|
Dlaczego po wgraniu obrazka do Active'a on je przekształca? |
| Autor |
Wiadomość |
Frandzelek
Starszy szeregowy

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: nie
174 Prestiż
|
Wysłany: 19-08-2017, 00:31 Dlaczego po wgraniu obrazka do Active'a on je przekształca?
|
|
|
Siemka.
Mam mały problem.
Fusion przekształca moje grafiki po wgraniu ich do Active'a. W Backdropie z resztą też.
Niżej macie screeny jak to wygląda w postaci zrobionej przeze mnie, oraz jak to wygląda w Fusionie. Próbowałem wgrywać to w PNG, JPEG oraz mapie bitowej, dalej to samo.
Jest jakieś "rozszerzenie" (png, jpeg etc.) które Fusion by wyczytyał.
Rozdzielczość grafiki: 128x196
Zrzuty ekranu: http://imgur.com/gallery/TDlcu |
_________________ "Zdrowie twoje w gardło moje" |
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
40082 Prestiż
|
Wysłany: 19-08-2017, 06:24
|
|
|
Trudno mi nazwać przekształceniem to, co on naprawdę robi, czyli aplikuje półprzezroczystość:
Domyślnie jest tam kolor czarny, który jak zapewne widzisz jest "pogmatwany" w twoim obrazku.
Rozwiązanie dla ciebie: wybierz w ustawieniach importu taki kolor jak ja - ogólnie skrajnie jaskrawy, niewystępujący w twojej grafice odcień. Ewentualnie pozbądź się z twoich grafik całkowitej czerni, wystarczy mieć RGB 1,1,1, żeby się to nie powtórzyło.
Kiedyś był ustawiany z lewego górnego piksela, mniej się rzucał w oczy, ale trudniej było nad tym zapanować. |
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
37283 Prestiż
|
Wysłany: 19-08-2017, 09:34
|
|
|
| Alternatywnie po wczytaniu obrazka wytnij całość, wypełnij obszar czarnym kolorem (a przynajmniej najczarniejszym, jaki fusion ma w swojej palecie) i wklej z powrotem. |
|
|
|
 |
wermi
Major Depressive Disorder

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pomogła: 53 razy Posty: 1018
15752 Prestiż
|
Wysłany: 19-08-2017, 11:13
|
|
|
| A może po prostu zaimportować grafikę z alpha channelem, zamiast męczyć się z kolorem przezroczystości? |
|
|
|
 |
Frandzelek
Starszy szeregowy

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: nie
174 Prestiż
|
Wysłany: 19-08-2017, 13:07
|
|
|
| msg napisał/a: | Trudno mi nazwać przekształceniem to, co on naprawdę robi, czyli aplikuje półprzezroczystość:
Obrazek
Domyślnie jest tam kolor czarny, który jak zapewne widzisz jest pogmatwany w twoim obrazku.
Rozwiązanie dla ciebie: wybierz w ustawieniach importu taki kolor jak ja - ogólnie skrajnie jaskrawy, niewystępujący w twojej grafice odcień. Ewentualnie pozbądź się z twoich grafik całkowitej czerni, wystarczy mieć RGB 1,1,1, żeby się to nie powtórzyło.
Kiedyś był ustawiany z lewego górnego piksela, mniej się rzucał w oczy, ale trudniej było nad tym zapanować. |
Szukam, szukam i szukam i nie mogę znaleźć. Jak wejść w to okno z opcjami importowania?
[ Dodano: 19-08-2017, 13:10 ]
EDIT
W sumie opcja jarfenirra mi zadziałała, dzięki wielkie. Ale możesz napisać jak wejść w to okienko, zawsze będzie łatwiej. |
_________________ "Zdrowie twoje w gardło moje" |
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
40082 Prestiż
|
Wysłany: 19-08-2017, 13:18
|
|
|
| Frandzelek napisał/a: | | Ale możesz napisać jak wejść w to okienko, zawsze będzie łatwiej. |
Nijak. To pierwsze, co się otwiera przy importowaniu grafiki z pliku w CF, chyba, że masz wersję z ruskiego bazaru. |
|
 |
wermi
Major Depressive Disorder

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pomogła: 53 razy Posty: 1018
15752 Prestiż
|
Wysłany: 19-08-2017, 15:37
|
|