są wpisane sumy cyfr w danym haśle, z kolei to hasło musi się składać z różnych cyfr. |
Tutaj właśnie mamy wzorcowy przykład sytuacji, kiedy wszystkie sumy dokładnie się zgadzają, tylko cyfry są niemal wszędzie takie same. Zresztą chyba widać, że czerwonym kolorem zaznaczono te cyfry, które powtarzają się w haśle. W sumie przy takim rozkładzie normalne liczby wyglądają wręcz jak c-c-c-c-combo breakery.
W każdym razie sposób generowania jest taki, że na pewno istnieje przynajmniej jedno właściwe rozwiązanie, aczkolwiek liczby, które były wylosowane na początku, diabli biorą i zapisywane są tylko dane właściwej krzyżówki.
BTW: wypróbowałeś skórkę nuke?
Jeśli chodzi o pozostałych uczestników:
iamiam - no cóż, wiele wspólnego z liczbami to to nie ma poza tym, że tam jakieś liczby są. Poza tym nie zauważyłem możliwości przewinięcia rozmów. ' Aha, CAPS LOCK TO NIE JEST DOBRY POMYSŁ NA PRZEŁĄCZNIK WYSOKOŚCI SKOKU. Zwłaszcza, że nie spotkałem się z sytuacją, kiedy niski skok był lepszy od wysokiego.
CubiX - bardzo fajna produkcja, może nie wymaga jakiejś zaawansowanej matematyki, ale mimo to rozgrywka naprawdę wciągająca. Jednak, jak w Shoutboksie swego czasu wspomniałem, lepiej, żeby po rezygnacji ponownie losowało kulki i dodawało 65 sekund, jeśli gracz nie miał innych możliwości (oczywiście, jeśli gracz coś przeoczył, gra się kończy, a może nawet pojawiłaby się stosowna kara w postaci podzielenia punktów przez 2). Bo żeby wylosowało kulki tak, aby każda miała swoją parę, to potrzeba naprawdę niezwykłego fuksa.
Kurczak - myśląc o twojej grze zastanawiam się, czy nie odgrzebać programiku na informatykę, na którym był wręcz identyczny problem, tylko bardziej ogólny. Niestety, nie wiem, gdzie to to się znajduje. Poza tym jakoś gra specjalnie rozbudowana nie jest, no ale 10 minut roboty to również niewiele czasu.
Fadex - to jest po prostu epickie. No, może nie aż tak, ale generalnie przyjemnie się grało. Bardzo fajny system walki z liczbokami, oprawa nie najgorsza, artefakty też są. Do czego bym się przyczepił? W zasadzie mamy do czynienia tylko z jednym gatunkiem liczboków, przez co gra sprowadza się do wypracowania pewnej prostej taktyki i konsekwentnego jej stosowania (no, zmiany w taktyce mogą wprowadzić artefakty, ale nie są one zbyt częste). Fajnie by było, jakby było kilka różnych liczboków z różnymi sposobami ich pokonywania. No, ale też czasu nie było bardzo wiele.
Jeśli nie liczyć mnie, to raczej lista miejsc jest dość jasna:
1 (3p). Fadex (bo najbardziej rozbudowane)
2 (2p). CubiX (bo chociaż proste, wciąga)
3 (1p). iamiam (bo też tak źle nie było)
4 (0p). Kurczak (bo jednak mało tego)
---EDIT---
Argh, właśnie zauważyłem, że gra nie zapisuje jednej rzeczy: danych dotyczących wyglądu pól (chociaż w skórce blue nie robi to wielkiej różnicy - tam i tak jest tylko jeden wygląd). Dlatego jeśli zmienialiście wygląd pojedynczych pól, aby np. oznaczyć, co jest pewne, a co tylko hipotezą, będziecie musieli pamiętać mniej więcej które to było które. |
| Ostatnio zmieniony przez copperdragon 27-06-2009, 12:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
iamiam
Bohater

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
7974 Prestiż
|
Wysłany: 27-06-2009, 11:51
|
|
|
Ja się tam rozpisywał nie będę, napisze tylko miejsca:
1. Fadex - The Nerd RPG
2. Copperdragon - Crossnumbers
3. CubiX - Orbreaker
4. Kurczak - Zbierajka |
_________________ #define TRUE FALSE |
|
|
|
 |
cx
Starszy chorąży

Główny edytor: 
22 Prestiż
|
Wysłany: 27-06-2009, 12:27
|
|
|
3 p - Fadex
Widzę tutaj dużo błędów, dwa przykładowe, które zauważyłem:
1. Po pierwszej walce znowu wyskakuje mi "Czego tak dziwnie chodzę?"
2. W drugim poziomie jak 2 razy przechodzę przez ten sam punkt, to znowu walczę z tą samą liczbą.
2 p - Copperdragon
1 p - Kurczak |
| Ostatnio zmieniony przez cx 27-06-2009, 12:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Kodek
Starszy sierżant

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
12261 Prestiż
|
Wysłany: 27-06-2009, 12:31
|
|
|
3 punkty Fadex
2 punkty Copperdragon
1 punkt CubiX |
|
|
|
 |
Aleks
Moderator Wilczek

Główny edytor: 
28588 Prestiż
|
Wysłany: 27-06-2009, 12:56
|
|
|
Oto oficjalne podsumowanie dwudziestej pierwszej Bitwy NukeBoards!
Do głosowania zakwalifikowały się następujące prace:
Copperdragon - Crossnumber
CubiX - Orbreaker
Fadex - The Nerd RPG
iamiam - Malakrowski i partnerzy
Kurczak - Zbierajka
Proszę o pisanie poniżej komentarzy i głosowanie w systemie 3-2-1, tj. 3 punkty na jednego zawodnika, 2 na innego i 1 na następnego. Wszystkie punkty muszą być przydzielone i odbiorca punktów nie może się powtarzać w jednym zestawieniu. Nie można głosować na siebie. |
|
|
|
 |
Fadex

Główny edytor: 
51612 Prestiż
|
Wysłany: 27-06-2009, 13:56
|
|
|
| CubiX napisał/a: | Widzę tutaj dużo błędów, dwa przykładowe, które zauważyłem:
1. Po pierwszej walce znowu wyskakuje mi Czego tak dziwnie chodzę?
2. W drugim poziomie jak 2 razy przechodzę przez ten sam punkt, to znowu walczę z tą samą liczbą. |
Hmm, ten błąd musiał się pojawić po ostatnich poprawkach. Musiałem o czymś zapomnieć. Ale w drugim poziomie naprawdę nie powinno być tej walki coś pochrzaniłem. Powiem jednak, że błędy nie powinny się pojawiać już w poziomie trzecim i następnych, gdyż tam zmian nie wprowadzałem.
3pkt - Copperdragon; bo mnie wciągło i już.
2pkt - CubiX; bo mimo prostoty fajne
1pkt - Eee... Kurczak, bo nie mam zbyt dużego wyboru
0pkt - iamiam; niestety nie podoba mi się wszelki dezajn i silnik produkcji. Może następnym razem?
(oczywiście Ci którzy już głosowali drugi raz nie muszą - głosy zostaną podliczone [cfaniak ]) |
_________________ If it doesn't have to work, I can optimize any code to a runtime of zero. What's your superpower?
wat |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
33795 Prestiż
|
Wysłany: 27-06-2009, 14:02
|
|
|
@iamiam
Sorry, ale to niezupełnie chodziło o zbieranie znajdziek w kształcie cyfr
@Copperdragon
Runtime error 216 at 0040418A, Vista x64, znasz?
EDIT1:
Dobra, ja już znam. Podobno jest jakiś konwerter, bo gry z GM6 nie działają na Viście (dziwne).
EDIT2:
Informacja dla posiadaczy Visty: konwerter gier z GM 6/6.1 do 7, aby działały na Viście: http://chomikuj.pl/Klikib...vert%20Game.zip |
|
|
|
 |
copperdragon
Bohater Popieram Ice Cold Revolucion

Główny edytor: 
55382 Prestiż
|
Wysłany: 27-06-2009, 14:04
|
|
|
Aleks: a co z grą iamiama? Nie zakwalifikował się czy go nie zauważono? Przecież wysłał swoją pracę, i to jako pierwszy!
(aha, niezgodność z tematem)
Jakby co, powtarzam:
3p - Fadex
2p - CubiX
1p - jednak iamiam
A, no i poza tym moja praca to Crossnumbers, nie Crossnumber.
Coś patrząc po postach przewiduję, że wyniki będą następujące:
3n - 3 pkt - Fadex
2n - 1 pkt - ja
n + 1 pkt - CubiX
3 pkt - Kurczak
No, chyba, że nie będzie niektórym osobom chodzić moja praca.
---Edit---
Fadex zagłosował tak, jak przewidywałem.
RX: Nie kojarzę, z Vistą nigdy nie miałem nic wspólnego i z tego, co słyszałem, całe szczęście. Wiążę duże nadzieje z Windowsem 7, bo tam podobno ma być możliwość odtwarzania wszystkiego tego, co chodzi na XP (coś w rodzaju emulatora ma chyba być, nie pamiętam dokładnie). Mimo wszystko nie sądzę, aby wiele osób chciało zostać przy Viście po wyjściu siódemki...
---Edit2---
No właśnie też nie wiem, czemu gry z GM6 nie chodzą, coś chyba Vista nie jest mocna pod względem kompatybilności wstecz.
Ten post był edytowany przez autora bodajże 7 razy, to szczęśliwa liczba, więc nie mam zamiaru więcej edytować; nie ma to jak charakter chaotyczny, no nie? ) |
|
|
|
 |
cx
Starszy chorąży

Główny edytor: 
22 Prestiż
|
Wysłany: 27-06-2009, 14:19
|
|
|
Dotychczas głosowało 5 osób, a wyniki są takie.
Fadex - 12
copperdragon - 9
CubiX - 6
Kurczak - 2
iamiam - 1
Chyba nic się nie zmieni |
|
|
|
 |
Fadex

Główny edytor: 
51612 Prestiż
|
Wysłany: 27-06-2009, 14:34
|
|
|
| Na moim koncie jest już wersja bez błędów w pierwszym i drugim poziomie, zawiodło sprawdzanie, czy ramka jest odgrywana pierwszy raz, czy któryś z kolei (po walce, czy teleporcie). Link ten sam ( http://www.neogames.victo...nload/tnrpg.rar ) |
wat |
|
|
|
 |
p98
Sierżant

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
16834 Prestiż
|
Wysłany: 27-06-2009, 14:45
|
|
|
3p - Fadex
2p - CubiX
1p - copperfragon
-1p (WTF?) [cenzura...koniec postu] |
_________________ Człowiekiem jestem i nic, co ludzkie, nie jest mi obce |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
33795 Prestiż
|
Wysłany: 27-06-2009, 14:48
|
|
|
3p - Copperdragon (mimo problemów z uruchomieniem)
2p - Kurczak
1p - Fadex |
|
|
|
 |
Mateusz
Starszy chorąży GT member

Główny edytor: 
16668 Prestiż
|
|
|
|
 |
Fanotherpg
Porucznik I'm livin' proof

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
14370 Prestiż
|
Wysłany: 27-06-2009, 20:51
|
|
|
3 - Fadex
2 - Cubix
1 - Kurczak |
_________________ Indie since 1997. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|