|
|
|
|
[Program] PNG Crusher |
| Autor |
Wiadomość |
Wackyjackie
Bohater Starszy Chorąży Sztabowy Randomu

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: nie
36332 Prestiż
|
Wysłany: 01-09-2012, 00:52 [Program] PNG Crusher
|
|
|
Tytuł: PNG Crusher
Gatunek: Program
Autor: Wackyjackie
Grafika: Wackyjackie
Opis:
PNG Crusher to program będący moją nakładką graficzną na PNG Crush - konsolową aplikację optymalizującą pliki PNG.
Zasada działania programu jest bardzo prosta - zaznaczamy wybrane pliki PNG (albo innego typu, bo zostaną przefiltrowane), przenosimy na okno aplikacji i klikamy na "Start crushing!", teraz tylko wybieramy katalog zapisu, by zmniejszyć w znacznym stopniu rozmiar grafik .
Dodatkowo można zmienić rozmiary grafiki (przydatne do tworzenia miniaturek) przy optymalizacji.
Do czego właściwie można wykorzystać program?
- do hurtowego zmniejszenia wymiarów PNG które wrzucamy na strony internetowe
- do zmniejszenia rozmiarów naszych gier/aplikacji
- do zwiększenia wolnego miejsca na dysku/dropboxie (bądź jego odpowiedniku)
Miłego korzystania .
Zrzuty ekranu:
https://dl.dropbox.com/u/49372314/Screenshots/screenshot1.PNG
https://dl.dropbox.com/u/49372314/Screenshots/screenshot2.PNG
Download:
https://dl.dropbox.com/u/49372314/downloads/PNG_Crusher.zip
Uwagi:
- z nieznanych mi przyczyn czasami (zawsze?) nie usuwa się katalog z plikami tymczasowymi
- nie można zacząć optymalizacji drugi raz, wtf, zaraz naprawię
- drugie wtf - program nie działa, gdy odpalamy go jako administrator...kliki... |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy Posty: 3447
33795 Prestiż
|
Wysłany: 01-09-2012, 09:30
|
|
|
| Czemu nie optipng? |
|
|
|
 |
Wackyjackie

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
36332 Prestiż
|
Wysłany: 01-09-2012, 09:41
|
|
|
Nie ma tak fajnej nazwy .
Bo nie wiedziałem o istnieniu. PNG Crush miałem po prostu na pulpicie . Mogę podmienić, zaraz zobaczę jakie ma komendy ten.
LOL, ma te same, można podmienić exe i działa.
EDIT: Nowa wersja dostępna do pobrania .
- OptiPNG
- Obsługa formatów PNG, BMP, TIFF (mogłem też dodać JPG, ale nie wiem po co komu )
BTW Jak usunąć katalogi przez file object (albo jakiekolwiek inne rozszerzenie)? :C |
|
|
|
 |
Aleks
Moderator Wilczek

Główny edytor: 
28588 Prestiż
|
|
|
|
 |
Wackyjackie

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
36332 Prestiż
|
Wysłany: 01-09-2012, 20:53
|
|
|
Dzięki. Już jest wersja zaktualizowana. Nie znalazłem dodatkowych błędów, czyli prawdopodobnie to finalna . Jedną opcję mam zamiar jeszcze umieścić, ale to może w przyszłości. |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
33795 Prestiż
|
Wysłany: 06-09-2012, 16:35
|
|
|
Kilka pomysłów.
| Wackyjackie napisał/a: | | mogłem też dodać JPG, ale nie wiem po co komu |
- Skoro możesz, to dodaj...
- Zapisuj ustawienia kompresji przy wciśnięciu "Start...", wczytuj na początku działania aplikacji,
- Sprawdzaj rozmiary plików na liście, sortuj pliki wg rozmiarów i gdy komputer dysponuje 4 rdzeniami, co 4 plik wrzucaj na rdzeń 1, następnie co 3 na rdzeń 2 itd.--czyli po prostu uruchamiaj 4 osobne procesy optipng. System sam przydzieli im wolny rdzeń,
- Dodaj opcję automatycznego zapisu do tego samego folderu, co oryginał (nadpisując oryginał, gdy plik wynikowy jest mniejszy),
- Okno optipng ukrywaj, to tak jak oglądać wnętrzności kotka zamiast jego zewnętrzności,
- Program ma problemy z zapisem plików wynikowych do głównego katalogu dysku logicznego (np. "E:\"). Sam optipng takich problemów nie ma, więc to wina PNG Crushera. Pojawia się jakieś okno (nie cmd), szybko miga i znika na Win7 x64,
- Opis (pod "?") do poprawy. Musisz zakładać, że user nie ma pojęcia o co chodzi |
|
|
|
 |
Wackyjackie

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
36332 Prestiż
|
Wysłany: 06-09-2012, 22:06
|
|
|
- W sumie myślałem, że mogę, bo OptiPNG w teorii konwertuje TIFF, JPG i BMP na PNG. W praktyce udało mi się konwertować tylko bitmapy . A Surfacem konwersja trochę mija się z celem. I w dalszym ciągu - kto o zdrowych zmysłach zmieni format już stratny na bezstratny?
- W planach.
- Rdzenie - OK. Sortowanie - może. Przydałby się ListView, ale nie ma w MMF2 Std.
- "Jedną opcję mam zamiar jeszcze umieścić, ale to może w przyszłości."
- Wolałem zostawić (a potem dodać opcję czy ma być widoczne, czy też nie).
- Prawdopodobnie tokenizuję źle, naprawię przy najbliższej okazji. Okno widziałem, próbowałem zwalczyć, myślałem, że to OptiPNG, ale byłoby nielogiczne, gdyby się odpalało (dlatego sprawdzałem różne indexowanie, o jeden większe, mniejsze, pętla dłuższa, krótsza), także DUNNO. I też nie pomaga, że nie zawsze mi się to okno pojawia :C.
- Jeszcze nie celuję w większy rynek, jak zacznę publikować program wszędzie, wtedy ulegnie zmianie .
Aktualnie - nie chce mi się/nie mam ochoty. Dzięki za pomysły. |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
33795 Prestiż
|
Wysłany: 06-09-2012, 22:16
|
|
|
| Wackyjackie napisał/a: | | Rdzenie - OK. Sortowanie - może. |
W sumie nie o to mi chodziło: sortowanie miałoby rozdzielać pliki tak, żeby każdy rdzeń dostał podobną ilość danych. Z drugiej strony, teraz przyszło mi do głowy, że możesz zwyczajnie uruchamiać kolejny proces, gdy poprzedni się zakończył, a nie musisz odgórnie definiować list plików dla każdego procesu... prawda? Wtedy sortowanie ma mniej sensu (ale nadal ma) Rdzenie to konieczność, bo to robi PNGGauntlet na przykład. Jest to bardzo dobry program, tylko uruchamia się długo za pierwszym razem w sesji (ładuje tony bibliotek do pamięci). PNG Crusher mógłby go przebić!
| Wackyjackie napisał/a: | | Wolałem zostawić (a potem dodać opcję czy ma być widoczne, czy też nie). |
W sumie dobre, ostatecznie przecież istnieją chirurdzy i w ogóle. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|