|
Obracanie Active Picture i zmiana współrzędnych Hot Spotu |
| Autor |
Wiadomość |
bpawel10
Starszy szeregowy

Główny edytor: 
Pojedynki: być może
96 Prestiż
|
Wysłany: 31-07-2013, 08:44 Obracanie Active Picture i zmiana współrzędnych Hot Spotu
|
|
|
Witam,
próbuję zrobić taki ruch 360, że pojazd stoi tak naprawdę w miejscu, skierowany w górę, a to tło (jako Active Picture) przesuwa się odpowiednio i obraca. Tylko że nie wychodzi mi zmiana współrzędnych hot spotu tła.
Mam coś takiego:
| Grupa | | N | Zdarzenia |
| 1 | + On loop left
• ActPict->Set angle to Angle of(ActPict)-1
|
| // [...] |
| 2 | + On loop right
• ActPict->Set angle to Angle of(ActPict)+1
|
| // [...] |
| 3 | + On loop up
• ActPict->Set Hot Spot to (Hot Spot X of(ActPict)+Sin(0-Angle of(ActPict)), Hot Spot Y of(ActPict)-Cos(0-Angle of(ActPict)))
|
i w tym ostatnim chyba ma być jakoś inaczej, bo z takimi wartościami raz środek obrotu jest na środku ekranu, czyli ok, ale jak pojadę kawałek, zwłaszcza skręcając przy tym, to już obraca się wokół innego punktu, który nie jest na środku. Próbuję zmieniać tam - na + i na odwrót, zamieniać sin na cos, zmieniać kąty z 0 na 180 albo 90, ale nie udało mi się jeszcze zrobić tak, żeby było ok. Może ktoś pomoże? |
|
|
|
 |
Muchomorek
Dezerter Intensive

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: nie
4605 Prestiż
|
Wysłany: 31-07-2013, 09:32
|
|
|
| Pewnie czegoś nie ogarniam, ale skoro ono ma się poruszać, to nie lepiej zmieniać jego pozycje zamiast hot spot? |
_________________ when the devil is too busy they call me |
|
|
|
 |
bpawel10
Starszy szeregowy

Główny edytor: 
96 Prestiż
|
Wysłany: 31-07-2013, 09:56
|
|
|
| Jeżeli np. pojazd jedzie prosto do przodu, to wtedy tylko należy przesunąć tło w dół. Ale jeżeli jedzie po łuku, to wtedy trzeba na bieżąco aktualizować punkt hot spot, bo tło ma się obracać wokół środka ekranu. Jak nie zmienię, to zacznie się obracać wokół punktu odległego od pojazdu, a tak nie może być. |
|
|
|
 |
kudlik
Kapral

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
79 Prestiż
|
Wysłany: 31-07-2013, 12:14
|
|
|
| Jak plansza nie jest jakaś duża to może spróbuj zrobić tło jako obiekt aktywny i daj mu ruch samochodowy. |
|
|
|
 |
bpawel10
Starszy szeregowy

Główny edytor: 
96 Prestiż
|
Wysłany: 31-07-2013, 21:55
|
|
|
| A czy może ktoś wie, skąd mogłbym pobrać wtyczkę Viewport z włączoną funkcją "Rotate"? |
|
|
|
 |
wermi
Major Depressive Disorder

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pomogła: 53 razy Posty: 1018
15752 Prestiż
|
|
|
|
 |
bpawel10
Starszy szeregowy

Główny edytor: 
96 Prestiż
|
Wysłany: 01-08-2013, 22:48
|
|
|
| Dzięki za link, pogrzebałem trochę w necie i znalazłem coś takiego jak "PT_Rotate". Tylko że po pobraniu i rozpakowaniu są tam 2 pliki o rozszerzeniach .fx i .xml, a wtyczki powinny przecież mieć 2 pliki .mfx? Coś z tych plików można zrobić i jakoś to wrzucić do MMF2? |
|
|
|
 |
Muchomorek
Dezerter Intensive

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: nie
4605 Prestiż
|
Wysłany: 01-08-2013, 22:49
|
|
|
| Jeśli znalazłeś to na stronie powiązanej z MMF2 to najprawdopodobniej są to pliki źródłowe rozszerzenia. |
_________________ when the devil is too busy they call me |
|
|
|
 |
bpawel10
Starszy szeregowy

Główny edytor: 
96 Prestiż
|
|
|
|
 |
Neoqueto
Moderator Akcelerator

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
7976 Prestiż
|
Wysłany: 01-08-2013, 22:51
|
|
|
Jeżeli masz oryginalnego MMF, to wrzuć te dwa pliki do X:\Program files\MMF2\Effects. Są to shadery. Następnie we właściwościach tła, w opcjach z niebieskim monitorem ustaw ten efekt znajdując go po kliknięciu na opcję Effect. Jeśli go nie znajdziesz, wciśnij Refresh w oknie z shaderami. Aby shadery zadziałały, aplikacja musi mieć ustawiony tryb wyświetlania Direct3D 9 lub Direct3D 8, we właściwościach aplikacji.
Jeśli ten shader nie będzie Ci odpowiadał, możesz spróbować z shaderem do obracania od Complex-Softwares: http://complex.softwares.free.fr/?p=extensions |
_________________ Jeśli otrzymałeś pomoc - pamiętaj o przyznaniu punktu Pomógł! |
| Ostatnio zmieniony przez Neoqueto 01-08-2013, 22:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bpawel10
Starszy szeregowy

Główny edytor: 
96 Prestiż
|
Wysłany: 01-08-2013, 22:52
|
|
|
Mam pirata. A właśnie, od tych Complex-softwares to pobrałem Complex-shaders Pack V2 i zainstalowałem, i teraz gdzie mam tych shaderów szukać? Uruchomiłem ponownie MMF2 ale na liście rozszerzeń nie ma niczego nowego.
I gdzie są te właściwości tła? |
|
|
|
 |
Neoqueto
Moderator Akcelerator

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
7976 Prestiż
|
Wysłany: 01-08-2013, 23:39
|
|
|
W takim razie nie możesz korzystać z shaderów. Co prawda krąży po sieci build MMF2 z niestabilnym HWA, ale nie polecam go ściągać.
Tu są właściwości tła:
.
Viewport pozwala na obrót przez Set angle. Niestety nie przechwytuje obiektów poza ramką, więc mimo wszystko musisz się obejść smakiem. Jesteś w punkcie wyjścia. Zamiast ustawiać hot spot, może spróbuj potraktować cały obiekt jako "odwrócony samochód", czyli zamiast do przodu, niech "tło" jedzie do tyłu, zamiast w lewo, niech obraca się w prawo.
Albo po prostu:
| Aleks napisał/a: | | Użyj HWA > start loop Angle_frame_HWA -360 times |
|
_________________ Jeśli otrzymałeś pomoc - pamiętaj o przyznaniu punktu Pomógł! |
|
|
|
 |
|
|