[e-zin] PSK Games |
Co myślisz? |
Super!! |
|
14% |
[ 2 ] |
Dobry pomysł |
|
21% |
[ 3 ] |
Jestem obojętny |
|
21% |
[ 3 ] |
Słabe |
|
0% |
[ 0 ] |
Totalny syf!! |
|
42% |
[ 6 ] |
|
Głosowań: 14 |
Wszystkich Głosów: 14 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Zdunek
Starszy sierżant -|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-

Pojedynki: być może
7350 Prestiż
|
Wysłany: 18-03-2008, 17:53 [e-zin] PSK Games
|
|
|
Witam.
Wiem...
Pewnie wiekszosc z was otwierajac ten temat myslalo: "kolejny marny e-zin", "nie ma szans", "po co to komu?", itp...
Odpowiadajac na wasze pytania
-Po co? Aby ludzie mogli poczytac cos o scenie, gdyz w ostatnim czasie Slimak malo pisze!!
-Dla kogo? Dla PSK
-Czemu? Poniewaz chcialem wprowadzic cos nowego!
-Nowego? Tak. Gazetka bedzie prowadzona w nieco inny sposob!
-Czyli? Recki sa pisane przez osoby, ktore nie mialy stycznosci z TGF i MMF. Cala gazetka bedzie aplikacja zapisana w .EXE
-To kto to bedzie pisal recki? Grupa zdolnych ludzi! Miedzy innymi "Pan Łogór" wysmiewca calego swiata...
-Kiedy bedzie? Pierwszy numer zapowiadam na Sobote wieczor
To tyle
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

37283 Prestiż
|
Wysłany: 18-03-2008, 18:16
|
|
|
Tylko nie exe |
|
|
|
 |
Zdunek

7350 Prestiż
|
Wysłany: 18-03-2008, 18:17
|
|
|
Fenrir napisał/a: | Tylko nie exe |
Czemu?? |
|
|
|
 |
copperdragon
Bohater Popieram Ice Cold Revolucion

Pojedynki: tak
55382 Prestiż
|
Wysłany: 18-03-2008, 18:22
|
|
|
Cytat: | -Czyli? Recki sa pisane przez osoby, ktore nie mialy stycznosci z TGF i MMF. Cala gazetka bedzie aplikacja zapisana w .EXE |
Hmm... raczej wolałbym, żeby to nie było .EXE, tylko HTML. Rzecz w tym, że ten format jest mimo wszystko dość przystępny, umożliwia stworzenie wersji online itd. W każdym razie nie radziłbym w imię oryginalności i inności w porównaniu ze Ślimokiem rezygnować z tego starego, sprawdzonego i naprawdę dobrego pomysłu.
Co do prowadzenia zinu przez osoby spoza PeeSKi - mnie się podoba. Dzięki temu nie jest oceniane przez pryzmat tego, czy to SRP, czy nie, czemu autor nie zastosował FastLoopa, tylko dlaczego autor nie powinien korzystać z SRP czy stosować FastLoopa, i przy tym gra będzie traktowana jako normalna produkcja, a nie klikowa, co daje większy obiektywizm*.
Czekam, aż projekt się rozwinie. Jakby co, mogę pomóc przy tworzeniu HTMLa zinu czy korekcie.
*wiadomo, że opinia autora będzie subiektywna, przez większy obiektywizm mam na myśli to, że recenzent będzie patrzył okiem przypadkowego gracza który np. zobaczyl toto w dziale Freeware, a nie twórcy |
|
|
|
 |
Zdunek

7350 Prestiż
|
Wysłany: 18-03-2008, 18:27
|
|
|
Ok moge zmienic na: JPG lub PDF!!
Ale take cos spowodowalo by poslizg gazetki o 2 tygodnie!!
Co wy na to?? |
|
|
|
 |
copperdragon

55382 Prestiż
|
Wysłany: 18-03-2008, 19:01
|
|
|
Zdunek napisał/a: | Ok moge zmienic na: JPG lub PDF!!
Ale take cos spowodowalo by poslizg gazetki o 2 tygodnie!!
Co wy na to?? |
Eee... a czemu? Tzn. JPG to akurat obrazek, więc o ile dobrze się orientuję wystarczy magiczny przycisk print screen i zapisanie w Paince (choć lepszy byłby PNG, bo kompresuje bezstratnie i nie rozmaże tekstu).
PDF... mógłby być, aczkolwiek nadal upierałbym się przy HTML. Zwłaszcza, że potrafię jako tako coś takiego napisać.
Pytanie, jak by wyglądała gazetka. Bo jeśli to byłoby z jakimiś różnymi efektami, animacjami itp. to byłby problem, aczkolwiek nie sądzę, żeby toto miało wymagać więcej, niż przeciętna stronka w HTMLu. |
|
|
|
 |
Zdunek

7350 Prestiż
|
Wysłany: 18-03-2008, 19:09
|
|
|
copperdragon napisał/a: | Eee... a czemu? Tzn. JPG to akurat obrazek, więc o ile dobrze się orientuję wystarczy magiczny przycisk print screen i zapisanie w Paince (choć lepszy byłby PNG, bo kompresuje bezstratnie i nie rozmaże tekstu). |
PNG lub JPG moge zrobic szybciej
Gazetka ma dosc dziwne wymiary, tak wiec przenoszenie calosci do PDF troszke by zajelo.
EXE mialo byc, bo przewidywalismy drobne niespodzianki (efekty i takie duperelki)
Czy to taki wielki problem odpalic aplikacje?!
W niektorych odcinkach zamiescilibysmy wideo, itp Tak wiec HTML odpada :]
Mysle ze EXE jednak zostanie!! |
|
|
|
 |
copperdragon

55382 Prestiż
|
Wysłany: 18-03-2008, 19:14
|
|
|
Aaa... wideo będzie. No, to trochę zmienia sytuację. O ile dobrze się orientuję, da się coś takiego wrzucić na stronkę, ale ja sam nie wiem jak, więc spasuję. I faktycznie, JPG, PNG czy PDF raczej nie byłyby tak wygodne.
Niech już wam będzie, że exe (ale niech przynajmniej te wideo będą takie, że warto dla nich zmieniać na ten format).
Ps. Co do dziwnych rozmiarów: z nimi HTML sobie radzi, a to właśnie HTMLa głównie popierałem. |
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

37283 Prestiż
|
Wysłany: 18-03-2008, 20:31
|
|
|
Wstawienie video w HTML-u nie jest wcale trudne (w necie łatwo o tym znaleźć). Ale jakby co zawsze można zrobic gazetkę w HTML a pierdółki w vitalize |
|
|
|
 |
PoW
Chorąży Dziękuję, postoję.

22921 Prestiż
|
Wysłany: 18-03-2008, 20:44
|
|
|
Albo, jak robi coraz więcej osób, walić videa na youtube i umieszczać w zawartości |
_________________ Mówię po polsku, bo myślę po polsku.
Choć nie zawsze. |
|
|
|
 |
Fred
Bohater

3404 Prestiż
|
Wysłany: 19-03-2008, 10:26
|
|
|
Zbytnio pozytywnie do tego pomysłu nie jestem nastawiony. Ilość upadłych projektów zinów klikowych potęguje tylko moje odczucia.
Ale zobaczymy... przydałaby się jakaś konkurencja Ślimaczkowi |
|
|
|
 |
Natie
Bohaterka

Pojedynki: nie
Pomogła: 7 razy Posty: 380
10110 Prestiż
|
Wysłany: 21-03-2008, 11:50
|
|
|
Tylko nie Vitalize! To byłoby zignorowanie linuksowych klikowców...
Wszyscy czepiają się exe bo już był jeden taki ezin w exe i było to tragiczne, ale kto powiedział że i ten będzie tak wyglądał? Dla mnie to obojętne (byle nie vitalize! ) |
_________________ ... |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

24606 Prestiż
|
Wysłany: 21-03-2008, 12:03
|
|
|
Ja po wczorajszym dniu jestem za klikową formą ezinu - pod mmf2, te miękkie fade'y, te efekty, no po prostu super można zrobić. Mogę wam zrobić silnik np. płynnego przewijania tekstu czy pokazu slajdów. |
_________________ the preacher man says its the end of time
|
|
|
|
 |
Zdunek

7350 Prestiż
|
Wysłany: 21-03-2008, 12:14
|
|
|
Uwaga!
Sa spore problemy/ najbardziej w kodzie
Premiera zostaje przelozona na czas nieokreslony
Na 100% gazetka wyjdzie
Wybaczcie za problem...
Czekajcie cierpliwie
P.S: Tasmpol odezwij sie na GG |
|
|
|
 |
copperdragon

55382 Prestiż
|
Wysłany: 21-03-2008, 14:37
|
|
|
Można ewentualnie zastanowić się nad dwoma formami e-zinu - exe do pobierania i przez Vitalize.
Mi tam lekkie przesunięcie premiery nie przeszkadza, bo i tak w sobotę wyjeżdżam. |
|
|
|
 |
|