|
[MMF2] Rysowanie linii a'la Drawline object |
| Autor |
Wiadomość |
BROO
Pupogłowy Wizard x-)

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
31680 Prestiż
|
Wysłany: 27-06-2007, 16:07 [MMF2] Rysowanie linii a'la Drawline object
|
|
|
Potrzebuję pomocy dot rysowania linii takiej jak w przypadku DrawLine object. Wyglada na to, ze tego rozszerzenia nie ma w MMF2 i potrzebuje miec zamiennik. Musze narysowac 10 linii zaczynajacych i konczacych sie w punktach wzgledem poruszajacego sie punktu.
Czy moglby ktos wykonac przyklad rysujacy takie linie? Chyba przyklad Overlay Redux daje sobie z tym rade. Potrzebuje tego pilnie na dzis wieczor.
Z gory dzieki . |
|
|
|
 |
Fadex
Legenda #4; #12; #18; #20; #21; #27

Główny edytor: 
51612 Prestiż
|
Wysłany: 27-06-2007, 16:11
|
|
|
| Myślałeś może nad obiektami aktywnymi (punktami) i aby za pomocą obliczeń sinus i cosinus określać ich pozycję - aby stworzyć wrażenie "linii"? |
_________________ If it doesn't have to work, I can optimize any code to a runtime of zero. What's your superpower?
wat |
|
|
|
 |
Aleks
Moderator Wilczek

Główny edytor: 
28588 Prestiż
|
Wysłany: 27-06-2007, 16:34
|
|
|
| Fadex napisał/a: | | Myślałeś może nad obiektami aktywnymi (punktami) i aby za pomocą obliczeń sinus i cosinus określać ich pozycję - aby stworzyć wrażenie linii? |
Pomóc ci w tym mogą scale/angle, którymi możesz manipulować wewnątrz zdarzeń
| BROO napisał/a: | | Wyglada na to, ze tego rozszerzenia nie ma w MMF2 |
Narazie nie ma, ale Flavien Clermont pracuje nad podobnym rozszerzeniem Draw Forms
 |
_________________ ( Przystan Ocalenie | Centaurus | Skrzydlaty Pies | WWF | Nakarm Psiaka ) |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy Posty: 3447
33795 Prestiż
|
Wysłany: 27-06-2007, 17:02
|
|
|
Overlay Redux: wstawiasz na planszę w transparent mode (kolor 0,0,0 będzie przezroczysty), potem zdarzenia:
Always: Use RGB> Clear Overlay> 0,0,0
Always: Use RGB> Draw Line> wybierasz punkty początkowe i końcowe oraz kolor linii.
Jak dobierać X,Y punktów początkowych - chyba sobie poradzisz
Wynik: co klatkę nakładka jest czyszczona z poprzedniej linii i dorysowywana jest nowa.
Zamiast Clear Overlay możesz wykorzystać Change Old Color..., żeby kolejno zamieniać kolor linii w coraz bardziej wyblakły (aż do 0,0,0, czyli znikania).
EDIT:
Przetestowałam sposób i działa bardzo ładnie (płynnie), przynajmniej u mnie:
http://www.romanx.kosa.net.pl/down/drawline2.zip |
|
|
|
 |
BROO
Pupogłowy Wizard x-)

Główny edytor: 
31680 Prestiż
|
Wysłany: 27-06-2007, 22:25
|
|
|
| Cytat: | | Przetestowałam sposób i działa bardzo ładnie (płynnie), przynajmniej u mnie |
Szkoda, że u mnie to już kwestia 30FPSów :---(, ale tylko czekać, aż powstaną interesujące rozszerzenia .
Dzięki Roman, ten przykład daje wszystko, czego potrzebuję.
Edit: przetestowałem również metodę punktu 1px i jego skalowanie. Dla małej ilości i względnie krótkich linii działa znacznie szybciej od Overlaya. Działanie wg przepisu Aleksa:
1. Always
-> set X position to 'x0'
-> set Y position to 'y0'
-> set X scale to 'r'
-> set angle to 'kąt'
Takie zdarzenie daje w efekcie linię o początku w punkcie P=(x0,y0) (jeśli hot spot jest ustawiony na 0,0), o długości 'r' pod kątem 'kąt' do poziomu. Jedynym minusem jest, że skalowanie nieco się krzaczy dla kątów w otoczeniu 180deg i 270deg. |
|
|
|
 |
|
|