|
[TGF]problem z atakiem wrogow |
| Autor |
Wiadomość |
smajler
Sierżant

1300 Prestiż
|
Wysłany: 30-01-2006, 19:18 [TGF]problem z atakiem wrogow
|
|
|
Witam, tworze gre rpg i mam taki problem:
mam ustawione ze jak postac moja wejdzie na pole widzenia wroga, to wrog ma patrzec (0,0) na mnie, a jak dojdzie do kolizji do zmiania sek. animacji na strzelający.
Problem tkwi w tym, że jak mam 2 wrogow na planszy (ta sama nazwa) to jak wejde wrogiem na pole widzenia 1 to wszyscy wrogowie ida na mnie, a powinien tylko 1 Tak samo jak mam warunek ze jak klikne na wroga to moja postac ma isc na niego i zmienic sek. animacji na strzelajacy. No i jak klikam na wroga, to postac nie idzie na tego co kliknolem tylko na innego
Wie ktos jak to zrobić? |
_________________ ...:::SMAJLER SOFTWARE:::...
 |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy Posty: 3447
33795 Prestiż
|
|
|
|
 |
Wos209
Starszy sierżant Woś Entertainment

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
2946 Prestiż
|
Wysłany: 30-01-2006, 20:03
|
|
|
Romanx źle go zrozumiałeś......wiem bo glądnąłem sobie kiedyś ten silinik Zaawansowane AI...
W tym silniku jest tak że jak się naciśnie "z" albo zobaczy nas jeden z wrogów to od razu wszyscy lecą....
On Topic:
Przy zdarzeniach patrz w (0,0) ustaw:wybierz jeden obiekt(przy obiekcie aktywnym kilkasz i wybierasz:wybierz lub przelicz:Wybierz losowo"nazwa obiektu aktywnego" |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pomogła: 259 razy Posty: 3447
33795 Prestiż
|
Wysłany: 30-01-2006, 20:37
|
|
|
W tym silniku wszyscy wrogowie mający gracza na celowniku (przed sobą i w zasięgu) - strzelają. Reszta idzie tam, skąd w grze dobywają się odgłosy strzałów. Z to, jak w opisie, "robienie hałasu", bo wtedy wrogowie idą w miejsce gracza. Ale nie strzelają. Jest dobrze.
Chodzi po prostu o to, żeby "pokazać" TGF-owi konkretny obiekt, który ma coś robić. Warunkami.
Co do tego klikania - jak zrealizowałeś to zdarzenie? Bo jest zły warunek, a dobry zależy od konstrukcji gry. Prawdopodobnie wystarczy ustawić warunek na:
The mouse pointer and keyboard > The mouse > User clicks on an object
...i wybrać stosowny obiekt. Przeciwnika, oczywiście. |
|
|
|
 |
smajler
Sierżant

1300 Prestiż
|
Wysłany: 31-01-2006, 11:04
|
|
|
DObra THX juz poradziłem sobie z tym ale mam 2 pytanko:D
Czy da się zrobic cos takiego żeby wszystkie"cechy" postaci były wczytywane z plików *.INI ?
Tzn. że jak po mapce chodzi jakis stwor, to wartość jego życia, obrazenia itp będa wczytane z INI? |
_________________ ...:::SMAJLER SOFTWARE:::...
 |
|
|
|
 |
Omenski
Starszy kapral

1019 Prestiż
|
Wysłany: 31-01-2006, 18:15
|
|
|
| Nie polecałbym wczytywania ciągle z dysku jakiś danych - to ogólnie zły pomysł. Jeśli już jednak potrzebujesz większej liczby wartości, to polecam tablice dynamiczne (dynamic array 1 lub 2). W razie przechodzenia między etapami trzeba by było zapisywać ją to jakiegoś pliku, a w razie potrzeby wczytywać - w DA2 na pewno jest taka opcja. |
|
|
|
 |
|
|