Kilka antywirusów na jednym komputerze. |
Autor |
Wiadomość |
Przemistrz
Kapral

Prestiż
|
Wysłany: 03-01-2016, 15:23 Kilka antywirusów na jednym komputerze.
|
|
|
Temat niezwiązany z tworzeniem gier, więc umieściłem go tutaj.
Jak wiadomo, żaden antywirus nie jest idealny i nie wykrywa wszystkiego. Jednak wszędzie się mówi, że nie wolno używać kilku antywirusów na jednym komputerze, bo się będą wzajemnie blokowały. Tak o tym myślałem... myślałem... myślałem...
I wymyśliłem: A jakby tak w każdym z antywirusów dodać pozostałe do listy wykluczeń... Czy to mogłoby się udać? Proszę o opinie szczególnie ludzi, którzy mają jakieś większe(od mojego :-P) pojęcie.
P.S. Czemu w dolnym prawym rogu tego posta jest ikonka Chrome'a, skoro używam Opery?! |
|
|
|
 |
Aha
TenKtóregoImieniaNie WolnoWymawiaćDobrze

Prestiż
|
Wysłany: 03-01-2016, 15:41
|
|
|
Jak dla mnie antywirusy są na tyle nieudolne, że więcej szkodzą niż pomagają, a korzystanie z więcej niż jednego to ostra forma masochizmu. Niemniej pewnie by to działało |
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Prestiż
|
Wysłany: 03-01-2016, 16:09
|
|
|
A ja uważam, że byłby spory problem w dalszym ciągu.
Sytuacja praktyczna: pobierasz plik z internetu.
Antywirus 1: "OHO! Nowy plik leci do folderu pobrane, jak się ściągnie, to lepiej go sprawdzę".
Antywirus 2: "OHO! Nowy plik leci do folderu pobrane, jak się ściągnie, to lepiej go sprawdzę".
Antywirus 3: "OHO! Nowy plik leci do folderu pobrane, jak się ściągnie, to lepiej go sprawdzę".
Antywirus 1: "Jest, pobrał się, sprawdzamy. Huptituptituptidu..."
Antywirus 2: "Jest, pobrał się, sprawdz..."
SYSTEM: "Te, AV 2, gdzie mi do tego pliku! ZAJĘTE! AV 1 go używa."
Antywirus 3: "Jest, pobrał się, spr..."
SYSTEM: "Te, AV 3, gdzie mi do tego pliku! ZAJĘTE! AV 1 go używa. Albo AV 2, sam nie wi... BSOD"... |
|
 |
Fadex
Legenda #4; #12; #18; #20; #21; #27

Pojedynki: nie
Steam: 
Prestiż
|
Wysłany: 03-01-2016, 16:34 Re: Kilka antywirusów na jednym komputerze.
|
|
|
Przemistrz napisał/a: | P.S. Czemu w dolnym prawym rogu tego posta jest ikonka Chrome'a, skoro używam Opery?! |
Opera nie tak dawno zaadoptowała silnik chromium, a dodatek do forum który rozróżnia te dwa silniki jak widać się nie dostosował do zmiany |
_________________ If it doesn't have to work, I can optimize any code to a runtime of zero. What's your superpower?
wat |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Pojedynki: być może
Steam: 
Prestiż
|
Wysłany: 03-01-2016, 17:38
|
|
|
Nowoczesne antywirusy same się nawzajem ignorują. Generalnie 2 skanery czasu rzeczywistego to zły pomysł--po prostu spowalnia wszystko. |
|
|
|
 |
Cootje
Legenda

Prestiż
|
Wysłany: 03-01-2016, 22:06
|
|
|
Jak ktoś jest fanem spowalniana systemu lub też wzajemnej walki anty wirów o pliki w kwarantannie to może mieć i dwa anty wiry... Ogólnie jest to bardzo głupi pomysł jeśli myśli się, że to wzmocni Twoją ochronę. Spróbuj gwarantuję Ci, że po paru dniach szybko sam się ich pozbędziesz. |
_________________ Mój klucz publiczny PGP |
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Prestiż
|
Wysłany: 04-01-2016, 11:40
|
|
|
Gdzieś czytałem, że antywirusy często stosują metody podobne do wirusów - np. dodają swój kod gdzieś między procedury systemowe.
Jeśli faktycznie tak jest, to podejrzewam, że po prostu większość antywirusów z zainstalowanych naraz nie byłaby w pełni funkcjonalna (najlepiej działałby ten zainstalowany pierwszy, bądź ostatni). |
|
|
|
 |
kamiledi15
Kapitan

Steam: 
Prestiż
|
Wysłany: 04-01-2016, 22:38
|
|
|
Ja od wielu lat używam antywira AVG w darmowej wersji i nigdy nie mam żadnych problemów z komputerem. Stacjonarny komp z Win XP trzyma już 8 lat bez formatu i śmiga jak nowy. |
_________________ Pies Syrena - GRA UKOŃCZONA.
 |
|
|
|
 |
Neoqueto
Moderator Akcelerator

Pojedynki: być może
Prestiż
|
Wysłany: 05-01-2016, 03:29
|
|
|
Nie lepiej jest minimalnie bardziej zwracać uwagę na to co się ściąga z neta i mieć jednego antywirusa? Różnice między wykrywalnością poszczególnych silników AV nie są aż takie wielkie i większość szybko sobie radzi z 99% nowych zagrożeń* tak samo jak ma równie dobre metody działania przeciwko staremu malware.
Inaczej użytkownik będzie wściekał się na wkurzającą ilość powiadomień i dymków z traya, konflikty między programami (zapewne także objawiające się w samym systemie/systemie plików, szczególnie ze względu na mocną integrację) i oczywiście jak wspomniał Cootje bardzo obniżoną wydajnością zarówno procesora, pamięci jak i dysku twardego
Najlepiej mieć cokolwiek darmowego typu Windows Defender, Avast!, AVG, Avira czy Comodo, który ostatnio bardzo mi się spodobał i do tego doraźnie witaminki w postaci MBAM raz na jakiś czas.
* dane z pupy |
_________________ Jeśli otrzymałeś pomoc - pamiętaj o przyznaniu punktu Pomógł! |
|
|
|
 |
Halamix2
Ahegao

Steam: 
Prestiż
|
Wysłany: 05-01-2016, 17:57
|
|
|
Plus teraz wiele antywirów chroni użytkowników nie pozwalając na instalację gdy jest już inny av |
_________________ Mój keybase (GPG w środku) |
|
|
|
 |
|