NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Minty
06-04-2007, 19:51
[Bitwa NB] 11
Autor Wiadomość
Aleks 
Moderator
Wilczek

Główny edytor: GDevelop

28588 Prestiż
Wysłany: 05-04-2007, 17:09   

Grzesiek15:
użyj Move Safely 2 podczas tworzenia obiektu wtedy obiekt będzie równo nad platformą
Ostatnio zmieniony przez Aleks 05-04-2007, 17:15, w całości zmieniany 1 raz  

Ploo 
Chorąży

Główny edytor: MMF2

8853 Prestiż
Wysłany: 05-04-2007, 17:15   

Mi sie zbytnio nie podoba. Prawde mowiac to mi sie wogole nie podoba. Zbyt cukierkowe, grafika nie prezentuje sie zbyt dobrze. Zdecydowanie bym wolal jakis ladny pixelart. Linie kodu nie maja duzego wplywu na jakosc gry. Dzwieki absolutnie wnerwiaja.

A teraz mam okazje powiedziec slowko albo dwa o grze Tasmpola.

Silnik jest bardzo dopracowany i wlasny ruch platformowy na ktory jest bardzo dopracowany.
Grafika jest absolutnie sliczna co pokazuje ze Fred ma wielki talent. Muzyka i dzwieki sa ciekawe. ;) Grywalnosc jest bardzo wysoka, bardzo mile mi sie gralo. Duza ilosc broni na mala gre to tez duzy plus. Kazda nowa bron sprawiala mi przyjemnosc (miotacz plomieny rocks! :D ). Bronie sa oryginalne a ich humor dodaje do oceny.

A wiec powiem ze to jednak jedna z najlepszych platformowek/strzelanek na PSK. Widac wielkie podobienstwo do ISOS w stylu ale wielka poprawa. Tyle mam do powiedzenia, swietna gra! A ja ide sobie jeszcze po grac...

Plooscva :D
Ostatnio zmieniony przez Minty 24-08-2013, 14:01, w całości zmieniany 1 raz  

Pollus 
Starszy szeregowy

0 Prestiż
Wysłany: 05-04-2007, 17:18   

Hmm mówisz że zbyt cukierkowa. Trudno żeby gra o świętach była mroczna i ponura, ale cóż to twoje zdanie. Dźwięki też ciebie denerwują, nie mam pojęcia jaki dźwięk po zebaniu jajka by ci się spodobał: klakson :) zwykłe DING chyba wystarczy. Wszystko negujesz, a nawet nie pochwalisz 3 trybów trudności i tego że można grać na dwóch. O liście online też niec nie napisałeś. Skupiłeś się na grafice i dźwięku........dziwne

Ploo 
Chorąży

Główny edytor: MMF2

8853 Prestiż
Wysłany: 05-04-2007, 17:42   

Glosny nieprzyjemny dla ucha dzwiek podczas skakania jakos nie przypadl mi do gustu. Skoro nieciekawa grafika i dzwieki mnie juz przestraszyly to jakos nie mialem ochoty niczego wiecej testowac bo i tak bym juz nic nie znalazl. :P Nie wspomnialem o wynikach online bo 3 minuty nie wygralem. :P Ale wyniki online to i tak nic wielkiego. Niewiem czemu mi tak bardzo masz za zle za moja opinie o grze...

Plooscva :D

Pollus 
Starszy szeregowy

0 Prestiż
Wysłany: 05-04-2007, 18:27   

NIe mam ci za złe tego. Tylko jak się zabiera za ocenianie gry to się sprawdza wszystko. A co do dźwięków to możesz wyłączyć głośniki ja tak robię :P

Grzesiek15 
Starszy szeregowy

1037 Prestiż
Wysłany: 05-04-2007, 18:34   

To że jajka pojawiają się na platformach to nie bug... Skoro można skakać przez platformy toteż jajka się na nich pojawiają. Można to usunąć jednym zdarzeniem (i to bez rozszerzeń żadnych), ale nie robiłem tego bo nie uznałem tego jako bug.
Co do definiowania klawiszologi. Użyłem ControlX więc nie robiłem po kolei każdego klawisza.
Nie twierdzę że ilość zdarzeń wpływa na jakość gry. Po prostu inni podawali statystyki swoich gier, więc ja podałem swojej.
Też mi się wydaje że grafika nie powinna być jakaś cmentarna :P A dźwięki można przecież wyłączyć :) Nigdy nie da się tak dobrać dźwięków żeby podobały się każdemu :P

Platyna 
Plutonowy

2406 Prestiż
Wysłany: 05-04-2007, 18:36   

Ja to na przykład bym wolał abyście skrytykowali moją grę niż tak jak jest teraz. A jest tak, że nikt nawet słowa o niej nie napisał... -_- Jakbyście skrytykowali to był by znak że przynajmniej się zainteresowaliście, a tak to zupełnie nie wiem czy się podoba czy nie...

Lepsza jest porządna krytyka nisz milczenie, bo dzięki niej wiadomo na czym się skupić na przyszłość... A tak ja nie wiem :P

Był bym wdzięczny by choć jedno słowo krytyki lub pochwały na temat mojej gry ktoś powiedział ^^

Aleks 
Moderator
Wilczek

28588 Prestiż
Wysłany: 05-04-2007, 18:59   

Platyna w swojej jajecznicy w ogóle się nie wysiliłeś w GM można zrobić fajne gry 3D gdybyś użył chociaż jakiejś biblioteki 3d to na pewno lepiej to wyglądałoby np. 3DInitalize
gra nie jest zbytnio grywalna jeździ się w koło i rozwala

muza w ogóle nie pasuje

Platyna 
Plutonowy

2406 Prestiż
Wysłany: 05-04-2007, 19:03   

Uprzejmię dziękuję za wysłuchanie moich rozpaczliwych próśb ^^

A na 3D to się w ogóle nie znam :P

-------
Kocham cię, Platyna :P

Aleks 
Moderator
Wilczek

28588 Prestiż
Wysłany: 05-04-2007, 19:06   

Platyna napisał/a:
Uprzejmię dziękuję za wysłuchanie moich rozpaczliwych próśb ^^

A na 3D to się w ogóle nie znam :P

stworzenie 3D do takiej gierki nie byłoby trudne
zerknij sobie na tą bibliotekę
http://gmclan.org/up1717_4_3DInitalize.html
tu masz przykład
http://gmclan.org/up1717_11_3D_Silnik.html

[edit]
Grzesiek15 twoja gra jest nawet fajna z chęcią zagłosuje na nią jak będzie głosowanie publiczności

gierka całkiem grywalna jest a to co powiedział ploscwa to jest już kwestia gustu a o gustach się nie dyskutuje

copperdragon 
Bohater
Popieram Ice Cold Revolucion

Główny edytor: GameMaker
Pojedynki: tak

55382 Prestiż
Wysłany: 05-04-2007, 23:33   

Zastosuję typowy szablon tematów:

Tytuł: Easteregg Adventure

Gatunek: Zręcznościowa

Autor: Copperdragon
Grafika: Copperdragon
Dźwięk: Brak :P
Muzyka: Ja nie wiem, Jakim cudem on ją zrobił ^^

Opis:

Easteregg Adventure jest zręcznościówką, w której zagubioną pisankę staramy się doprowadzić do zajączka, który najwyraźniej ją zgubił (więcej o fabule w pomocy). Robimy to przy pomocy niejakiego Sphiresa, mieszkańca Tetraedru*, który prowadzi pisankę przez 24 poziomy. ^^ Poruszamy się, jak to w takich produkcjach bywa, myszką. Jednak jest to gra nieco bardziej rozbudowana niż zwykłe gry tego typu. Są w niej bonusy (które udostępniają m.in. widok od dołu), przyciski usuwające ściany i Tethrevity, które przenoszą pisankę do równoległej przestrzeni w Tetraedrze. Aha, radziłbym przeczytać helpa, bo są tam wspomniane dosyć ważne opcje, które w ogóle by nie przyszły do głowy podczas zwykłego czytania.

Ps. Jest to pierwsza produkcja dosyć osobliwej (jednoosobowej :badgrin:) grupy o nazwie Paintertainment. Co prawda grafika w grze nie będzie paintowa, niemniej niektóre elementy będą tak wykonane (m. in. mapka).

*Tetraedr jest przestrzenią, którą mam zamiar wykorzystać w mojej innej produkcji (pomysł narodził się podczas tworzenia gry na Bitwę, gdy robiłem jaskinię). Jest to coś w rodzaju świata duchów. Być może wspomnę o nim w Pomysłach i Scenariuszach...

Aha, a wymaganie do 3 bonusów dostępnych w wersji 0.8:
- widok od dołu: wszystkie złote medale za szybkość oraz platynowe błyskawice w pierwszych trzech poziomach
- prawdziwe widzenie (znikają fałszywe przeszkody): wszystkie złote medale za szybkość oraz platynowe błyskawice w jaskini (4 kraina)
- mapa (radzę obejrzeć, naprawdę ciekawie toto wygląda :D ): po jednym Diamencie Wiedzy z każdej krainy (nie poziomu)

Od razu informuję, że możecie przechodzić poziomy w wersji 0.8 i zachować save'a do wersji ostatecznej, nic przy tym nie tracąc. Pozostało mi tylko zrobienie nagród za bonusy, wszystko co powinno w grze dać się zapisać, da się zapisać (chyba ^^ ).

W grze jest zapewne kilka bugów. Mam tylko nadzieję, że te bugi będą jak Smuggler z CDA: wielu o nich słyszało, ale nikt nie widział. :D

Zrzuty ekranu:
Wrzucę w najbliższym czasie

Download:
Oby link zadziałał... na szczęście gra zajmuje mniej niż 4 MB ^^
A nawet, jakby nie działało, to tu można z mojego serwera pobrać ;)

Uwagi:
Uprzedzam: Gra jest całkiem trudna, może sprawiać problemy, ale jak przejdziecie 21 poziom to już nie powinniście się dłużej zatrzymać przy kolejnych.

Aha, żeby nie było wątpliwości: gra jest 640x480, tyle, że z ustawionym automatycznym fullscreenem.
Ostatnio zmieniony przez copperdragon 06-04-2007, 12:02, w całości zmieniany 2 razy  

Fred 
Bohater

Główny edytor: TGF

3404 Prestiż
Wysłany: 06-04-2007, 00:30   

Powiem szczerze, że nie wiem jak ocenić tą produkcje, aby jej zbytnio nie przesłodzić. W końcu Tasmpolowo-Fredowa gra też startuje w tej batalii =) Postaram się jednak o obiektywną mini-recenzje.

Silnik:

Osobiście bugów nie zauważyłem. Może za mało grałem? Jeśli jednak na pierwszy rzut oka błędów nie widać, to znaczy, że silnik jest całkiem w porządku ;)

Ocena: 8/10

Grywalność/Klimat:

Bardzo dobra. W gierce tej można się wręcz zakochać :rollugly: Produkcja gwarantuje naprawdę bardzo ciekawą i nieskomplikowaną rozgrywkę- a przy tym jest straszliwie grywalna. To zdarza się niezwykle rzadko. Niestety, gra nie posiada klimatu Świąt Wielkanocnych. Pisanki nie wyglądają jak pisanki ;) Za to z wielkim żalem muszę obniżyć ocenę =/

Ocena: 8/10

Grafika:

Jak dla mnie najsłabszy punkt gry. Kolorystyka jest straszliwie dobrana. Gra jest szaro-bura, i nijak kojarzy się z Wielkanocą. Grafika jest niezbyt estetyczna (szczególnie Pomoc- Copper, bój się Boga =D).

Ocena: 5/10

Dźwięki/Muzyka:

Dźwięków brak. Co z tego, skoro muzyka jest po prostu świetna? Wielkie brawa dla Jakima- muzyka pasuje w tej produkcji idealnie i bardzo umila rozgrywkę! :)

Ocena: 9/10 (Cóż, za brak dźwięków... -1)

Ocena końcowa:

Jak dla mnie zdecydowany faworyt Bitwy #11. Posiada kilka wad, które rekompensuje wyśmienita grywalność. Z czystym sumieniem polecę tą produkcję każdemu graczowi, który choć trochę interesuje się grami zręcznościowymi.

Średnia ocena: 7,5/10

draq 
Bohater

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: MMF2 Dev

13916 Prestiż
Wysłany: 06-04-2007, 00:48   

draq91.yoyo.pl/Wielkonocna_Misja.part1.rar
draq91.yoyo.pl/Wielkonocna_Misja.part2.rar
draq91.yoyo.pl/Wielkonocna_Misja.part3.rar
draq91.yoyo.pl/Wielkonocna_Misja.part4.rar
draq91.yoyo.pl/Wielkonocna_Misja.part5.rar
Wszystkich czesci jest siedem, ale problem z internetem uniemożliwia mi szybki upload. Bede powoli uploadowal kolejne czesci, anrazie jest 5 partow.

copperdragon 
Bohater
Popieram Ice Cold Revolucion

Główny edytor: GameMaker
Pojedynki: tak

55382 Prestiż
Wysłany: 06-04-2007, 01:14   

Fred napisał/a:
Pisanki nie wyglądają jak pisanki ;) Za to z wielkim żalem muszę obniżyć ocenę

Tutaj chcę tylko wtrącić jedno: ta pisanka wygląda jak pisanka, tyle, że od góry.

Poza tym ciężko uznać klimat za świąteczny, gdy św. Mikołaj chce utrzymać monopol na rozdawanie prezentów. ^^
Fred napisał/a:
Jak dla mnie najsłabszy punkt gry. Kolorystyka jest straszliwie dobrana. Gra jest szaro-bura, i nijak kojarzy się z Wielkanocą. Grafika jest niezbyt estetyczna (szczególnie Pomoc- Copper, bój się Boga =D).

To właśnie w pomocy jest pisanka od boku. :D Co do tej pomocy, to ten paintowy efekt był poniekąd zamierzony (poczekaj tylko, aż odblokujesz mapę :madugly: Co ja poradzę na to, że Sphiris nie umie rysować? ;) ). Miała to być metafora jakichś bezładnych notatek i bazgrołów. :badgrin:

BTW: Dokąd doszedłeś?

A teraz ocenię trzy produkcje, w które udało mi się zagrać:
platyna - no cóż, akurat twoja gra mi się najbardziej spodobała. Taka odprężająca minigierka, tylko, gdy ktoś popatrzy na swoje zniszczenia po dłuższym czasie dojdzie do wniosku, że Chiny mógłby tym wykarmić XD
Piter - tylko 5 poziomów w niezbyt skomplikowanej gierce, raczej nie wydaje mi się, żeby autor się specjalnie przy niej postarał :doubt:
Tasmpol - no cóż... gierka wygląda nieźle... nie wiem jednak, czy to sprawka mojego komputera, czy też samej gry, ale dynamika rozgrywki pozostawia baardzo wiele do życzenia i niesamowicie redukuje grywalność. Podobnie było chyba w ISOSie, o ile się nie mylę. Taka rada na przyszłość: jak będziesz zajmował się grami zręcznościowymi, postaraj się o dynamikę, jest ona bardzo cenna w grach tego typu.

Zaraz pogram w grę draqa, potem ocenię. Gry Grzegorza nie oceniłem, bo miałem problemy z downloadem.

Grzesiek15 
Starszy szeregowy

1037 Prestiż
Wysłany: 06-04-2007, 01:27   

copperdragon, fajna gra :) Wciągająca i trudna :P Niestety minusem jest grafika i menu które doprowadza mnie do szału (nie mogę trafić w niektóre przyciski xD) Gra faktycznie ma mało wspólnego z Wielkanocą :/
Fajny jest też design postaci :P :P :P (żart :D )

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi