NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[MMF2] Pytanie o "Static text" i Androida
Autor Wiadomość
Nornik 
Sierżant

Główny edytor: MMF2
Pojedynki: nie

5629 Prestiż
Wysłany: 24-11-2013, 21:35   [MMF2] Pytanie o "Static text" i Androida

W moich grach do wyświetlania tekstów używam obiektu "Static text". W sumie to nie wiem czemu - chyba wydawał mi się najprostszy w obsłudze. Jednak, ma on również i wady, takie jak np. wyświetlanie zawsze na wierzchu, czy niepoprawne działanie w trybie pełnoekranowym. No właśnie - tryb pełnoekranowy.

To samo dotyczy obiektu "List". Niestety.

Czy ktoś wie, jak te obiekty zachowują się na po wyeksportowaniu na Androida? Jakoś na komputerze mi to nigdy nie przeszkadzało, gra odpalana jest w oknie i tyle. Natomiast zastanawiam się właśnie jak to będzie wyglądało na telefonie czy tablecie. Porządkując temat, poniżej pytania. Proszę jakąś mądrą głowę o odpowiedzi. Obecnie sam nie mam możliwości przetestowania i wyjaśnienia kwestii które mnie interesują.

1. Czy obiekty Static Text i List działają na Androidzie?
2. Czy działają na Androidzie Ew trybie pełnoekranowym? (w sumie skoro na PC nie działa to czemu miałby działać na Androidzie, ale warto zapytać :) )
3. Co się dzieje gdy na Androidzie odpalamy aplikację, która ma mniejsze okno gry (np. 800x600), niż rozdzielczość wyświetlacza telefonu/tabletu? Robią się czarne pasy? Ekran jet wyświetlany 1:1 piksela? Czy może jest to automatycznie rozciągane? Do obu krawędzi, bądź do tej bliższej (i wtedy np. powstają czarne pasy po bokach)?
4. Jeżeli obiekty, które używam są do bani, to czy są jakieś inne obiekty, którymi mógłbym je zastąpić (i które działałyby jak należy :) )?

SilentBob92PL 
Starszy sierżant
Sairento

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: Construct
Pojedynki: być może

15684 Prestiż
Wysłany: 24-11-2013, 21:46   

1.2.Sting działa bez problemu na androidzie, a z list może być problem chociaż musiałbym spróbować (ale to jutro jak telefon przyjdzie :) )

3. Można sobie ustawić co się ma dziać z ekranem jest 6 opcji do wyboru: Center, Adjust window size, Fit inside (black bars), Fit inside and adjust window size, Fit outside, Stretch to fill

4. Nigdy nie miałem problemu ze string i list objectami w trybie pełnoekranowym.

Nornik 
Sierżant

5629 Prestiż
Wysłany: 24-11-2013, 23:53   

Dzięki z odpowiedź. Piszesz tu o String Object, tak? A jak to wygląda ze Static Text?

SilentBob92PL 
Starszy sierżant
Sairento

15684 Prestiż
Wysłany: 25-11-2013, 00:01   

Sorry sprawdziłem String Object, a Static Text w ogóle nie działa na Androidzie.

Nornik 
Sierżant

5629 Prestiż
Wysłany: 25-11-2013, 00:12   

Ok, bardzo cenna informacja - szkoda, że nie po mojej myśli. No nic to. Trzeba będzie nad tym popracować.

Ale jak możesz, to bardzo proszę o sprawdzenie tego List Object. Czy się wyświetla, czy działa (np. czy się przewija, czy da się zaznaczyć pozycje z listy). Będę wdzięczny.

SilentBob92PL 
Starszy sierżant
Sairento

15684 Prestiż
Wysłany: 25-11-2013, 09:29   

List Object działa na Androidzie lecz ma inny wygląd niż na PC :)

Nornik 
Sierżant

5629 Prestiż
Wysłany: 25-11-2013, 21:16   

Ok, a czy ten List Object działa również w rozciągniętym trybie pełnoekranowym? Tzn. czy ten obiekt oraz jego treść (tekst) również są rozciągnięte i są na wyznaczonej przez nas pozycji?

SilentBob92PL 
Starszy sierżant
Sairento

15684 Prestiż
Wysłany: 25-11-2013, 21:59   

Cały list object się skaluje ale tekst w nim nie zmienia rozmiaru. Tak więc trzeba by było dostosowywać jego rozmiar z poziomu edytora zdarzeń.

Odpowiedz do tematu