Na stare śmieci |
Autor |
Wiadomość |
Haello
Starszy szeregowy

Prestiż
|
Wysłany: 05-09-2016, 12:33 Na stare śmieci
|
|
|
Witam szanownych forumowiczów.
Nigdy nie byłem nadzwyczajnym twórcą gier, ale interesowałem się w czasach gimnazjalnych tworzeniem gier za pomocą TGF, MMF-a czy GM-a. Bacznie śledziłem klikscenę, co jakiś czas zagrywając się w różnorakie gry, zwłaszcza te od McO (pozdrawiam całe forum Kalafiora oraz Sporka). Zapał jednak w którymś momencie zniknął.
Próbuję się zorientować w tym, jak teraz społeczność amatorskich/niezależnych twórców gier funkcjonuje teraz, w dobie sukcesu Wiedźmina oraz innych polskich gier. Jak klikowicze odnajdują się w rzeczywistości Androida, IOS-a czy Windowsa 10. Zauważyłem że nie ma ani Fabryki Gier, ani Click Portalu. Co się z nimi stało?
Za wszelkie przybliżenie wydarzeń drugiej dekady XXI wieku, z góry serdecznie dziękuję. |
_________________ Jedz Kalafior- będziesz wielki! |
|
|
|
 |
GHPL
Starszy chorąży

Pojedynki: nie
Prestiż
|
Wysłany: 05-09-2016, 12:56
|
|
|
Nie mogę ci odpowiedzieć na wszystko, bo w porównaniu do niektórych to jestem nowy, ale mogę ci powiedzieć, że ciągle przychodzą nowe osoby |
|
|
|
 |
kamiledi15
Kapitan

Steam: 
Prestiż
|
Wysłany: 05-09-2016, 15:07
|
|
|
Ja się nie zmieniam, więc odnajduję się w tej rzeczywistości tak samo, jak kilkanaście lat temu - robię swoją grę (nadal tą samą ), czasem wykonam coś na bitwę, a tak to głównie testuję gry innych i komentuję. Więc choćbyśmy mieli VRy i nie wiadomo jakie cuda, to i tak będę klikał.
A że fora upadają i powstają nowe, to jest normalna kolej rzeczy. Rzadko któreś potrafi przetrwać tak długo, jak to i cieszy mnie, że po tylu latach nadal mogę tu być. |
_________________ Pies Syrena - GRA UKOŃCZONA.
 |
|
|
|
 |
GHPL
Starszy chorąży

Pojedynki: nie
Prestiż
|
Wysłany: 05-09-2016, 15:15
|
|
|
kamiledi15 napisał/a: | jak kilkanaście lat temu - robię swoją grę (nadal tą samą ) | kilkanaście lat jedną grę? |
|
|
|
 |
kamiledi15
Kapitan

Steam: 
Prestiż
|
Wysłany: 05-09-2016, 15:19
|
|
|
Przez kilka lat na CP robiłem starą wersję, potem awaria dysku i wszystko przepadło, jakieś 2 lata temu zacząłem grę robić od zera. |
_________________ Pies Syrena - GRA UKOŃCZONA.
 |
|
|
|
 |
wermi
Major Depressive Disorder

Prestiż
|
Wysłany: 05-09-2016, 18:07
|
|
|
Haello napisał/a: | Zauważyłem że nie ma ani Fabryki Gier, ani Click Portalu. Co się z nimi stało? |
Fabryka Gier zdechła przez dziurawy skrypt i brak zainteresowania właściciela, CP chyba zostało zamknięte? |
|
|
|
 |
Temporal
Podporucznik CP user

Prestiż
|
Wysłany: 05-09-2016, 18:11
|
|
|
Może nie jest super aktywnie, ale wdzę że ostatnio dość często pojawiają się tematy w pomocy, więc jeszcze ludzie klikami żyją. Może jak CF3 wyjdzie, to forum bardziej odżyje, kto wie. |
_________________ Tajemnica 4
Soundcloud
msg napisał/a: | Temporal, fakt, jest bardzo wyluzowany. Ale to taki człowiek, który będzie chichotał na pogrzebie własnej matki. A to z kolei albo doskonałe aktorstwo albo bycie przygłupem. |
|
|
|
|
 |
|