kamiledi15
Kapitan

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
8594 Prestiż
|
Wysłany: 27-03-2008, 22:07 [MMF2] Ruch jednego obiektu w stronę drugiego
|
|
|
Dawno nie siedziałem w MMF2 i nie pamiętam, jak się to robi, a nie mogę znaleźć takiego tematu w dziale pomoc... Jak zrobić, żeby jeden obiekt poruszał się zgodnie z ruchem po ścieżce, a w momencie naciśnięcia klawisza ustawiał się na równi z drugim obiektem, nie zmieniając swojego poziomego położenia, a potem wracał do pierwotnej pozycji i znów poruszał się zgodnie ze swoim ruchem? Chodzi o to, żeby jeden obiekt zagradzał drogę drugiemu, gdy ten próbuje go minąć. Ale jednocześnie chodzi o to, żeby nie pojawiał się nagle na wprost drugiego obiektu, tylko żeby ,,podjeżdżał" do pozycji na wprost niego. Chcę jeszcze zrobić, że gdy jeden obiekt znajdzie się zbyt blisko tego drugiego, to ten drugi najedzie na niego.
Czyli, krótko mówiąc: są 2 obiekty dość daleko od siebie. Ten drugi jeździ sobie po ścieżce. Gdy naciskam strzałkę w prawo, pierwszy obiekt podjeżdża do drugiego, który w tym momencie przerywa swój ruch i ustawia się na wprost pierwszego. Po kilku sekundach bezruchu wraca na swoją pozycję i dalej porusza się swoim ruchem. Gdy pierwszy obiekt znajdzie się zbyt blisko, ten drugi wjeżdża na niego (czyli go atakuje). Prosiłbym o rozwiązanie bez użycia wartości. Z góry dzięki. |
_________________ Pies Syrena - GRA UKOŃCZONA.
 |
|