|
[MMF2] sterowanie statku kosmicznego myszą |
| Autor |
Wiadomość |
masterjayz
Bohater

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
10209 Prestiż
|
Wysłany: 21-02-2015, 13:39 [MMF2] sterowanie statku kosmicznego myszą
|
|
|
| witam robie gre w której jest widok od boku i latamy statkiem kosmicznym. Chodzi o to że statek leci w stronę kursora myszy a kursor myszy jest na pozycji kursora (y coordinate >> ymouse, x coordinate >> xmouse) i jak zrobić że jak będzie blisko statku to nie mozna już bliżej statku myszy wziąć bo jak nasune dokładnie na środek statku to się że tak powiem psuje bo statek w miejscu stoi i sie obraca ale to akurat normalne zachowanie. Miałem już na myśli niewidzialny czujnik który by kursor odpychał ale nie wiem jak wykonać :D |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pomogła: 259 razy Posty: 3447
33795 Prestiż
|
Wysłany: 21-02-2015, 13:47
|
|
|
| Może zamiast always przy ustawaniu pozycji kursora spróbuj sprawdzać, czy kursor 2 (kropka ustawiana always na xmouse, ymouse) nie nakłada się na statek? |
|
|
|
 |
masterjayz
Bohater

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
10209 Prestiż
|
Wysłany: 21-02-2015, 14:01
|
|
|
dzięki, a mógłby mi ktoś wytłumaczyć jeszcze jak statek "odbić" jeśli wleci w dany obiekt? Chodzi o to że przy krawędzi statek sam wlatuje w kursor więc myślę że warto by było zrobić większą mapę i ramke, jeśli w którą wleci statek ten odbije sie
(gra nie bedzie otwartym światem więc moga być sztuczne ograniczenia chiciaż i tak nikt ich nie lubi ) |
|
|
|
 |
|
|