|
[TGF]Tło - przeszkoda i tło - nie przeszkoda = konflikt. |
| Autor |
Wiadomość |
Tasmpol
Bohater young god

Główny edytor: 
24606 Prestiż
|
Wysłany: 17-12-2005, 11:22 [TGF]Tło - przeszkoda i tło - nie przeszkoda = konflikt.
|
|
|
| Na pewno zauważyliście, że jak mamy tło, które jest przeszkodą i na nim położymy tło, które nie jest przeszkodą, to w tym miejscu, gdzie tło bez przeszkody zachodzi na te pierwsze pojawia się przestrzeń, która nie jest przeszkodą. Efekt ten jest wykorzystywany chociażby w niszczeniu terenu jak w Wormsach. I teraz, jak to zniwelować? Mi to okropnie przeszkadza, przez to postać zakopuje się lekko w ziemi... Jest na to jakiś sposób? Poza robieniem tego tła w przeszkodę, oczywiście. |
_________________ the preacher man says its the end of time
|
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy Posty: 3447
33795 Prestiż
|
Wysłany: 17-12-2005, 11:42
|
|
|
Wlepiaj do tła z zaznaczeniem opcji z "No effect on collisions". O to chodzi? Wytłumacz dokładniej problem |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Główny edytor: 
24606 Prestiż
|
Wysłany: 17-12-2005, 12:14
|
|
|
Nie... To i tak nic nie da.
Chodzi mi o to, że jak postawię (nie wlepie, postawię z poziomu edytora plansz) obiekt, któr obstacle ma na no na obiekcie (pod spodem), który obstacle ma na yes, to w tym miejscu, gdzie ten pierwszy z tym drugim się stykają znika w tym miejscu na obiekcie przeszkodzie ta przeszkodowość.... Ech, nie wiem, jak to wytłumaczyć. Zrób sobie Roman silnik na niszczenie terenu, prosty, polegający na wklejaniu okrągłego obiektu do tła, na któym jest przeszkoda na cały ekran. W tym miejscu, gdzie wklei się te tło nie będzie już przeszkody - tak, jak to jest np. w Obcy: Ostateczna Eliminacja - jak długo strzelamy w ścianę, to w końcu zrobimy w niej dziurę. Na tej samej zasadzie ten efekt robi się, ale nie tylko, gdy wklejamy, ale nawet, gdy ustawiamy w e. poziomów. |
|
|
|
|
 |
Omenski
Starszy kapral

1019 Prestiż
|
Wysłany: 17-12-2005, 14:48
|
|
|
| W TGFie do określenia co jest przeszkodą, a co nie bierze się pod uwagę tło, które widać. Przykrycie tła-przeszkody przez obiekt tła-nieprzeszkody powoduje, że część tła-przeszkody, która została zasłoniona traci swoją właściwość "przeszkoda" na rzecz "nie-przeszkoda". W edytorze poziomów nie można na to specjalnie nic zrobić. Jedynie w edytorze zdarzeń jest możliwość wklejania tła, które nie powoduje zmiany właściwości teł, które może przesłonić (napisał zresztą o tym w dużym skrócie już RomanX). |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Główny edytor: 
24606 Prestiż
|
Wysłany: 18-12-2005, 02:09
|
|
|
Dobra, inny problem:
Gdy robię, że przeciwnik strzela do mnie gdy zrównam się z nim w poziomie, to gdy robię grę ze scrollingiem i jak go nie ma w widocznym obszarze na początku, a potem jak go zobaczę, to wszystkie pociski, które on wystrzelił nagle się pojawiają. I co teraz zrobić? Chcę tak zrobić, by pociski się niszczyły, gdy są poza widocznym obszarem, albo w ogóle żeby przeciwnik nie strzelał, gdy jest poza widocznym obszarem. Jest funkcja Inactive object if far from window, ale chyba ona nie działa, zaznaczam ją i odznaczam i nic... Jest na to jakiś sposób? Poza wielkim obiektem na cały widoczny obszar, który za nim podąża. |
|
|
|
|
 |
Aethera
Bohaterka

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pomogła: 7 razy Posty: 382
10120 Prestiż
|
Wysłany: 18-12-2005, 10:10
|
|
|
Sprawdzasz czy pocisk jest poza oknem gry:
Wszystkie akcje dla pocisku to "Destroy" |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Główny edytor: 
24606 Prestiż
|
Wysłany: 18-12-2005, 12:27
|
|
|
| Dobrze, działa, ale bardziej mi chodziło o to, by dezaktywować przeciwnika gdy jest zbyt daleko od obszaru widzialnego. To już mogę zrobić - dezaktywacja gdy nastąpią te warunki, co podałeś, ale jak go potem aktywować? Jak sprawdzić, czy jest w widzialnym obszarze? |
|
|
|
|
 |
Fadex
Legenda #4; #12; #18; #20; #21; #27

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
51612 Prestiż
|
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Główny edytor: 
24606 Prestiż
|
Wysłany: 18-12-2005, 12:48
|
|
|
| Ta, zamienić tylko z tego, co podał CC mniejszy na większy i vice versa i już? Zrobiłem to już dawno - bez skutku. |
|
|
|
|
 |
Fadex
Legenda #4; #12; #18; #20; #21; #27

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
51612 Prestiż
|
Wysłany: 18-12-2005, 13:15
|
|
|
| Musi być dobrze... (to wszystko należy dać w jednym warunku) |
_________________ If it doesn't have to work, I can optimize any code to a runtime of zero. What's your superpower?
wat |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Główny edytor: 
24606 Prestiż
|
Wysłany: 18-12-2005, 13:55
|
|
|
Ech, nie wiem...
Chodzi o to, że jak mam dwóch przeciwników na planszy. Pierwszy mnie nie widzi na początku, drugi widzi. Gdy dojdę do pierwszego i potem do drugiego, to w jakiś tajemniczy sposób ten drugi znajduje się poza ogranicznikami jego ruchu... Ech, nie mam pojęcia, dlaczego tak się dzieje. Używam tego skryptu:
http://www.dhost.info/etgf/files/pkd/zAI.rar
Trochę tylko u mnie jest zmodyfikowany.
I nie wiem, każdy przeciwnik ma dwa detektory, które suną od niego na lewo i na prawo na odległość 640px i sprawdzają po drodze, czy nie natrafiają na przeciwnika. Jeżeli tak, to ich osobiste flagi się podnoszą.
Teraz wpadł mi do głowy nowy pomysł - zmodyfikuję to lekko, tak, by to gracz wystrzeliwał detektory. Może zadziała...
Edit1:
Nic z tego, może i lepiej jest, ale dalej ten drugi koleś jakoś wychodzi poza swoje "barierki". To może flagi nie są wartościami innymi dla każdego obiektu, jak wartości A/B/C?
Edit2:
Dalej nic. Odkryłem, że o to chodzi, że barierka jakby nie działa gdy jest poza widocznym obszarem, więc ten koleś, który chodzi sobie za widocznym obszarem może ją przejść. Nie wiem już... Ech... W ostateczności się wkuże to zrobię bez scrollingu, pojedyńcze małe poziomy i tyle...
Edit3:
Chyba wreszcie się udało. Odznaczyłem w barierkach i we wrogu dwie opcje niszczenia i dezaktywowania obiektu gdy jest za daleko i chyba działa. Ok, to już chyba jest rozwiązane. |
|
|
|
|
 |
Aethera
Bohaterka

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
10120 Prestiż
|
Wysłany: 20-12-2005, 14:14
|
|
|
Co do pierwszego problemu - udało mi się znaleźć rozwiązanie. Z początkunie mogłem skapować o co ci łazi z tym. Ale gdy postawiłem na quick backdropie - ziemi tóry jest przeszkodą choinke która stoi dla ozodoby i nie jest przeszkodą - zrobiło to dziure w ziemi w którą ludek wpadał. Zrobiłem więc kopie tego quick backdropa, zostawiłem tylko jeden punkcik brązowy , reszte wyprzeźroczystowałem Nie zmniejszałem wymiarów - reszta miałą być przeźroczysta ale miała być. Ta przeźroczystość też wykrywa kolizje. Ustawiłem jako przeszkode ten QB, i ustawiłem warstwami - ziemie prawdziwą, chionke na tej ziemi, oraz przeźroczysty quickbackdrop ( aby jest jeden niediczony punkt bowiem nie może być całkiem przeźroczysty quick backdrop - niestety ;] ). I już nie ma problemu, ludek nie wpada w dziure. |
|
|
|
 |
michal.10
Starszy sierżant Club to Death Angel

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
2376 Prestiż
|
Wysłany: 25-12-2005, 12:07
|
|
|
Pierwszy ptoblem to musisz dać na wierzch przeszkodę - niema rady
Drugi problem we WSZYSTKICH akcjach dotyczących przeciwnika daj właśnie takie 4 akcje to wtedy, jak będą poza obszarem okna, to nic nie będą robić
Inactive object if too far from window deaktywuje wszystkie kolizje z objektem, gdy ten jest poza widocznym obszarem gry
Mógłbyś też zrobić 1 duży objekt aktywny na całą planszę o 1 kolorze i tak:
Odznaczyć opcję "follow the playfield"
Start of level - make object invisible
(zamiast akcji 4 czy przeciwnik jest poza widocznym obszarem gry) - X Wróg overlapping Objekt Aktywny
Nie powinno to zbyt żreć pamięci, jeżeli objekt będzie niewidzialny a na rozmiar gry wpłynie wiele razy mniej niż tyle akcji
Proste :?: |
_________________ "Nić życia jest mieszanym włóknem, dobro i zło przewijają się razem."
"Nie kocha się za, kocha się pomimo, że..." |
|
|
|
 |
Aethera
Bohaterka

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
10120 Prestiż
|
Wysłany: 25-12-2005, 14:37
|
|
|
| michal.10 napisał/a: | Pierwszy ptoblem to musisz dać na wierzch przeszkodę - niema rady
|
Jest rada- widać nie przeczytałeś mojego posta Oto przykład dla niedowiarków :
http://corkin.webd.pl/files/Platformy.rar |
_________________ Aka : Wolf / Crazy / Natie / Fallen Angel / Alicja / Mrs Evil |
|
|
|
 |
|
|