NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[TGF2] Jak kopiować obiekty z wydarzeniami?
Autor Wiadomość
kamiledi15 
Kapitan

Główny edytor: TGF
Drugi edytor: MMF2

8594 Prestiż
Wysłany: 23-02-2007, 17:45   [TGF2] Jak kopiować obiekty z wydarzeniami?

Jak miałem TGF1, to przy kopiowaniu jakiegoś obiektu wyskakiwał komunikat, czy chcę ,,skopiować wydarzenia powiązane z tym obiektem". W TGF2, jak biorę ,,copy", to kopiuje się sam obiekt, bez wydarzeń i muszę je dorabiać ręcxnie. Da się to jakoś załatwić?

Don_Sotto 
Bohater

Główny edytor: MMF2 Dev

2783 Prestiż
Wysłany: 23-02-2007, 18:19   

Podejrzewam, że nie choć TGF2 nie posiadam. Tak samo zresztą jest w MMF - należy kopiować oddzielnie obiekt i zdarzenia z nim powiązane. Także przypuszczam, że tak właśnie jest też w TGF2.

kamiledi15 
Kapitan

8594 Prestiż
Wysłany: 23-02-2007, 18:22   

No tak, tylko że jak skopiuję obiekt, który w jednym poziomie się nazywał active object 4, to w innym poziomie będzie się nazywał inaczej, np. active object 5, bo w danym poziomie jest inna ilość obiektów, a więc jak skopiuję oddzielnie wydarzenia, to nie są już powiązane z tym obiektem, bo nazywa się inaczej, rozumiesz? Dlatego to nie zdaje egzaminu. Musiałbym kombinować z nazwami obiektów, wszystkim zmieniać nazwy, bez sensu... W TGF1 kopiowało się wszystko razem i nie było problemu.

Don_Sotto 
Bohater

Główny edytor: MMF2 Dev

2783 Prestiż
Wysłany: 23-02-2007, 18:30   

No cóż, nie pozostaje nic innego, jak nadawać obiektom odpowiednie nazwy, które by się nie powtarzały w innych frame'ach, a potem już tylko kopiowanie zdarzeń.

kamiledi15 
Kapitan

8594 Prestiż
Wysłany: 24-02-2007, 16:09   

Nie byłoby z tym większego problemu, gdybym chciał przekopiować to tylko do jednego poziomu, ale ja chcę to zrobić we WSZYSTKICH poziomach, a ich jest sporo :cry: A może da się zrobić tak, że kilka wydarzeń i obiektów będzie obowiązywać w każdym etapie, przez całą grę? Takie ,,wydarzenia globalne"?

Tasmpol 
Bohater
young god

Główny edytor: MMF2

24606 Prestiż
Wysłany: 24-02-2007, 16:20   

Da się. Wystarczy wsadzić zdarzenia do grupy i zrobić tą grupę grupą globalną. Ale to ponoćka robiło błędy w TGF, może w 2 nie robi. :)

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: Construct
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy

33795 Prestiż
Wysłany: 24-02-2007, 17:02   

1. W TGF nie robi to błędów, o ile samemu się ich nie zrobiło,
2. W TGF 2 tym bardziej nie powinno być błędów,
3. Prawdopodobnie obsługa tego "triku" została usunięta, bo była mało używana (bo faktycznie wprowadza zamęt w kodzie) - tak samo jak np. różne typy poziomów.

kamiledi15 
Kapitan

8594 Prestiż
Wysłany: 24-02-2007, 17:49   

A jak to się robi I czy można tak zrobić z obiektami? Dotąd używałem tylko liczników globalnych, a tego nigdy nie robiłem... A może w MMF2 jest taka opcja? Bo jeśli jest, to przekonwertuję sobie to do MMF2.

dng 
Sierżant

Drugi edytor: TGF

1083 Prestiż
Wysłany: 24-02-2007, 19:53   

Nie znam się na TGF2 (nie widziałem go jeszcze na oczy) lecz myślę, że opcja tworzenia grup globalnych jest tam, gdzie w TGF i MMF > klikasz na przycisk "Tworzenia Nowego Obiektu" w ed. Zdarzeń. Co do obiektów > tak, da się, że obiekt jest globalny. (właściwości obiektu) Lecz ja osobiście po prostu kopiuję lvle -> wygodniej.

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

33795 Prestiż
Wysłany: 24-02-2007, 20:04   

Tu jest wszystko wyjaśnione odnośnie grup globalnych:
http://www.romanx.kosa.ne...=Grupa_globalna

kamiledi15 
Kapitan

8594 Prestiż
Wysłany: 25-02-2007, 15:43   

Przeczytałem artykuł ,,Obiekt globalny", nadałem obiektowi globalność, ale nic mi to nie dało. Kopiuję go do innego poziomu, ale zdarzenia z nim powiązane nadal się nie kopiują. A więc co to właściwie daje?
A w artykule, który podsunął RomanX, nie jest nic wyjaśnione. Napisali tam tylko, że grupa globalna to taka, która obowiązuje we wszystkich ramkach, ale nie ma, jak to zrobić.

dng 
Sierżant

Drugi edytor: TGF

1083 Prestiż
Wysłany: 25-02-2007, 15:54   

Wiesz jak się tworzy obiekty w ed. poziomów? Zapewne tak. No, to od razu mówię: tak samo robi się grupy/komentarze/nowe linie zdarzeń. TYM SAMYM przyciskiem co w ed. poziomów, tyle że w ed. zdarzeń nabiera on nowe znaczenie. A skoro obiekt w parametrach ma zaznaczone "obiekt globalny" to znaczy, że nie musisz go kopiować z poprzedniej ramki. Obiekt bowiem masz już w "Obiektach Poziomu" na pasku po lewej. Podobnie powinno być w TGF2.

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

33795 Prestiż
Wysłany: 25-02-2007, 17:03   

Umiesz ty korzystać z encyklopedii? Tam są też linki objaśniające.

Problem w tym, że właśnie sprawdziłam w demie - nie ma w MMF 2 grup globalnych :/

kamiledi15 
Kapitan

8594 Prestiż
Wysłany: 25-02-2007, 20:57   

Jest problem... W TGF1 było tak, że nawet jak się nie nadało obiektowi globalności, to w tym pasku po lewej można było sobie podbierać obiekty z innych poziomów (była taka strzałka do przeskakiwania między poziomami), a w TGF2 tego nie ma. Poza tym, jak nadałem obiektowi globalność w TGF2, to nic mi to nie dało. Wszedłem do innej ramki, otworzyłem edytor zdarzeń, a tam nic się nie zmieniło - obkekt globalny nie dodał się ani do listy obiektółw danej ramki, ani w wydarzeniach. Nie wiem, czy coś robię źle, może coś jeszcze tam trzeba zaznaczyć? Po prostu nic się nie zmienia po zrobieniu obiektu globalnym.

Odpowiedz do tematu