|
[MMF2] Pathfinding object - ustawianie przeszkód |
| Autor |
Wiadomość |
Zawieszony
Kapral

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: nie
371 Prestiż
|
Wysłany: 10-01-2014, 22:10 [MMF2] Pathfinding object - ustawianie przeszkód
|
|
|
Chodzi mianowicie o opcję "Set Map -> Set Obstacle".
W zdarzeniu "user klika myszką -> ustaw to miejsce jako przeszkodę" wszystko działa.
Ale kiedy chcę zautomatyzować proces, już nie działa.
Co robię: przy wczytywaniu mapy przelatuję pętlą array z danymi i w miejscach, w których znajdują się drzewa itp. dodaję zdarzenie, by pathfinder ustawił te miejsca jako przeszkody - i ni cholery nie ustawia.
Muszę czegoś oczywistego nie widzieć, bo to przecież nie może nagle nie działać. Moje pętle są podobne jak te z tutoriala - i nie trybią.
Czy ktoś z Was się kiedyś spotkał z czymś podobnym? |
|
|
|
 |
Fadex
Legenda #4; #12; #18; #20; #21; #27

Główny edytor: 
51612 Prestiż
|
Wysłany: 10-01-2014, 22:35
|
|
|
Jeśli są podobne do tego z tutoriala i tam "trybią", a tu nie - to widocznie są za mało podobne najprostszym możliwym błędem jaki tu widzę jest:
A) próbujesz inicjalizować przeszkody przed utworzeniem mapy pathfinding,
B) próbujesz inicjalizować przeszkody, które jeszcze nie zdążyły się utworzyć,
C) inny błąd związany z inicjalizowaniem przeszkód
Konkretniej niestety nic nie powiem, bo za mało mam informacji. Poza tymi że to normalnie powinno działać. Do warunków domowych możesz też napisać własny pathfinding - jest to trochę roboty ale masz pewność że działa i jak działa, nie musisz polegać na rozszerzeniu. |
_________________ If it doesn't have to work, I can optimize any code to a runtime of zero. What's your superpower?
wat |
|
|
|
 |
Zawieszony
Kapral

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
371 Prestiż
|
Wysłany: 11-01-2014, 04:33
|
|
|
Tak właśnie! Ustawiłem uruchomienie pętli i zdefiniowanie mapy pathfindingu w jednym zdarzeniu, ale nie ustawiłem już w nim kolejności działań.
Wiedziałem, że to coś banalnego Dzięki za nakierowanie.
Temat do zamknięcia, albo w ogóle usunięcia, bo nie wnosi nic odkrywczego. |
|
|
|
 |
|
|