|
|
|
|
[Logiczna] Słynne Kulki |
| Robienie nowych rozbudowanych wersji znanych gier to: |
| Bardzo dobry pomysł |
|
50% |
[ 3 ] |
| Dobry pomysł jak gra jest robiona na serwis |
|
16% |
[ 1 ] |
| Można robić, ale kto w to będzie grał |
|
0% |
[ 0 ] |
| Odgrzewanie starego kotleta |
|
16% |
[ 1 ] |
| Strata czasu |
|
0% |
[ 0 ] |
| Sprawa tego kto robi takie gry, jak chce niech robi |
|
16% |
[ 1 ] |
|
| Głosowań: 6 |
| Wszystkich Głosów: 6 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
Slawo
Legenda

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
25566 Prestiż
|
Wysłany: 28-05-2007, 00:45 [Logiczna] Słynne Kulki
|
|
|
Nazwa: Słynne Kulki
Gatunek: logiczna
Grafika: Slawo
Muzyka&Dźwięki: net
Opis:
Gra polega na kompletowaniu kulek jednego koloru w liniach poziomych, pionowych i ukośnych. Gra ma dwa tryby:
5 kolorów (klasyczny),
7 kolorów (z bonusami).
Możesz grać z podglądem następnych kolorów lub bez podglądu.
Z podglądem zdobywasz w trybie 5 kolorów o 40% punktów mniej a w trybie 7 kolorów - tylko 50% zdobywanych bonusów.
Gdy skompletujesz linię z minimum 5 kulek - kulki znikają z planszy.
Uwaga ! Kulki znikają w wyniku ruchu gracza lub w następnym ruchu, gdy dorzucenie 3 nowych utworzy linię.
W trybie 7 kolorów możesz usuwać, kiedy chcesz, kulki z planszy klikając na nie prawym klawiszem myszki ! Liczba kulek do usunięcia jest ograniczona i zależy od zdobytych bonusów kulkowych.
Bonusy punktowe w trybie 7 kolorów:
a) 10pkt - liczba prób - za skompletowanie linii w 10 próbach,
b) 6 lub 7pkt - za każdą linię odpowiednio z 6 lub 7 kulek,
c) 22pkt - za linię z 8 kulek (w sumie 30pkt),
d) 41 punktów - za linię z 9 kulek (w sumie 50pkt),
e) 20pkt x numer kolejnej linii - za usunięcie z planszy kolejnych linii kulek (jedna po drugiej przed dorzuceniem nowych 3 kulek),
f) 500pkt x numer kolejnego kompletu (500 za pierwszy, 1000 za drugi itp.) - za skompletowanie linii 9, 8, 7 i 6 kulek,
Bonusy kulkowe w trybie 7 kolorów:
a) 3 kulki na starcie gry,
b) po jednej kulce za usuwanie linii kulek jedna po drugiej (przed dodaniem 3 nowych),
c) po 1, 2, 3 i 4 za co drugi komplet linii odpowiednio 6, 7, 8 i 9 kulkowych !
Download: - może być aktualizowana i wysyłanie wyników zablokowane z tej wersji jak znajdzie się ew. błąd:
www.zagrajmy.superhost.pl...lynne_Kulki.zip
Online:
http://www.zagrajmy.super...lynne_Kulki.php
Screen'y:
http://www.zagrajmy.super...le/kulkibig.gif
PS. Dało się zrobić ! W klikach da się chyba wszystko zrobić |
| Ostatnio zmieniony przez Slawo 28-05-2007, 12:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Główny edytor: 
24606 Prestiż
|
Wysłany: 28-05-2007, 01:25
|
|
|
No, to jeszcze zrób coś na wzór Diamonds Mine a będę cię wielbił. |
_________________ the preacher man says its the end of time
|
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
40082 Prestiż
|
Wysłany: 28-05-2007, 09:19
|
|
|
Kuurcze, Slawo, lecisz z tymi grami niesamowicie. Nie nadążam ich nawet recenzować! Słynne Kulki są bardzo fajne, teraz nie będę musiał ściągać tych oryginalnych, żeby sobie pociupać. Jeśli termini nie pomieszają mi planów, to chętnie zrecenzuję. |
|
 |
McO
Bohater WujasheQ

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
15161 Prestiż
|
Wysłany: 28-05-2007, 12:20
|
|
|
| Fajoski gieras. Pograłem troszki i jest wporzo. I nie to, że się chce przyczepić, ale bardziej by mi się podobał z ładniejszym interfejsem, bo ten to taki pajntowy. Moja mama lubi kulki - kiedyś cały czas ciupała w Kulki z MarBita, więc może też sobie pogra. |
|
|
 |
Ploo
Chorąży

Główny edytor: 
8853 Prestiż
|
Wysłany: 28-05-2007, 12:27
|
|
|
Ciekawy rimejk. Ten pathfinding dla kulki jest ciekawy, uzyles rozszerzenia czy wlasny algorytm?
A, a, a czemu te kulki nie kcom zniknomc? Bleh, po prostu nie umiem grac.
Kuleczki
Plooscva |
|
|
|
 |
Slawo
Legenda

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
25566 Prestiż
|
Wysłany: 28-05-2007, 12:50
|
|
|
| Plooscva napisał/a: | | Ciekawy rimejk. Ten pathfinding dla kulki jest ciekawy, uzyles rozszerzenia czy wlasny algorytm? |
Użyłem obejścia, tak jak zwykle robi klikowiec, gdy TGF nie wystarcza
Powinien być algorytm szukania najkrótszej drogi z A do B - ale nie jest. Jest po prostu kratka z 4 detektorami i jak detektor nie zachodzi na nic to ma wklejać "drogę", kratka ma się potem przemieścić losowo na jedną z wklejonych "dróg" (aby nie łaziła po "drogach" stale tych samych są te użyte zaznaczane) i tak aż najdzie na "metę" - miejsce przeniesienia kulki.
| Plooscva napisał/a: | A, a, a czemu te kulki nie kcom zniknomc? Bleh, po prostu nie umiem grac. |
Jak komputer dorzuci trzy nowe kulki i akurat stworzy to linię z minimum 5 kulek tego samego koloru to wtedy kulki nie znikają - jest to w opisie gry.
Dlaczego ? Bo po każdym dorzuceniu 3 kulek musiałbym uruchamiać sprawdzanie, czyli 4x szukanie w poziomie, pionie i po skosach - chciałem by gra chodziła lżej I tak też jest OK, ale fakt, może się to ludziom wydać dziwnym.
No i jeszcze może być tak, że te sprawdzanie czy nie ma linii zaszwankuje (4 razy, 4 różne detektory biegają po planszy w tempie loopa i może im coś odbić). Jak testowałem grę pamiętam, że jeden detektor po skosie się zacinał i pozostawał na planszy, potem przestawiłem kolejność ich startu (tego dałem na koniec) i działało.
Poza tym aby to wykrywanie linii działało poprawnie musiałem dać pauzę czasową od momentu gdy kończą pracę detektory do startu usuwania kulek z planszy. Niestety bez pauzy kulki nie chciały się usuwać - mimo, że detektor je wykrył. Przyczyna tego była i jest dla mnie nie zrozumiała (chyba jest tu problem, że tworzenie lub przesuwanie obiektu nie nadąża za loopem, aby obiekt był widoczny dla programu - musi upłynąć kapka czasu) , więc ustawiłem pauzę na 0.3s. Może czasami być to zbyt mało i wtedy jest błąd, ale i tak jest wielka szansa, że w kolejnym sprawdzaniu kulki znikną. Potestujemy - zobaczymy jak to ew. usunąć.
Ponadto, nie mogę za bardzo przetestować możliwości gry, bo ... robię kosmiczne wyniki w porównaniu z Wami i zaraz Bedziu na mnie naskoczy, że w swoje gry się nie gra
Bo ja pamiętam w najlepszych latach w kulki klasyczne robiłem ok. 2000 pkt.
Ale miałem np. na kompie rekord 2500 - nie mój (ja grywałem z dwa lata w kulki te: Kulki, Copyright (c) 1995, Jaroslaw Lewandowski) |
|
|
|
 |
dżamper
Plutonowy

Główny edytor: 
183 Prestiż
|
Wysłany: 28-05-2007, 18:54
|
|
|
| Cytat: | | Moja mama lubi kulki - kiedyś cały czas ciupała w Kulki z MarBita, więc może też sobie pogra. | Z MarBita to Babcia tylko, Mama woli Color Lines ;p A giera nonono, niezła |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|