|
|
|
|
[MMF2] Podążanie po siatce (32px x 32px) |
| Autor |
Wiadomość |
Dominika
Sierżant

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
6568 Prestiż
|
Wysłany: 17-02-2008, 10:36 [MMF2] Podążanie po siatce (32px x 32px)
|
|
|
Cześć .
Mam taki problem... mam sobie swojego bohatera (wszystko z góry), który ma ruch 32 px na 32 px... i jest na planszy potwór. I chcę, żeby ten potwór poruszał się za tym bohaterem tylko po siatce, czyli też ruchem 32 pixelowym .
Jakieś pomysły? |
|
|
|
 |
copperdragon
Bohater Popieram Ice Cold Revolucion

Główny edytor: 
Pojedynki: tak
55382 Prestiż
|
Wysłany: 17-02-2008, 10:57
|
|
|
Może coś takiego, że jak bohater jest wyżej od potwora, potwór idzie w górę, jak bohater jest na lewo, potwór idzie w lewo, tyle że w ten sposób, że:
a) któraś ze współrzędnych jest zawsze nadrzędna, czyli np. jak bohater jest na różnej wysokości co potwór, to najpierw potwór idzie po osi y, a dopiero gdy znajdzie się na tej samej wysokości, rusza w stronę bohatera wzdłuż osi x
b) nadrzędna współrzędna zależy od ostatniego ruchu, jeśli potwór ostatnio ruszał się wzdłuż osi y, następny ruch wykona wzdłuż osi x (oczywiście, jak już dojdzie do miejsca w siatce 32x32) i odwrotnie
I, rzecz jasna, jeśli np. potwór nie będzie mógł pójść w górę, bo drogę będzie blokować ściana, to wtedy idzie np. w lewo, jeśli bohater jest na lewo od niego.
Aha, pytanie jeszcze, czy ten potwór ma być tak yntelygentny, żeby iść za bohaterem nawet okrężną drogą, jeśli w normalnej drogę blokuje mu ściana, ale tutaj widziałbym tylko Motion Planning z GMa, bo na MMF się nie znam.
Mam nadzieję, że wyjaśniłem to dość zrozumiale. |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Główny edytor: 
24606 Prestiż
|
Wysłany: 17-02-2008, 11:11
|
|
|
Ale to turowo?
Jeżeli Xgracza<Xwroga przesuń wroga na Xwroga-32,
Jeżeli Xgracza>Xwroga przesuń wroga na Xwroga+32,
Jeżeli Ygracza<Ywroga przesuń wroga na Ywroga-32,
Jeżeli Ygracza>Ywroga przesuń wroga na Ywroga+32. |
_________________ the preacher man says its the end of time
|
|
|
|
 |
PoW
Chorąży Dziękuję, postoję.

Główny edytor: 
24468 Prestiż
|
|
|
|
 |
Dominika
Sierżant

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
6568 Prestiż
|
Wysłany: 17-02-2008, 12:02
|
|
|
Huh, no racja PoW
Dzięki, działa .
| Cytat: | | a) któraś ze współrzędnych jest zawsze nadrzędna, czyli np. jak bohater jest na różnej wysokości co potwór, to najpierw potwór idzie po osi y, a dopiero gdy znajdzie się na tej samej wysokości, rusza w stronę bohatera wzdłuż osi x |
A tu nie byłoby czasem czegoś takiego, że np. :
O <- bohater
X <- Potwór i
O-------X (to "----" to jest odległość)
Ruszam bohaterem do dołu:
[]-------X
O
Potwór teraz, też schodzi do dołu:
O-------X
Wracam bohaterem do góry:
O
[]-------X
I teraz potwór też porusza się po osi Y do góry i w ogóle się do mnie nie zbliża Czyż nie? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|