|
[MMF2] Suma kontrolna |
| Autor |
Wiadomość |
Fadex
Legenda #4; #12; #18; #20; #21; #27

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
51612 Prestiż
|
Wysłany: 15-01-2012, 00:51 [MMF2] Suma kontrolna
|
|
|
Tworzę program użytkowy służący głównie do zmiany nazw wielu plików jednocześnie według przyjętego schematu. Chciałbym też wprowadzić możliwość dodania do nazwy sumy kontrolnej. Jako, że najkrótsza i najpopularniejsza jest CRC32 szukam sposobu otrzymania jej z pliku. Czy jest rozszerzenie służące do tego?
Ze względu na użyteczność programu inne sumy kontrolne, jak md5 są zbędne (za długie), choć w innym przypadku bym z nich skorzystał. |
_________________ If it doesn't have to work, I can optimize any code to a runtime of zero. What's your superpower?
wat |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy Posty: 3447
33795 Prestiż
|
Wysłany: 15-01-2012, 12:50
|
|
|
| Zip Object, akcja CRC32> Calculate File. |
|
|
|
 |
Fadex
Legenda #4; #12; #18; #20; #21; #27

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
51612 Prestiż
|
Wysłany: 15-01-2012, 15:55
|
|
|
O, faktycznie jest taka opcja. Niestety nie mam pojęcia jak wyciągnąć sumę kontrolną z przekalkulowanego pliku - próbowałem już chyba wszystkich sposobów nie wydaje mi się też możliwym wyciągnięcia tej wartości w zautomatyzowanej pętli dla wielu plików.
Ale to nie ważne, w otchłani paczek z rozszerzeniami do MMF2 znalazłem takie cudeńko jak CRC32 object. Aż dziwne, że nie poszukałem tam wcześniej. Oblicza dobrze wartość CRC, ale podaje ją... od tyłu. Ale to prosta manipulacja substringami, żeby było okej.
Nie mniej jednak dzięki za pomoc |
_________________ If it doesn't have to work, I can optimize any code to a runtime of zero. What's your superpower?
wat |
|
|
|
 |
|
|