|
[Bijatyka chodzona] Streets of Violence |
| Autor |
Wiadomość |
Pentagraf
Plutonowy

6765 Prestiż
|
Wysłany: 16-10-2005, 18:46 [Bijatyka chodzona] Streets of Violence
|
|
|
Witam!
Jako, że nie ma zbytnio gdzie, to może tu pochwalę się, nad czym ostatnio pracuję . Póki co starczy mini gierek, czas na coś dużego. Gra powstaje już około miesiąca: Oldschoolowa bijatyka chodzona. Przez ten czas właściwie tworzyłem i poprawiałem silnik, który jest już w 85% skończony.
Czego się można spodziewać (i co jest już zrobione):
- 3 postacie do wyboru (z czego 1 jest już w pełni ukończona, jeśli chodzi o grafikę)
- Wieloplanowo scrolowane tło (tzw. parallax)
- Chwyty i przerzuty (można np. chwycić typa i z kolanka mu naklepać :badgrin: )
- Możliwość niszczenia otoczenia, np. budki telefoniczne, śmietniki, beczki, itp.
- Bonusy w postaci żarcia uzupełniającego życie oraz różne takie dodające punktów.
Czego jeszcze nie ma:
- Głównie to spora część grafiki; powstaje powoli ale systematycznie
- Możliwość używania broni: noże, gazrurki, bejzbole itp.
Myślę, że za jakiś miesiąc, będzie dostęna wersja demo, celem ogólnej oceny silnika i ewentualnie wyłapania błędów.
Na zachętę rzucam 2 skriny:
Title
Screen1
Oczywiście skriny nie oddają dynamizmu gry, ale mniej więcej tak to wygląda |
|
|
|
 |
k@rgul
Sierżant

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
3999 Prestiż
|
Wysłany: 16-10-2005, 18:48
|
|
|
Powiem tak ja nie lubie takiej pixelowato-podobnej grafiki. Ale zobaczymy jak to będzie wyglądać... |
|
|
|
 |
Dominika
Sierżant

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
6568 Prestiż
|
Wysłany: 16-10-2005, 18:55
|
|
|
| Hah, ja już te postacie gdzieś widziałem ty musisz się wzorować na jakiejś grze!! Mówie wam, to jest prawie identyczna grafika podobna do tej gry w którą grałem! |
|
|
|
 |
Qdlaty
Starszy sierżant

Główny edytor: 
1998 Prestiż
|
Wysłany: 16-10-2005, 19:03
|
|
|
:o Jeśli z niczego nie "sciągałeś", to super. Przydałby się taki grafik do Klik-Grafik teamu Robimy biblioteki graficzne (co jakiś czas) Jeśli byłbyś zainteresowany, to zagadaj na gg... Sorki za OFFTOP... |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy Posty: 3447
33795 Prestiż
|
Wysłany: 16-10-2005, 19:04
|
|
|
Total oldschool zgaduję, że to w MMF?... tak czy inaczej, znając efekt pracy na 1. Batalię CF stwierdzam, że ta gra będzie conajmniej bardzo dobra Jeśli będzie :roll: tylko pod żadnym pozorem nie dodawaj tam broni palnej, to by zepsuło klimat. |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Główny edytor: 
24606 Prestiż
|
Wysłany: 16-10-2005, 19:08
|
|
|
Ładna grafika (o ile Twoja), podoba mi się ten styl.
A Parallax to nie coś takiego jak w np. Jazz Jackrabbit 2? Tło ma wiele warstw i im dalej jest tło, tym wolniej się porusza podczas scrollingu? A im bliżej od kamery tym szybciej? Jak tak to super, bo to robi wrażenie 3D. Coś podobnego było np. w Myster Muszelu (1 czy 2).
BTW. jest jakaś funkcja wbudowana w MMF, którą można zrobić Parallax? |
_________________ the preacher man says its the end of time
|
|
|
|
 |
Fred
Bohater

Główny edytor: 
3404 Prestiż
|
Wysłany: 16-10-2005, 19:21
|
|
|
| Bardzo mi się nie podobają teksty typu: Czy ta grafika jest Twoja? Uważam że strasznie poniżają autora i zniechęcają go do robienia gry. Tak czy owak wieże że grafika jest Twoja i uważam że gra będzie jedną z najlepszych clickowych bijatyk. Trzymam kciuki za ten projekt. |
|
|
|
 |
Pentagraf
Plutonowy

6765 Prestiż
|
Wysłany: 16-10-2005, 19:23
|
|
|
| Lampard napisał/a: | | Hah, ja już te postacie gdzieś widziałem ty musisz się wzorować na jakiejś grze!! Mówie wam, to jest prawie identyczna grafika podobna do tej gry w którą grałem! |
Ta wzorowane na serii Final Fight, ale tylko konceptowo. Design wrogów jest w całości mój. Zero ripów, kopiowań, wzorowań. Wszystko zrobione od podstaw, podczas żmudnej pixel-artowej roboty. Po prostu mam już apatentowany sposób na rysowanie sprite'ów postaci w dowonej pozycji. Na marginesie dodam tylko, że narysowanie 1 klatki animacji postaci zajmuje około 1 godziny :roll:
| Tasmpol napisał/a: | | A Parallax to nie coś takiego jak w np. Jazz Jackrabbit 2? Tło ma wiele warstw i im dalej jest tło, tym wolniej się porusza podczas scrollingu? A im bliżej od kamery tym szybciej? Jak tak to super, bo to robi wrażenie 3D. Coś podobnego było np. w Myster Muszelu (1 czy 2). |
Zgadza się. Naprawdę fajny efekt można uzyskać. |
| Ostatnio zmieniony przez Minty 24-08-2013, 15:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Główny edytor: 
24606 Prestiż
|
Wysłany: 16-10-2005, 19:47
|
|
|
O grafike się pytam, ponieważ napisał cośtam Lampard...
No tak, świetnie to rzeczywiście wygląda, ale jak to robisz to samemu robisz ten silnik, czy to jakaś wbudowana opcja MMF? Bo jak się zrobi naprawde dużo warstw, za postacią i przed postacią to otrzymujemy świetny efekt, najlepszy przykład to Jazz Jackrabbit2. |
|
|
|
|
 |
Pentagraf
Plutonowy

6765 Prestiż
|
Wysłany: 16-10-2005, 19:55
|
|
|
Można osiągnać ten efekt albo poprzez przesuwanie obiektów aktywnych, albo uzywając obiektu Background System Box, dostępnego w MMF'ie. To coś jak Quick Backdrop, tyle że definiowalny może być w trakcie gry (np. wysokość, szerokość, ukrywanie obrazu, itp.) i do tego posiadający właściwości obiektu aktywnego. Tj. można mu np. ustawiać pozycję względem okna gry. Wystarczy 1 zdarzenie dla jednej warstwy tła i już wychodzi fajny efekt głębi podczas skrolowania ekranu. Proste, łatwe i przyjemne (dla oka) |
|
|
|
 |
Mr Knife
Bohater

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: tak
13819 Prestiż
|
Wysłany: 16-10-2005, 20:23
|
|
|
Gierka zapowiada się bardzo fajnie, aż przyciąga klimatem. Mam pytanko: planujesz zrobić multiplayer dla dwóch graczy?? Jakieś inne tryby ?? np. walka na malej arenie graczy vs. gracz, gracz vs. komputer, jakiś turnieje. Bardzo dobrze sprawdziło by się też walka teamowa: gracz + gracz vs. komputer, gracz + gracz vs. komputer + komputer, gracz + komputer vs. gracz + komputer.
Polecam rozejrzeć za jakimiś grami z serii Double Dragon ( najlepiej na NESA - DD 2 albo Battle Toads 2 ), mogą być one pomocne przy tworzeniu tej gry. Po zerknięciu na twoje screeny od razu przypomniały mi się te piękne chwile spędzone przy nich. Streets of Violence bardzo przypomina DD2. |
|
|
|
 |
Pentagraf
Plutonowy

6765 Prestiż
|
Wysłany: 16-10-2005, 20:41
|
|
|
Na razie skupiam się na grze w singlu. Dodanie drugiego gracza będzie nie lada wyzwaniem, ze względu na dosyć skomplikowany engine i AI wroga (jakieś 100 zdarzeń samego AI dla 1 rodzaju wroga). Ale nie wykluczone, że bedzie
Z dodatkowych trybów, na razie zaplanowany jest survival, ze spadającymi pomocami (broń, itemy leczące), i możliwością grania bosaem każdego etapu, po pokonananiu go. Ale to odległa przyszłość, wpierw musi być cały tryb arcade. |
|
|
|
 |
pepe9donkey
Bohater Strup Parzyłapa

Główny edytor: 
18099 Prestiż
|
Wysłany: 18-10-2005, 22:26
|
|
|
| Liczę na rychłą premierę tejże gry, ponieważ zaprezentowany screen zaciekawił mnie niezmiernie. Zaiste lubuję się w tego typu grach, w dodatku bardzo interesującą wydaje się mi grafika. Czekam z niecierpliwością na premierę lub chociaż na więcej informacji czy nowego screena. |
_________________ \,,/, (o_O) ,\,,/ |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Główny edytor: 
24606 Prestiż
|
Wysłany: 18-10-2005, 22:31
|
|
|
Zgadzam się, grafika jest klimatyczna, przypomina godziny spędzone na konsolce NES (Pegazus ). A czy będzie coś takiego, że jak znajdziemy na ziemi np. kijek to będziemy mogli go podnieść i odpowiednio użyć? Bo pamiętam taką fajną nawalankę, w której pojawiały się od czasu do czasu różne przedmioty, mogliśmy używać nawet krzeseł xD Nie chodzi mi o LF2, ale tam także coś takiego było. Oby gra wyszła i mam nadzieję, że będzie u mnie szybko chodziła, bo jak MMF przeskalowywuje planszę do większej to czasem mam lagi jakieś takie... Znaczy, w TGF, w MMF to nie wiem. |
|
|
|
|
 |
|
|