Zamknięty przez: Minty 07-04-2006, 15:38 |
[Wyniki Bitwy NB] 2 |
| Kto twoim zdaniem najlepiej wykonał swoją pracę? |
| Tasmpol |
|
30% |
[ 4 ] |
| pepe9donkey |
|
53% |
[ 7 ] |
| Kurczak |
|
15% |
[ 2 ] |
| mateusz209 |
|
0% |
[ 0 ] |
|
| Głosowań: 13 |
| Wszystkich Głosów: 13 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
33795 Prestiż
|
Wysłany: 15-10-2005, 18:49 [Wyniki Bitwy NB] 2
|
|
|
Oto oficjalne wyniki Drugiej Bitwy NukeBoards!
1. miejsce: Tasmpol (W Poszukiwaniu Wschodu Słońca: Świąteczna Pomoc)
2. miejsce: pepe9donkey (Olaf)
3. miejsce: Kurczak (Mikuś - w poszukiwaniu reniferów)
Poza podium:
4. miejsce: mateusz209 (Mikołaj na tropie złego bałwana Alegarda)
Poniżej minirecenzje prac i ich oceny (skala 0-10):
W Poszukiwaniu Wschodu Słońca: Świąteczna Pomoc (Tasmpol):
Bardzo ładna gierka, postacie są świetnie animowane i jest dużo przyjemnych szczegółów, takich jak topiące się sople lodu, z których kapie woda lub elementy wystroju przed i za postaciami. Dźwięki na zadowalającym poziomie - dało się więcej, ale są dobre jakościowo. Muzyka jest ok, z tego co mi się wydaje skomponowana specjalnie do klimatu zimowego/świątecznego. Pojawiają się czasem błędy w ruchu postaci, ale nieznaczne (choć można by je poprawić - wbijanie się na chwilę głową w sufit i przeszkody na ziemi). Gra się bardzo fajnie, ale szkoda, że jest tylko symboliczne nawiązanie do Świąt.
Gatunek: platformówka
OCENA: 9/10
Olaf (pepe9donkey):
Bardzo ładna graficznie platformówka, w której gramy tytułowym Olafem - elfem św. Mikołaja. Zbieramy kryształki, deptamy po dyniach itp. Bardzo mało dźwięku, ale w sumie wystarcza. Muzyka nie jest typowo świąteczna, ale to dobrze - wreszcie można usłyszeć coś innego. Technicznie jest bez zarzutu poza tym, że druga plansza jest zdecydowanie zbyt trudna.
OCENA: 8/10
Mikuś - w poszukiwaniu reniferów (Kurczak):
Ciekawa zręcznościówka, w której musimy dojść (znowu) św. Mikołajem do końca planszy, tj. wykrzyknika. Czytelnie zrobiony widok z góry i intuicyjny wygląd obiektów pozwala na bezproblemowe granie nawet bez czytania wbudowanej instrukcji dźwięk jest w sumie ok, ale dziwi mnie jego implementacja, tj. pliki są w folderze gry, ale nie są do niczego potrzebne, bo są też w pliku .gam - autor korzystał ze standardowego silnika TGF, ale nie włączył opcji odtwarzania wielu plików naraz, przez co przy odgrywaniu jednego dźwięku drugi jest przerywany. A że muzyka jest odtwarzana jako próbka również ona jest przerywana. Trochę to nieestetyczne. Ale gra i tak jest bardzo grywalna. I trudna, przez co można dłużej w nią grać.
Gatunek: zręcznościowa
OCENA: 7+/10
Mikołaj na tropie złego bałwana Alegarda (mateusz209):
Całkiem ładna platformówka, w której (i znowu) sterujemy św. Mikołajem. Wygląd psuje proste menu i jeszcze prostsze intro, ale dalej nie wygląda już tak źle. Niestety najgorzej w Bitwie. Gra brzmi standardowo, w tle grają kolędy w midi. Jednakże aż chciałoby się dodać odgłosy do niektórych zdarzeń. Gra jest mało zapluskwiona, jednak denerwuje dziwny błąd w 4. poziomie* i to, że Mikołaj spada z platformy jadącej do góry, gdy przez chwilę komputer jest bardziej obciążony (np. zmienia muzykę w grze - jak to midi).
OCENA: 6-/10
*Błędy krytyczne gier:
Mikołaj na tropie złego bałwana Alegarda (mateusz209) - W 4. poziomie gra już na początku niespodziewanie zamyka się. Nie wiem dlaczego i nie znam rozwiązania. |
|
|
|
 |
Wos209
Starszy sierżant Woś Entertainment

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
2946 Prestiż
|
Wysłany: 24-12-2005, 21:05
|
|
|
Zawiesza się po 4 poziomie??Kurde u mnie takich błędów nie ma......Czwarte miejsce......liczyłem chociaż na podium
Gratuluje Tasmpolowi wygranej jego gierka jest naprawdę super!!Przegrałem w bitwie chyba o grafę..... :x
Muszę powiedzieć że poziom w bitwie był naprawdę wysoki.....Ale trudno ktoś musiał wygrać a ktoś przegrać..... |
|
|
|
 |
Aethera
Bohaterka

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
10120 Prestiż
|
Wysłany: 24-12-2005, 21:55
|
|
|
Gratuluję Tasmpol wygranej, gierka świetna, w szczególności elementy otoczenia. Jednak oddałem głos na pepe6donkey-a, ah ten sentymentalizm, dźwięki z commodore, tradycyjne zdeptywanie przeciwników i paraxal view Teraz pozostało mi kończyć swoją gierke już bez błędów i pokazać ją wam. Z pewnością byłbym poza podium, ale nie dlatego nie opublikowałem - była po prostu silnikowo fatalna ( głównie platfus ). Czekam też z niecierpliwością na gre Tasmpola w pełnej wersji Wesołych Świąt !
/Chyba parallax scrolling ; RomanX/
/Ech widok czy przewijanie perpektywiczne - o jedno licho łazi |
_________________ Aka : Wolf / Crazy / Natie / Fallen Angel / Alicja / Mrs Evil |
| Ostatnio zmieniony przez Aethera 04-01-2006, 22:19, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
pepe9donkey
Bohater Strup Parzyłapa

Główny edytor: 
18099 Prestiż
|
Wysłany: 24-12-2005, 22:27
|
|
|
Tasmpol - gratuluję wygranej
I znowu drugie miejsce , trzeba by kiedyś zawalczyć o pierwsze...
Swój głos oddałem na Kurczaka, bo Tasmpol i tak wygrał, a gierka Kurczakowa iście przednia.
P.S. Romanie, będziesz wysyłał prace do KŚ? Bo mógłbyś np. dodać do każdego folderu skrót do NB (tak jak ja zrobiłem ze "Ślimaczkiem") - to by może pomogło w promocji forum.
P.S.2. A mimo, iż prac mało, to chociaż poziom wysoki |
_________________ \,,/, (o_O) ,\,,/ |
|
|
|
 |
Mr.ZeTo
Kapral

159 Prestiż
|
Wysłany: 25-12-2005, 00:52
|
|
|
musze powiedziec ze choc nie zdazylem z moja gierca to mam mieszane uczucia co do gry olaf wydaje mi sie ze mogla by byc na 1 miejscu bo naprawde kawal dobrej roboty no pomijajac etap 2 ( kapke trudny :lol: ) |
_________________ Projekty |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Główny edytor: 
24606 Prestiż
|
Wysłany: 25-12-2005, 01:15
|
|
|
No... ciekawe. Nie spodziewałem się - gra w ćwierci zrobiona, menu i resztka na szybko... I aż 1 miejsce? Zastanawiam się - Olaf jest grywalną gierką, fajna grafika, nie jest trudna (bujda, 2 poziom przechodzę bez utraty życia ), a 2 miejsce... No, nic, powinienem się cieszyć. I się cieszę. Fajniejszego prezentu na Gwiazdkę zrobić mi nie mogliście (noo, może poza jakąś przeuroczą dziewczyną znającą się na klikach ) Ale NP na pewno zdobędzie PP.
O grze PP przekonał mnie parallax - świetny efekt. A mojej gry oczekujcie... nie wiem. Chyba zmienię grafike podłogi itd... I więcej światków. Zobaczymy, trzymajcie kciuki! |
_________________ the preacher man says its the end of time
|
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
40082 Prestiż
|
Wysłany: 25-12-2005, 11:55
|
|
|
| Tasmpol, tu nie chodzi o czas roboty. Ja Baterie robiłem krócej niż RXWNTE, ale do Baterii dołożyłem (jak to mówią w filmach) SERCA! Łech :? się wzruszyłem. Baterie mają lepsze opinie na PSK. A nawiasem mówiąc w menu brakuje tylko podświetlania buttonów. Reszta jest bombastyczna. |
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Główny edytor: 
24606 Prestiż
|
Wysłany: 25-12-2005, 12:26
|
|
|
Menu robiłem w półtorej minuty. Podświetlenie to jakaś dodatkowa minuta roboty i już byłbym zdyskfalifikowany.
A tak na marginesie, to ten błąd w ruchu, czyli że czasem postać znajduje się 1/2px w ziemi, to spowodowane jest nierównym ustawieniem elementów otoczenia względem platform - pisałem o tym w Pomocy. Nie zdążyłem tego zlikwidować. |
|
|
|
|
 |
Kurczak
Starszy sierżant

Główny edytor: 
Pojedynki: tak
9364 Prestiż
|
Wysłany: 25-12-2005, 18:20
|
|
|
Łał! Mam 3 miejsce! Niby na 4 osoby, ale poziom prac bardzo wysoki.
Gra Tasmpola jest świetna, przepiękna grafika, ale trochę tak jakby, no za łatwa. Gdyby była trudniejsza, to bez włączenia TGF-a nikt by nie zauważył, że jest krótka.
Gra Pepe też jest świetna, piękna grafika, ale trochę ten 2 etap jest trudny.
Swój głos oddałem na grę Pepe9donkeya.
PS. Dźwięki do gier daję bardzo rzadko (ostatnio dawałem chyba z pół roku temu) i po prostu zapomniałem o tej jednej opcji. |
|
 |
Temporal
Podporucznik CP user

Główny edytor: 
383 Prestiż
|
Wysłany: 25-12-2005, 20:44
|
|
|
| Fajne te gierki ale tylko dwie mi się najbardziej podobają. Gra Tasmpola jest fajna ale Olaf chyba jest bardziej dopracowany. |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Główny edytor: 
24606 Prestiż
|
Wysłany: 26-12-2005, 02:56
|
|
|
O wyniku batalii nie zadecydowała grafika na pewno - PP ma 100 (sto) razy lepszą grafike..
Mam pytanie: co wolicie, dorobić kilka poziomów do mojej gry i wydać ją jeszcze w tym roku (pewnie się nie uda), czy zmienić fabułe (bez Świąt), zrobić kilkadziesiąt poziomów i wydać gdzieś w 2006? Bo raczej gry o Świętach w wakacje nie wydam. Zmiana fabuły da mi ogromne pole do popisu - już nie musi być zima, mogę zrobić różne światy. |
|
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
40082 Prestiż
|
Wysłany: 26-12-2005, 13:49
|
|
|
| Twój wybór, ale mnie by taka krótka MINIGIERA nie usatysfakcjonowała. |
|
 |
Slawo
Legenda

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
25566 Prestiż
|
Wysłany: 26-12-2005, 15:05
|
|
|
Tasmpol, ta gra przeszła już do histrii, tą grą wygrałeś Batalię werdyktem jury i może też głosem ludu. Zmienianie jej na całkowicie inną grę po to aby wydać za pół roku jest bez sensu.
Poprawianie jej z dodaniem nowych poziomów też niczego prawie nie zmieni.
Znam z doświadczenia, że teraz aby ludzie w nią jeszcze dłużej pograli nie wystarczy zrobienie jednej czy drugiej poprawki.
Moja rada - popraw ew. błędy w grze jeśli są takowe. Jeśli gra jest krótka (nie patrzyłem w źródło) to przedłuż ją o jedną, dwie plansze i zakończ. Rzuć w net i niech sobie leży.
Jeśli chcesz aby było widać czy lud gra to możemy wstawić ją na łonlinkę.
Potem oczywiście wykorzystując silnik, zdobyte doświadczenie i umiejętności wydaj nową grę z nową fabuła np. na wiosnę chociażby. |
_________________ http://pograjmy.webd.pl - gry z rankingami graczy i turniejami - miejsce również na Twoje gry klikowe
Ponad 150 gier wydanych
Od 2003 w klikach
Od 2001 w hiscoresach na www
http://pograjmy.webd.pl/typer/ (typuj wyniki Mundialu)
Czytam: http://kontrowersje.net |
|
|
|
 |
Mr Knife
Bohater

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: tak
13819 Prestiż
|
Wysłany: 26-12-2005, 20:51
|
|
|
No i po bitwie, szkoda, że nie udało mi się wziąść w niej udziału, ale zabrakło czasu ( co było widać po mojej aktywności na forum ) i pod koniec chęci ( w końcu mamy święta, nie będę przed kompem siedział ). No to wielkie gratulacje wszystkim uczestnikom i widzimy się w następnej batali. Swoją drogą nie wiem czy pisać relacje z tej uroczystości, hmm... przeniesienie jej w zimowe klimaty to żaden problem. No to jak chcecie? Pisać czy nie pisać?
/Na pewno Ci to nie zaszkodzi; RomanX/
Eee czy to tylko ja nie widze wyników ankiety, czy ... aaa nie doczytałem :lol: |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
33795 Prestiż
|
Wysłany: 28-12-2005, 10:41