|
|
|
|
[Survival]Gauntlet |
| Autor |
Wiadomość |
Cage
Plutonowy Popychacz pixeli

Główny edytor: 
2553 Prestiż
|
Wysłany: 29-08-2006, 17:43 [Survival]Gauntlet
|
|
|
Tytuł: Gauntlet
Nazwa prawdopodobnie będzie zmieniona bo taka gra już istnieje
Gatunek: Strzelanka/Survival
Autor: Cage
Grafika: Cage, 100% własna :)
Dźwięk: Miksowane ripy z gier
Muzyka: Darmowa z sieci, najprawdopobniej elektroniczna połączona z czymś cięższym. Jakby ktoś miał jakiś konkretny namiar na taką muzykę to prosze o kontakt (format mod i pochodne, midi również tylko że będe je konwertował do mod)
Opis:
Projekt zainspirowany filmem "Uciekinier" (The running man) czy grą "Smash TV" (chociaż nie grałem, tylko czytałem na jej temat :P)
Wyobraź sobie. Siędząc sobie spokojnie przed TV, przeskakując po kanałach zatrzymujesz się na chwile. Na ekranie wyświetlone jest pytanie konkursowe dużymi literami. "A co mi tam" myślisz, i wysyłasz tego głupiego smsa. Ku twojemu zaskoczeniu udało ci się, wygrałeś! Tak jakbyś skreślił szóstkę w totolotka. Jedziesz do programu, dostałeś się do reality show przyszłości. Brutalnego show, gdzie uzbrojony po zęby, w pancerzu nowej generacji zostajesz rzucony na arenę przeciwko hordom genetycznie utworzonych monstrów. To twoja bardzo ryzykowna szansa. Bo możesz wygrać grube miliony i ustawić się do konća życia, albo możesz umrzeć w brutalny sposób a cała twoja rodzina obejrzy to w TV. Na żywo.
Gauntlet (nazwa tymczasowa, mi się podoba ale taka gra już istnieje) to survival w którym musiałbyś podejmować decyzje. Co jakiś czas (co 2 minuty, albo coś takiego) masz kilka sekund aby zrezygnować z programu i odejść z wygranymi pieniędźmi do domu = twoje punkty są zachowane i trafiasz na liste najlepszych(przewiduje wyniki online, bo inaczej ta gra nie ma sensu raczej). Bo jeśli umrzesz - jesteś martwy. Nie masz nic, łącznie z życiem. :P Możesz zaryzykować i uzyskać lepszy wynik albo umrzeć i wyniku nie ma. (ZONK)
Dodatkowo, podczas gry, zarobione pieniądze będzie można wydać. Mamy dostępne różne ulepsznia - zwiększenie max. amunicji, szybkości biegania, wytrzymałości, siły giwer, ulepszenie powerupów które się pojawiają itd.
A powerupy też by były, ograniczone czasowo. Przewiduje
• osłona - blokuje wszystkie obrażenia i odpycha przeciwników
• super amunicja - mocniejsza broń
• focus(skupienie) - wstrzyczasowymacz :) czas jest spowolniony, poza graczem który porusza się z lekko mniejszą predkością niż normalnie
Na planszy też by pojawiały się prezenty - nagrody niespodzianki. Kiedy weźmiemy taki otrzymujemy losową nagrode - mogą to być rózności, od pralki czy lodówki po kabriolet czy wille z basenem. ;) Każda rzecz jest warta punkty (kasę)
I przewiduje taki ekwipunek:
• machinegun - karabin maszynowy, podstawa
• combat shotgun - strzelba dwulufowa, wystrzeliwywuje 2 naboje naraz i trzeba ją po każdym strzale przeładowywać ale na krótki dystans wymiata (na dalszy też jeśli walczymy przeciwko dużej ilości słabych przeciwników)
• miotacz ognia - na krótki/średni dystans, obrażenia średnie ale podpala przeciwników
• rakietnica - wystrzeliwywuje rakiety które robią duże bum :)
• granat - granaty są bronią niezależna, zawsze możemy ich użyć. Mają ograniczony zasięg i wybuch mniejszy od rakiet
Arsenał pewnie się powiększy. Będe próbował zrobić żeby każda broń była użyteczna, żeby nie było takich sytuacji, że kiedy mamy najlepszą broń to już nie ma sensu używać reszty. Każda broń ma swoje specyficzne zastosowanie.
Troche technicznie teraz: Gra używa całkowicie własnego enginu, sterujemy strzałkami w 8miu kierunkach i strafujemy(poruszamy się patrząc cały czas w jednym kierunku) shiftem. Postanowiłem zrobić odschoolowo i zrezygnowałem ze standardu wsad + mysz. Moim zdaniem będzie ciekawiej i trudniej. Gre pod koniec przeniose do mmf i wprowadze efekty jak przezroczysta krew czy wypalenia na overlay redux. Przewiduje strzelanie 360°
Czekam na opinie, bo jestem ciekaw co myślicie ogółem o pomyśle i kilku pomysłach które są raczej niestandardowe (przynajmniej jak na clickowe strzelanki)
Zrzuty ekranu:
Narazie niewiele można pokazać
http://img182.imageshack....urvival2mx9.png - Wersja testowa krwii w mmf, przeciwnicy są testowi
Download:
Nie ma - daleko jest jeszcze do końca, pozatym nie przewiduje żadnego dema.
Uwagi:
Nie chciałem zapowiadać bo nie chce nic obiecywać. Projekt robie w wolnym czasie którego mam dość mało, tymbardziej że zajmuje się innym projektem i jest on dla mnie ważniejszy (nie ma nic wspólnego z clickami) |
_________________ Supplice - projekt retro FPS na którym obecnie pracuję:
https://store.steampowered.com/app/1693280/Supplice/ |
| Ostatnio zmieniony przez Cage 29-08-2006, 18:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Lukas
Plutonowy

Główny edytor: 
942 Prestiż
|
Wysłany: 29-08-2006, 18:01
|
|
|
Zapowiada się całkiem niezła gra, urozmaić trochę planszę, to bedzie naprawdę fajnie
Co do muzyki, poszukaj "Celldweller", co prawda mam ich tylko 1 mp3kę, (switchback), ale myślę, że robią taką muzykę o jaką Ci chodzi |
|
 |
bmatrix
Starszy sierżant

Główny edytor: 
2055 Prestiż
|
Wysłany: 29-08-2006, 18:04
|
|
|
Pomysł bardzo dobry, oryginalne jest to odchodzenie z walki i ryzykowanie dla większej ilości punktów, jednak poziom trudności naprawdę musiałby rosnąć z każdą "kolejką". Grafika (jak zawsze ) bardzo dobra, ale proponuję jakoś odróżnić (np. rozjaśnić) gracza i przeciwników bo narazie są mało widoczni, a już zwłaszcza w trakcie walki możnaby było się zgubić. To tyle, życzę powodzenia przy tworzeniu gry .
PS. Polecam książkę "Uciekinier" S. Kinga film fabularnie nijak ma się do fabuły książki, no i miło się czyta. |
|
|
|
 |
Fred
Bohater

Główny edytor: 
3404 Prestiż
|
Wysłany: 29-08-2006, 18:24
|
|
|
Ciekawy pomysł z tym programem telewizyjnym, naprawde godny uwagi. Wszystko zapowiada się bardzo fajnie. Grafika na poziomie, chodź zdecydowanie za dużo krwi i łusek (zrób je 1 px-2x). Dodałbym jeszcze jakieś oświetlenia z góry, publiczność, i cień szybko obracającego się wiatraczka z góry
3mam kciuki za ten projekt, bo ja za Ciebie go nie będę dokańczał jak ToD'a :biggrin: |
|
|
|
 |
Ovitz
Starszy kapral

1200 Prestiż
|
Wysłany: 29-08-2006, 18:34
|
|
|
Eee tam za dużo krwi... Co innego jakby ta krew nie wyglądała jak krew :-P
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jeżeli cała grą będzie graficznie na takim poziomie co jest na screenie to będzei lepiej niż dobrze :smile: |
_________________ Czy można na siłę tworzyć genialne rzeczy?
-Tak, trzeba tylko mieć tę siłę.
|
|
|
|
 |
Vital
Starszy sierżant VTL

6199 Prestiż
|
Wysłany: 29-08-2006, 19:37
|
|
|
| Patent z programem TV juz troche zużyty,ale mimo wszystko daje duże pole do popisu. Pamiętam "Devil Inside"-horrorek,w którym to kierowalismy poczynaniami bohatera nietypowego reality show,rozprawiającego się z hordami zombie-twoja gra niemal od razu przypomniała mi o tej trochę tandetnej,aczkolwiek ciekawej produkcji. Czekam z niecierpliwością na premierę,zapowiada się bardzo ciekawie. |
_________________ człowiek-zając rusza do boju! |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy Posty: 3447
33795 Prestiż
|
Wysłany: 29-08-2006, 20:07
|
|
|
Za mało broni. Polecam zestaw: rewolwer, Glock 17c, Desert Eagle, zestaw strzelb (obrzyn, dubeltówka, półautomat i automat), MP5, Uzi, P-90, G-11, Ak-47, M-4, Steyr AUG, G-36, OICW, M-16, Dragunov, M-24, M-82, M-60, M-240, XM-214 Minigun, miotacz ognia, granatnik, RPG, wyrzutnia rakiet, granaty zapalające, obronne (trza by się za czymś schować ) i szturmowe, pistolet, karabinek i działko Metal Storm, miotacz harpunów, Nailgun, mikrofalówka i oczywiście krzesło - będące najpotężniejszym orężem... bo nie napisałam nic o amunicji |
|
|
|
 |
Cage

Główny edytor: 
2553 Prestiż
|
Wysłany: 29-08-2006, 20:37
|
|
|
@ RX: ja tez też znam dużo nazw broni więc się nie chwal ;)
A tak na poważnie, to broni będzie może z 2-3 więcej. Nie chce robić że w grze będzie 25 broni i np. 3 różne pistolety które minimalnie się różnią. Broni ma być mało ale mają być zróznicowane :)
@ Lukas: Mjuzik fajny, o takie coś mi chodziło. Problem w tym że musiałbym uciąć/zmniejszać jakość żeby gra się nie robiła się strasznie duża. Pozatym nie chce żeby z grą były nielegalne mp3 ;) Dlatego szukam muzyki w mod/mid (midy konwertuje). Ale dokładnie o coś takiego mi chodziło, mogłoby być też coś w stylu Prodigy.
@ Reszta: Dzięki za miłe słowa ;) Pomoc w kwestii muzyki (patrz wyżej) mile widziana, więc jakby ktoś coś znalazł to chętnie posłucham. |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy Posty: 3447
33795 Prestiż
|
Wysłany: 29-08-2006, 20:56
|
|
|
Cage: 1. Ja i tak znam więcej, 2. Ja pisałam na poważnie
Oczywiście nie wszystkie w grze, tylko do wyboru. Chodzi o to, żeby bronie były naprawdę zróżnicowane. Na przykład rewolwer strzelałby wolniej, ale silniej i celniej od pistoletu, Desert Eagle byłby mniej celny, ale jeszcze potężniejszy, z kolei automatyczna strzelba... strzelałaby automatycznie MP5 - wiadomo, G-11 - b. mała siła, ale mnóstwo pocisków (100 nabojów / mag.), G-36 byłoby celne, szybkie i średnio-silne, kiedy granatnik pozwalałby na zasypanie wrogów gradem pocisków. Krzesło też było na poważnie (tj. częściowo) - przydałaby się jedna broń bez limitu amunicji. Miotacz harpunów byłby swojego rodzaju pokazem fizyki... pomarzyć nie można? Bo aktualna liczba broni (4+ granaty) to takie jakby minimum...
W dodatku używasz Overlay Redux - możesz zrobić nim szum telewizyjny (nie pamiętam, czy się da - ale pewnie tak) Zwiększałby się przy np. eksplozjach itp. |
|
|
|
 |
copperdragon
Bohater Popieram Ice Cold Revolucion

Główny edytor: 
Pojedynki: tak
55382 Prestiż
|
Wysłany: 30-08-2006, 11:37
|
|
|
Ja poleciłbym jeszcze lodówkę jako broń. (dżołk)
Tak na serio to fabuła dosyć ciekawa, choć gdzieś podobną widziałem (żebym ja wiedział, gdzie?).
No cóż, mam nadzieję, że wyjdzie coś całkiem niezłego z tej gry (może nawet dodasz jakąś encyklopedię Krwi czy coś takiego :roll:). W każdym razie ja proponowałbym takie parametry broni:
- obrażenia (czyli jakie obrażenia zadajesz jednym pociskiem
- zasięg (na ile pól pocisk wybucha, jak jest to np. pistolet, to 1 lub, jak kto woli, 0.1 )
- pojemność (czyli ile możesz mieć amunicji za jednym zamachem)
- szybkostrzelność (czyli ile czasu minie, zanim będziesz mógł po raz kolejny strzelić)
- i co tam jeszcze sobie ja lub inni usrzy przypomną |
|
|
|
 |
Fanotherpg
Porucznik I'm livin' proof

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
14370 Prestiż
|
Wysłany: 30-08-2006, 21:11
|
|
|
| Podobny pomysł był już kilkukrotnie wykorzystywany w grach Bet on Soldier, Sąsiedzi z Piekła, Devil Inside itd. Ale nadal jest oryginalny i warto z niego korzystać.. |
_________________ Indie since 1997. |
|
|
|
 |
Ufosz
Sierżant ...L6

1344 Prestiż
|
Wysłany: 01-09-2006, 13:28
|
|
|
Gra zapowiada się całkiem nieźle. Grafika ładna. Podoba mi się pomysł, ale dlaczego na obrazku jest tak dużo amunicji?
Poprawione. | RomanX |
| Ostatnio zmieniony przez Minty 01-09-2006, 19:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Cage

Główny edytor: 
2553 Prestiż
|
Wysłany: 02-09-2006, 22:55
|
|
|
Nie mam ostatnio zabardzo czasu żeby pracować, ale... ;)
(liczniki w prawym-górnym są debugowe)
Dodałem ruch 360° dla kul na bazie silnika RX'a (podziękowania), dwie bronie są już w pełni działające (mg, sg) i jest już pierwszy prawdziwy przeciwnik - mutant. Chociaż to typowe mięso armatnie, to napewno jest lepiej niż z przekolorowanym graczem. :) |
|
|
|
 |
Fanotherpg
Porucznik I'm livin' proof

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
14370 Prestiż
|
Wysłany: 03-09-2006, 00:10
|
|
|
Nieźle nieźle Widze, że pomimo braku czasu projekt się rozwija |
_________________ Indie since 1997. |
|
|
|
 |
baq
Sierżant

Główny edytor: 
2075 Prestiż
|
Wysłany: 03-09-2006, 01:06
|
|
|
Grafa miodzio! Czekam na ta gierke! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|