NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[Ogólne] Gra Platformowa na Androida
Autor Wiadomość
Corniszon 
Starszy szeregowy

Główny edytor: Construct
Drugi edytor: MMF2
Pojedynki: być może

49 Prestiż
  Wysłany: 12-10-2014, 16:12   [Ogólne] Gra Platformowa na Androida

Hej! Jakiś czas temu wpadłem na pomysł gry platformowej głównie pod Androida. W grze było by kilka rodzajów potworków, jakieś pułapki, ruchome platformy, kilka broni i prosty system levelowania (rozwijanie punktów życia/szybkości). Powiedzcie mi w jakim programie mógłbym to w miarę łatwo zrobić a później wyeksportować? Chodzi mi o to żeby ten eksport był darmowy albo nie za drogi. Z góry dzięki za odpowiedź :D

Neoqueto 
Moderator
Akcelerator

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev

7976 Prestiż
Wysłany: 12-10-2014, 19:06   

Najtaniej: TGF2 + jak Pan ładnie poprosi, to Panu wyeksportuję na Androida, Urahara-san.

Może Pan też ściągnąć triale i MMF2 oraz TGF2, przy czym polecałbym TGF, bo MMF2 zawiera parę pluginów, które nie są wspierane przez eksporter androida. Znaczy, TGF2 też ma kilka, ale nie tak dużo. Triale to są również dość leciwe wersje.

Jest też opcja z Clickteam Fusion 2.5 Free Edition, czyli MMF2 na koksie, bez możliwości zapisu do .exe, ale z możliwością zapisu do HTML5, więc już jakaś możliwość stworzenia gry na Androida się pojawia.

Oczywiście można też od razu kupić CT Fusion 2.5 Developer wraz z modułem eksportującym na Androida, ale to byłoby dość kosztowne. Wersja developer zapewnia bezproblemową licencję komercyjną, sprzedając gry z nie-developer trzeba załączyć logo.

Najlepiej popróbować każdego z tych 3 programów. Są też inne aplikacje, jak Construct 2, Game Maker czy Stencyl, ale są one dużo droższe w wersjach pozwalających na tworzenie na Androida, niż proszenie mojej osoby wraz z choćby zakupem The Games Factory 2. Więc, z programów firmy Clickteam, jeśli się Pan nie orientuje, Urahara-san, idzie to tak: The Games Factory 2 < Clickteam Fusion 2.5 Free Edition < Multimedia Fusion 2 (Developer) < Clickteam Fusion 2.5 (Developer). TGF2 i MMF2 są starsze, Fusiony są nowsze.

Niech się Pan jednak dobrze zastanowi zanim dokona Pan zakupu, bo widzę, że jest Pan doświadczony w GM i Consie, a doświadczenie jest cenne.

Corniszon 
Starszy szeregowy

49 Prestiż
Wysłany: 12-10-2014, 20:44   

Dzięki za odpowiedź. W GM jakoś bardzo doświadczony nie jestem ale że w nim się ostatnio bawię to ustawiłem go jako główny edytor. W TFG2 kiedyś się sporo bawiłem także może być on dobrą opcją.

Neoqueto 
Moderator
Akcelerator

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev

7976 Prestiż
Wysłany: 12-10-2014, 21:01   

Jak coś, to uderzaj na PW.

Fadex 
Legenda
#4; #12; #18; #20; #21; #27

Główny edytor: MMF2 Dev
Pojedynki: nie

51612 Prestiż
Wysłany: 15-10-2014, 00:21   

Jeżeli chcesz od razu iść w profeskę, to możesz właściwie to zrobić w javie, z androidowym SDK. Nie powinno to być aż tak trudne, jeśli zdarzyło Ci się już w życiu programować i umiesz analizować tutoriale do javy :P

wermi 
Major
Depressive Disorder

Główny edytor: TGF
Drugi edytor: TGF
Pomogła: 53 razy

15752 Prestiż
Wysłany: 15-10-2014, 14:03   

Ale po co w javie, przecież można programować w c++ na androida ._.

Wackyjackie 
Bohater
Starszy Chorąży Sztabowy Randomu

Główny edytor: MMF2 Dev
Drugi edytor: Stencyl
Pojedynki: nie

36332 Prestiż
Wysłany: 15-10-2014, 16:37   

To przyjemnego takiego programowania Ci życzę ;p

Corniszon 
Starszy szeregowy

49 Prestiż
Wysłany: 15-10-2014, 17:25   

Za programowanie raczej się nie biorę, ale dzięki za propozycję :D Coś tam w TGF2 dziubałem ale odezwał się mój znajomy i razem robimy grę na podobnych zasadach w Construct 2. Jak dobrze pójdzie to za jakiś czas wrzucę zapowiedź :P

Odpowiedz do tematu