NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Problemy z klatkami [FPS]
Autor Wiadomość
jarlfenrir 
Generał brygady


Główny edytor: Fusion 2.5
Drugi edytor: TGF2
Pomógł: 82 razy
Posty: 1731

37283 Prestiż
Wysłany: 27-02-2018, 22:33   

Segathi napisał/a:

Napisałem do Clickteam ale odpisali że to moja wina xD bo nie umiem optymalizować gier
Wspomniałeś, że tak działa nawet pusty projekt?
 
     
Segathi 
Kapral


Główny edytor: Fusion 2.5
Posty: 18

168 Prestiż
Wysłany: 27-02-2018, 23:31   

jarlfenrir napisał/a:
Segathi napisał/a:

Napisałem do Clickteam ale odpisali że to moja wina xD bo nie umiem optymalizować gier
Wspomniałeś, że tak działa nawet pusty projekt?


Tak
 
     
kamiledi15 
Kapitan


Główny edytor: TGF
Drugi edytor: MMF2
Pomógł: 8 razy
Posty: 837

8479 Prestiż
Wysłany: 27-02-2018, 23:32   

Spróbuj wrócić do MMFa. Robię w nim od dawna i nigdy czegoś takiego nie miałem.
_________________
Pies Syrena - GRA UKOŃCZONA.
 
 
     
jarlfenrir 
Generał brygady


Główny edytor: Fusion 2.5
Drugi edytor: TGF2
Pomógł: 82 razy
Posty: 1731

37283 Prestiż
Wysłany: 28-02-2018, 08:47   

1. Więc już wiemy, że ich support nie jest zbyt rozgarnięty, ani przydatny...
2. ja w CFie też nic takiego nie miałem i nie wydaje mi się, żeby powrót do MMFa coś zmienił. Tu raczej chodzi o jakiś specyficzny element konfiguracji sprzętu, systemu operacyjnego i/lub CFa.

Możesz jeszcze spróbować założyć temat na the daily click, może tamtejsza społeczność coś poradzi.
 
     
Segathi 
Kapral


Główny edytor: Fusion 2.5
Posty: 18

168 Prestiż
Wysłany: 28-02-2018, 15:00   

Ale zakupiłem Clickteam Fusion 2.5 więc nie mogę wrócić na MMF.
 
     
kamiledi15 
Kapitan


Główny edytor: TGF
Drugi edytor: MMF2
Pomógł: 8 razy
Posty: 837

8479 Prestiż
Wysłany: 28-02-2018, 15:17   

Widocznie coś w twoim komputerze kłóci się z projektami. Tak jak pisałem, ja w twojej grze tego spowolnienia nie widzę, więc chyba tylko u ciebie jest ten problem. Ja bym przeskanował, czy nie masz jakichś wirusów.

[ Dodano: 28-02-2018, 23:53 ]
Przyszła mi do głowy dziwna metoda. Kiedyś używałem programu Game Booster, który przyspiesza grę, wyłączając prawie wszystkie procesy w komputerze. Może spróbuj tego użyć, żeby zlokalizować proces, który spowalnia ci CFa?
_________________
Pies Syrena - GRA UKOŃCZONA.
 
 
     
Segathi 
Kapral


Główny edytor: Fusion 2.5
Posty: 18

168 Prestiż
Wysłany: 02-03-2018, 15:25   

kamiledi15 napisał/a:
Widocznie coś w twoim komputerze kłóci się z projektami. Tak jak pisałem, ja w twojej grze tego spowolnienia nie widzę, więc chyba tylko u ciebie jest ten problem. Ja bym przeskanował, czy nie masz jakichś wirusów.

[ Dodano: 28-02-2018, 23:53 ]
Przyszła mi do głowy dziwna metoda. Kiedyś używałem programu Game Booster, który przyspiesza grę, wyłączając prawie wszystkie procesy w komputerze. Może spróbuj tego użyć, żeby zlokalizować proces, który spowalnia ci CFa?


Skanowałem, reinstalowałem, usuwałem rejestry nawet bo kiedyś miałem scrackowaną wersję Clickteam, więc myślałem że coś mogło przejść z tego na zakupioną wersję. Ale nic z tego. Jest nadal tak jak jest.
 
     
kamiledi15 
Kapitan


Główny edytor: TGF
Drugi edytor: MMF2
Pomógł: 8 razy
Posty: 837

8479 Prestiż
Wysłany: 02-03-2018, 15:27   

To może spróbuj tego Game Boostera. On wyłącza wszystko, nawet znika pulpit. Możesz stopniowo wyłączać kolejne procesy, żeby sprawdzić, czy któryś powoduje problem. Bo domyślam się, że to jakiś proces w tle zaburza działanie programu. Najpierw odpal Game Boostera i CF, wyłączając wszystko, co możliwe i wtedy przetestuj, czy nadal masz spadek klatek. Jeśli wtedy będzie dobrze, to znaczy, że mam rację. Jeśli nie, to już nie mam więcej pomysłów. Oczywiście program w założeniu jest stworzony do czegoś innego, ale myślę, że da się go wykorzystać w tym celu. Jak już znajdziesz, który proces psuje program, to wtedy będzie można pomyśleć, co dalej.
Ostatecznie, nie jest to jakiś wielki problem. Wygląda na to, że występuje TYLKO na twoim komputerze, więc jak wydasz grę, to inni gracze nie powinni mieć tego błędu. A skoro pojawia się tylko raz na parę włączeń, to testowanie chyba też nie będzie jakoś szczególnie utrudnione. Ale radzę Ci skorzystać z mojej podpowiedzi, może to pomoże.
_________________
Pies Syrena - GRA UKOŃCZONA.
 
 
     
Segathi 
Kapral


Główny edytor: Fusion 2.5
Posty: 18

168 Prestiż
Wysłany: 03-03-2018, 14:37   

Próbowałem tego co mówiłeś, nadal to występuje. Najgorsze jest to że jak komuś wysyłam gotowy projekt w EXE to ta osoba ma to samo bo pyta się "A czemu tak nagle klatki spadły?" :/
Ten problem jest "Wbudowany" w Clickteam tak jakby.
 
     
kamiledi15 
Kapitan


Główny edytor: TGF
Drugi edytor: MMF2
Pomógł: 8 razy
Posty: 837

8479 Prestiż
Wysłany: 03-03-2018, 14:40   

Czyli rozumiem, że wyłączyłeś wszystkie możliwe procesy i problem nadal występował?
Co do innych osób - dziwne, bo ja nie widzę żadnego spadku klatek, choćbym nie wiem ile razy resetował. Msg ma, tak jak pisał, tylko przez pierwszą sekundę. Problem, który mają tylko niektórzy i tylko raz na parę włączeń - W takim razie nie mam pojęcia, co może być przyczyną :/
Chyba po prostu będziesz musiał z tym żyć. Skoro problem jest tylko czasami, to wystarczy jeszcze raz włączyć grę.
_________________
Pies Syrena - GRA UKOŃCZONA.
 
 
     
Segathi 
Kapral


Główny edytor: Fusion 2.5
Posty: 18

168 Prestiż
Wysłany: 04-03-2018, 09:50   

Tylko będę dostawał non stop opinie negatywną za każdym razem jak wydam jakąś grę :/
Bo raz się włączy - jest ok, drugi raz się włączy - laguje.
 
     
kamiledi15 
Kapitan


Główny edytor: TGF
Drugi edytor: MMF2
Pomógł: 8 razy
Posty: 837

8479 Prestiż
Wysłany: 04-03-2018, 11:55   

Skoro problemu nie powoduje żaden proces, to musi to być jakiś konkretny element w konfiguracji komputera. Chyba jedyne, co możesz zrobić, to porównać specyfikację swojego komputera z osobami, u których też ten problem się pojawia i poszukać elementu wspólnego.
_________________
Pies Syrena - GRA UKOŃCZONA.
 
 
     
msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~


Główny edytor: KNP
Drugi edytor: KNP
Pomógł: 76 razy
Posty: 1411

40075 Prestiż
Wysłany: 04-03-2018, 12:30   

U mnie dzieje się to na obu laptopach.

i7-4710HQ
GTX 860M vs Intel HD 4600 (na obu)
Win 8.1

M 5y10
Intel HD 5300
Win 8.1

Mierzyłem FPS Frapsem i wbudowaną funkcją CFa - obie twierdzą, że gra ma 60 FPS, chociaż oczy dostrzegają szarpanie.
_________________
:razzugly:
 
     
kamiledi15 
Kapitan


Główny edytor: TGF
Drugi edytor: MMF2
Pomógł: 8 razy
Posty: 837

8479 Prestiż
Wysłany: 04-03-2018, 12:32   

I masz to przez cały czas? Wcześniej pisałeś, że tylko przez sekundę. Ja u siebie nie widzę żadnego szarpania. Tylko tak jak pisałem, przy pierwszym naciśnięciu skoku gra zatrzymuje się na pół sekundy (nie szarpie, tylko całkiem staje), a potem normalnie rusza płynnie dalej.
_________________
Pies Syrena - GRA UKOŃCZONA.
 
 
     
msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~


Główny edytor: KNP
Drugi edytor: KNP
Pomógł: 76 razy
Posty: 1411

40075 Prestiż
Wysłany: 04-03-2018, 12:47   

Na pierwszym kompie spowolnienie obejmuje pierwsze 1-2 sekundy od rozpoczęcia poziomu. Na drugim 2-3 sekundy na początku, ale wydaje mi się, że ruch też nie jest idealnie płynny przez do 10 sekund na początku, czasami.

Póki co, wspólnym mianownikiem dla mnie i autora tematu jest posiadanie legalnego CF 2.5 na Steam.
_________________
:razzugly:
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

PSK Cytaty Klikibaza - kopia wszystkich klików Klikipedia - encyklopedia o tworzeniu gier Discord KlikCzat Zaproszenie
Daj piniondza Wielkie Muzeum Klikowe

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group