|
[TGF/MMF] [TGF2/MMF2]Dokładny ruch platformowy bez fastloop |
| Autor |
Wiadomość |
jarlfenrir
Generał brygady

37283 Prestiż
|
Wysłany: 22-09-2007, 17:02 [TGF/MMF] [TGF2/MMF2]Dokładny ruch platformowy bez fastloop
|
|
|
Uwierzycie, że to możliwe? Właśnie wpadła mi do głowy taka głupia myśl. Opisze po krótce na czym ten ruch miałby polegać.
1. Zakładamy, że na zdarzenie wciśnięcia strzałki w lewo chcemy przesunąć postać o 5 pikseli w lewo, ale żeby zatrzymała się na przeszkodzie tła.
2. Przygotowujemy postać, detektor i tło=przeszkodę
3. Robimy takie zdarzenie:
Repeat while player 1 moved left; [detektor lewy] is not overlapping background ==> set x position of [postać] to x pos[postać]-1; set position of [detektor] at (-8,0) from [postać]
4. Kopiujemy to zdarzenie 5 razy
Teraz mam takie pytanie do znawców klików: jak wpłynęłoby zastosowanie takiej metody na grę? Odciążyłby sie procesor, bo nie musi uruchamiać loopa, czy by się obciążył bardziej mając do wykonania więcej zdarzeń? Użycie pamięci by wzrosło?
Metodę polecam tylko tym, którzy NAPRAWDĘ no mogą zrozumieć fastloopa |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

24606 Prestiż
|
Wysłany: 22-09-2007, 18:54
|
|
|
Kopiowanie zdarzeń zwiększa dokładność, taa o tym wiadomo już od dawna. Bró w swoim arcie o platfusie o tym pisał. Wydajnościowo raczej się nie zmienia, za to estetycznie.. Nie łatwiej po prostu skumać FL? |
_________________ the preacher man says its the end of time
|
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

37283 Prestiż
|
Wysłany: 23-09-2007, 01:28
|
|
|
| Tasmpol napisał/a: | Kopiowanie zdarzeń zwiększa dokładność, taa o tym wiadomo już od dawna. |
Ja nie jestem od dawna na scenie, więc nie mogłem wiedzieć, że już myślano o tym wcześiej. Ale przymniało mi się, że ktoś nie tak dawno temu prezentował silnik platformowy bez fastloopa ( tu albo na CP) |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy Posty: 3447
33795 Prestiż
|
Wysłany: 23-09-2007, 08:43
|
|
|
Można też uruchomić 5 razy pętlę 0, a do tego kopiowanego zdarzenia dać Loop Trigger 0. Wtedy jest mniej syfu w kodzie, a pętle robią i tak to samo, co ty napisałeś, tylko automatycznie - kopiują zdarzenia Teoretycznie każdy silnik z FL można zastąpić kopiowanymi zdarzeniami... chociaż to by nie było zbyt efektywne |
|
|
|
 |
|
|