NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[TGF]problem z atakiem wrogow
Autor Wiadomość
smajler
Sierżant

1300 Prestiż
Wysłany: 30-01-2006, 19:18   [TGF]problem z atakiem wrogow

Witam, tworze gre rpg i mam taki problem:
mam ustawione ze jak postac moja wejdzie na pole widzenia wroga, to wrog ma patrzec (0,0) na mnie, a jak dojdzie do kolizji do zmiania sek. animacji na strzelający.
Problem tkwi w tym, że jak mam 2 wrogow na planszy (ta sama nazwa) to jak wejde wrogiem na pole widzenia 1 to wszyscy wrogowie ida na mnie, a powinien tylko 1 :/ Tak samo jak mam warunek ze jak klikne na wroga to moja postac ma isc na niego i zmienic sek. animacji na strzelajacy. No i jak klikam na wroga, to postac nie idzie na tego co kliknolem tylko na innego :/

Wie ktos jak to zrobić?

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: Construct
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy

33795 Prestiż
Wysłany: 30-01-2006, 19:20   

Zaawansowane AI :)

Wos209 
Starszy sierżant
Woś Entertainment

Główny edytor: MMF2
Drugi edytor: TGF

2946 Prestiż
Wysłany: 30-01-2006, 20:03   

Romanx źle go zrozumiałeś......wiem bo glądnąłem sobie kiedyś ten silinik Zaawansowane AI...

W tym silniku jest tak że jak się naciśnie "z" albo zobaczy nas jeden z wrogów to od razu wszyscy lecą....

On Topic:
Przy zdarzeniach patrz w (0,0) ustaw:wybierz jeden obiekt(przy obiekcie aktywnym kilkasz i wybierasz:wybierz lub przelicz:Wybierz losowo"nazwa obiektu aktywnego"

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: Construct
Pomogła: 259 razy

33795 Prestiż
Wysłany: 30-01-2006, 20:37   

W tym silniku wszyscy wrogowie mający gracza na celowniku (przed sobą i w zasięgu) - strzelają. Reszta idzie tam, skąd w grze dobywają się odgłosy strzałów. Z to, jak w opisie, "robienie hałasu", bo wtedy wrogowie idą w miejsce gracza. Ale nie strzelają. Jest dobrze.
Chodzi po prostu o to, żeby "pokazać" TGF-owi konkretny obiekt, który ma coś robić. Warunkami.

Co do tego klikania - jak zrealizowałeś to zdarzenie? Bo jest zły warunek, a dobry zależy od konstrukcji gry. Prawdopodobnie wystarczy ustawić warunek na:
The mouse pointer and keyboard > The mouse > User clicks on an object
...i wybrać stosowny obiekt. Przeciwnika, oczywiście.

smajler
Sierżant

1300 Prestiż
Wysłany: 31-01-2006, 11:04   

DObra THX juz poradziłem sobie z tym :) ale mam 2 pytanko:D

Czy da się zrobic cos takiego żeby wszystkie"cechy" postaci były wczytywane z plików *.INI ?

Tzn. że jak po mapce chodzi jakis stwor, to wartość jego życia, obrazenia itp będa wczytane z INI?

Omenski
Starszy kapral

1019 Prestiż
Wysłany: 31-01-2006, 18:15   

Nie polecałbym wczytywania ciągle z dysku jakiś danych - to ogólnie zły pomysł. Jeśli już jednak potrzebujesz większej liczby wartości, to polecam tablice dynamiczne (dynamic array 1 lub 2). W razie przechodzenia między etapami trzeba by było zapisywać ją to jakiegoś pliku, a w razie potrzeby wczytywać - w DA2 na pewno jest taka opcja.

Odpowiedz do tematu