|
[MMF2] Phizix Chipmunk (problem) |
| Autor |
Wiadomość |
Kamylo
Kapral

Główny edytor: 
288 Prestiż
|
Wysłany: 22-05-2011, 14:01 [MMF2] Phizix Chipmunk (problem)
|
|
|
Cześć.
Ostatnio zacząłem się interesować dodatkiem Phizix Chipmunk.
Przeglądałem Helpa dołączonego do rozszerzenia, ale niestety nie znalazłem mojego problemu.
Problem polega na tym, że jak zrobię, by po naciśnięciu na obiekt, on znikł, to wtedy reszta obiektów, zamiast poruszać się z siłą grawitacji, stoi w miejscu.
Myślałem, że update świata coś da, ale niestety.. Niestety nie umiem jakoś tego lepiej wytłumaczyć, dlatego dołączam obrazki:
Jak widać na obrazku, wszystko stoi i działa na nie siła grawitacji.
Ale, gdy usunę jeden blok o nazwie 10kg, to niestety obiekty nie lecą w dół, tylko pozostają w bezruchu:
Proszę o pomoc! |
|
|
|
 |
Vader
Chorąży Nastoletni emeryt

Główny edytor: 
Pojedynki: być może
3177 Prestiż
|
Wysłany: 22-05-2011, 14:57
|
|
|
Mam w posiadaniu przykład z grawitacją, więc możesz z niego skorzystać, grawitacja dla obiektów musi być zrobiona osobno . |
|
|
|
 |
Fadex
Legenda #4; #12; #18; #20; #21; #27

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
51612 Prestiż
|
Wysłany: 22-05-2011, 15:15
|
|
|
Phizix tworzy własny model świata, więc usunięcie przedmiotu z gry nie spowoduje usunięcie go z wnętrza Phizixa. Zamiast funkcji "destroy" musisz wybrać na Phizixie "remove object".
A akcję "update world" powinno się wykonywać zawsze. |
_________________ If it doesn't have to work, I can optimize any code to a runtime of zero. What's your superpower?
wat |
|
|
|
 |
Kamylo
Kapral

Główny edytor: 
288 Prestiż
|
Wysłany: 22-05-2011, 18:41
|
|
|
Racja, nie pomyślałem. Dzięki za pomoc, teraz (chyba) działa poprawnie wszystko
EDIT: Kurde, jednak nie działa ;/ Moglibyście jakoś dokładniej pokazać co wybrać? Może robię błąd? |
|
|
|
 |
Fadex
Legenda #4; #12; #18; #20; #21; #27

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
51612 Prestiż
|
Wysłany: 22-05-2011, 19:06
|
|
|
| Sprawdź w katalogu Examples\Phizix - Chipmunk Engine w folderze MMFa. Jest tam wszystko czego potrzebujesz, nie jestem w stanie lepiej opisać zdarzeń z pamięci, a chwilowo mam utrudniony dostęp. |
_________________ If it doesn't have to work, I can optimize any code to a runtime of zero. What's your superpower?
wat |
|
|
|
 |
Kamylo
Kapral

Główny edytor: 
288 Prestiż
|
Wysłany: 22-05-2011, 19:11
|
|
|
| O, znalazłem to w przykładzie z mostami i usuwaniem tam tych bloków. Dzieki bardzo za pomoc! |
|
|
|
 |
|
|