NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[Logiczna] Słynne Kulki

Robienie nowych rozbudowanych wersji znanych gier to:
Bardzo dobry pomysł
50%
 50%  [ 3 ]
Dobry pomysł jak gra jest robiona na serwis
16%
 16%  [ 1 ]
Można robić, ale kto w to będzie grał
0%
 0%  [ 0 ]
Odgrzewanie starego kotleta
16%
 16%  [ 1 ]
Strata czasu
0%
 0%  [ 0 ]
Sprawa tego kto robi takie gry, jak chce niech robi
16%
 16%  [ 1 ]
Głosowań: 6
Wszystkich Głosów: 6

Autor Wiadomość
Slawo 
Legenda

Główny edytor: MMF2
Pojedynki: nie

25566 Prestiż
Wysłany: 28-05-2007, 00:45   [Logiczna] Słynne Kulki

Nazwa: Słynne Kulki
Gatunek: logiczna
Grafika: Slawo
Muzyka&Dźwięki: net

Opis:
Gra polega na kompletowaniu kulek jednego koloru w liniach poziomych, pionowych i ukośnych. Gra ma dwa tryby:
5 kolorów (klasyczny),
7 kolorów (z bonusami).
Możesz grać z podglądem następnych kolorów lub bez podglądu.
Z podglądem zdobywasz w trybie 5 kolorów o 40% punktów mniej a w trybie 7 kolorów - tylko 50% zdobywanych bonusów.
Gdy skompletujesz linię z minimum 5 kulek - kulki znikają z planszy.
Uwaga ! Kulki znikają w wyniku ruchu gracza lub w następnym ruchu, gdy dorzucenie 3 nowych utworzy linię.
W trybie 7 kolorów możesz usuwać, kiedy chcesz, kulki z planszy klikając na nie prawym klawiszem myszki ! Liczba kulek do usunięcia jest ograniczona i zależy od zdobytych bonusów kulkowych.

Bonusy punktowe w trybie 7 kolorów:
a) 10pkt - liczba prób - za skompletowanie linii w 10 próbach,
b) 6 lub 7pkt - za każdą linię odpowiednio z 6 lub 7 kulek,
c) 22pkt - za linię z 8 kulek (w sumie 30pkt),
d) 41 punktów - za linię z 9 kulek (w sumie 50pkt),
e) 20pkt x numer kolejnej linii - za usunięcie z planszy kolejnych linii kulek (jedna po drugiej przed dorzuceniem nowych 3 kulek),
f) 500pkt x numer kolejnego kompletu (500 za pierwszy, 1000 za drugi itp.) - za skompletowanie linii 9, 8, 7 i 6 kulek,

Bonusy kulkowe w trybie 7 kolorów:
a) 3 kulki na starcie gry,
b) po jednej kulce za usuwanie linii kulek jedna po drugiej (przed dodaniem 3 nowych),
c) po 1, 2, 3 i 4 za co drugi komplet linii odpowiednio 6, 7, 8 i 9 kulkowych !

Download: - może być aktualizowana i wysyłanie wyników zablokowane z tej wersji jak znajdzie się ew. błąd:
www.zagrajmy.superhost.pl...lynne_Kulki.zip

Online:

http://www.zagrajmy.super...lynne_Kulki.php

Screen'y:
http://www.zagrajmy.super...le/kulkibig.gif

PS. Dało się zrobić ! W klikach da się chyba wszystko zrobić :D
Ostatnio zmieniony przez Slawo 28-05-2007, 12:55, w całości zmieniany 1 raz  

Tasmpol 
Bohater
young god

24606 Prestiż
Wysłany: 28-05-2007, 01:25   

No, to jeszcze zrób coś na wzór Diamonds Mine a będę cię wielbił. :D

msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~

Główny edytor: KNP
Drugi edytor: KNP

40082 Prestiż
Wysłany: 28-05-2007, 09:19   

Kuurcze, Slawo, lecisz z tymi grami niesamowicie. Nie nadążam ich nawet recenzować! :D Słynne Kulki są bardzo fajne, teraz nie będę musiał ściągać tych oryginalnych, żeby sobie pociupać. Jeśli termini nie pomieszają mi planów, to chętnie zrecenzuję.

McO 
Bohater
WujasheQ

Główny edytor: TGF
Drugi edytor: MMF2 Dev

15161 Prestiż
Wysłany: 28-05-2007, 12:20   

Fajoski gieras. Pograłem troszki i jest wporzo. I nie to, że się chce przyczepić, ale bardziej by mi się podobał z ładniejszym interfejsem, bo ten to taki pajntowy. Moja mama lubi kulki - kiedyś cały czas ciupała w Kulki z MarBita, więc może też sobie pogra.

Ploo 
Chorąży

8853 Prestiż
Wysłany: 28-05-2007, 12:27   

Ciekawy rimejk. Ten pathfinding dla kulki jest ciekawy, uzyles rozszerzenia czy wlasny algorytm?

A, a, a czemu te kulki nie kcom zniknomc? :( Bleh, po prostu nie umiem grac. :P

Kuleczki

Plooscva

Slawo 
Legenda

Pojedynki: nie

25566 Prestiż
Wysłany: 28-05-2007, 12:50   

Plooscva napisał/a:
Ciekawy rimejk. Ten pathfinding dla kulki jest ciekawy, uzyles rozszerzenia czy wlasny algorytm?

Użyłem obejścia, tak jak zwykle robi klikowiec, gdy TGF nie wystarcza :D
Powinien być algorytm szukania najkrótszej drogi z A do B - ale nie jest. Jest po prostu kratka z 4 detektorami i jak detektor nie zachodzi na nic to ma wklejać "drogę", kratka ma się potem przemieścić losowo na jedną z wklejonych "dróg" (aby nie łaziła po "drogach" stale tych samych są te użyte zaznaczane) i tak aż najdzie na "metę" - miejsce przeniesienia kulki.

Plooscva napisał/a:
A, a, a czemu te kulki nie kcom zniknomc? :( Bleh, po prostu nie umiem grac. :P

Jak komputer dorzuci trzy nowe kulki i akurat stworzy to linię z minimum 5 kulek tego samego koloru to wtedy kulki nie znikają - jest to w opisie gry.
Dlaczego ? Bo po każdym dorzuceniu 3 kulek musiałbym uruchamiać sprawdzanie, czyli 4x szukanie w poziomie, pionie i po skosach - chciałem by gra chodziła lżej :D I tak też jest OK, ale fakt, może się to ludziom wydać dziwnym.

No i jeszcze może być tak, że te sprawdzanie czy nie ma linii zaszwankuje (4 razy, 4 różne detektory biegają po planszy w tempie loopa i może im coś odbić). Jak testowałem grę pamiętam, że jeden detektor po skosie się zacinał i pozostawał na planszy, potem przestawiłem kolejność ich startu (tego dałem na koniec) i działało.
Poza tym aby to wykrywanie linii działało poprawnie musiałem dać pauzę czasową od momentu gdy kończą pracę detektory do startu usuwania kulek z planszy. Niestety bez pauzy kulki nie chciały się usuwać - mimo, że detektor je wykrył. Przyczyna tego była i jest dla mnie nie zrozumiała (chyba jest tu problem, że tworzenie lub przesuwanie obiektu nie nadąża za loopem, aby obiekt był widoczny dla programu - musi upłynąć kapka czasu) , więc ustawiłem pauzę na 0.3s. Może czasami być to zbyt mało i wtedy jest błąd, ale i tak jest wielka szansa, że w kolejnym sprawdzaniu kulki znikną. Potestujemy - zobaczymy jak to ew. usunąć.

Ponadto, nie mogę za bardzo przetestować możliwości gry, bo ... robię kosmiczne wyniki w porównaniu z Wami :D i zaraz Bedziu na mnie naskoczy, że w swoje gry się nie gra :D

Bo ja pamiętam w najlepszych latach w kulki klasyczne robiłem ok. 2000 pkt. :D

Ale miałem np. na kompie rekord 2500 - nie mój :( (ja grywałem z dwa lata :D w kulki te: Kulki, Copyright (c) 1995, Jaroslaw Lewandowski)

dżamper 
Plutonowy

Główny edytor: GameMaker

183 Prestiż
Wysłany: 28-05-2007, 18:54   

Cytat:
Moja mama lubi kulki - kiedyś cały czas ciupała w Kulki z MarBita, więc może też sobie pogra.
Z MarBita to Babcia tylko, Mama woli Color Lines ;p A giera nonono, niezła ;)

Odpowiedz do tematu