|
[TGF2/MMF2] Blowfish |
| Autor |
Wiadomość |
Śmietek
Starszy kapral

1281 Prestiż
|
Wysłany: 02-04-2007, 16:38 [TGF2/MMF2] Blowfish
|
|
|
Czy ktoś mi może wytłumaczyć, jak zakodować plik w Blowfish? I przy okazji jego funkcje.
EDIT: Konkretnie chodzi mi o to co znaczą te klucze w kodowaniu. A jak zakodować plik, to chodzi mi o to, że jak mam plik w EDIT OBJEKT to chce go zakodować. |
|
|
|
 |
Ploo
Chorąży

Główny edytor: 
8853 Prestiż
|
Wysłany: 02-04-2007, 17:00
|
|
|
Uzywasz rozszerzenia Blowfish Object? Jest to calkiem proste. Na poczatku musimy dodac klucz. A wiec cos takiego:
Add Encryption Key "klucz"
Wtedy jezeli chcemy cos zakodowac mozna np ustawic String na...
EncryptString$( "Blowfish Object", "klucz", "text")
Wtedy String zamieni sie w "text" zaszyfrowany kluczem "klucz".
Plooscva |
|
|
|
 |
cx
Starszy chorąży

Główny edytor: 
22 Prestiż
|
Wysłany: 02-04-2007, 17:16
|
|
|
Pamiętaj, że możesz też użyć Binary Object - o wiele prostsze!
A oto instrukcja:
1. Wstaw Binary Object.
2. W ustawieniach objektu w polu Blowfish Encryption|Key wpisz klucz, którym ma być plik zaszyfrowany.
3. Przejdź do Edytora zdarzeń.
4. Wybierz "Load binary from file" czyli plik, który ma być zaszyfrowany.
5. Wybierz z Filters|Encryption|Blowfish pozycję "Encrypt", aby zaszyfrować lub Decrypt aby odszyfrować.
6. Wybierz "Save binary to file" czyli plik, do którego mają zostać zapisane zaszyfrowane dane.
PS. Jeśli podczas działania aplikacji chcesz zmienić klucz wybierz z Filters|Encryption|Blowfish pozycję "Set key" i wpisz nowy klucz. |
|
|
|
 |
McO
Bohater WujasheQ

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
15161 Prestiż
|
Wysłany: 02-04-2007, 17:19
|
|
|
| No nie wiem czy prostsze niż to: http://kalafior.victoryga...z_kodowanko.rar (przykład na szyfrowanie pliku). |
|
|
 |
Ploo
Chorąży

Główny edytor: 
8853 Prestiż
|
Wysłany: 02-04-2007, 17:23
|
|
|
| CubiX napisał/a: | Pamiętaj, że możesz też użyć Binary Object - o wiele prostsze!
A oto instrukcja:
1. Wstaw Binary Object.
2. W ustawieniach objektu w polu Blowfish Encryption|Key wpisz klucz, którym ma być plik zaszyfrowany.
3. Przejdź do Edytora zdarzeń.
4. Wybierz Load binary from file czyli plik, który ma być zaszyfrowany.
5. Wybierz z Filters|Encryption|Blowfish pozycję Encrypt, aby zaszyfrować lub Decrypt aby odszyfrować.
6. Wybierz Save binary to file czyli plik, do którego mają zostać zapisane zaszyfrowane dane.
PS. Jeśli podczas działania aplikacji chcesz zmienić klucz wybierz z Filters|Encryption|Blowfish pozycję Set key i wpisz nowy klucz. |
Na przyszlosc czytaj gdzie problem a nie wniskujesz z tytulu. xxxD On chce wiedziec jak zakodowac string a nie plik...
Plooscva |
|
|
|
 |
cx
Starszy chorąży

Główny edytor: 
22 Prestiż
|
Wysłany: 02-04-2007, 17:45
|
|
|
| Plooscva napisał/a: | | On chce wiedziec jak zakodowac string a nie plik |
To stringa można zapisać do pliku |
|
|
|
 |
Ploo
Chorąży

Główny edytor: 
8853 Prestiż
|
Wysłany: 02-04-2007, 18:06
|
|
|
| CubiX napisał/a: | | Plooscva napisał/a: | | On chce wiedziec jak zakodowac string a nie plik |
To stringa można zapisać do pliku |
Ale ty jestes praktyczny. xD
Plooscva |
|
|
|
 |
cx
Starszy chorąży

Główny edytor: 
22 Prestiż
|
|
|
|
 |
Śmietek
Starszy kapral

1281 Prestiż
|
Wysłany: 02-04-2007, 18:19
|
|
|
| Misiek, twój przykład dobry, ale nie o to mi chodziło. Plooscva, próbowałem zrobić to twoją metodą, ale jakoś mi nie wychodziło. Tu chodzi o to, żeby zakodowało text, który jest AKTUALNIE w edit objekcie. Najlepiej daj przykład, no chyba, że wiesz w czym tkwi problem bo mam tak "Button Koduj Wciśnięty ---> Set text (EncryptString$( "Blowfish Object", "klucz", Edittext$( "Edit" )))" I jak to zrobi to wychodzi mi taki sam text jaki był. |
|
|
|
 |
Ploo
Chorąży

Główny edytor: 
8853 Prestiż
|
Wysłany: 02-04-2007, 18:24
|
|
|
| Śmietek napisał/a: | | Misiek, twój przykład dobry, ale nie o to mi chodziło. Plooscva, próbowałem zrobić to twoją metodą, ale jakoś mi nie wychodziło. Tu chodzi o to, żeby zakodowało text, który jest AKTUALNIE w edit objekcie. Najlepiej daj przykład, no chyba, że wiesz w czym tkwi problem bo mam tak Button Koduj Wciśnięty ---> Set text (EncryptString$( Blowfish Object, klucz, Edittext$( Edit ))) I jak to zrobi to wychodzi mi taki sam text jaki był. |
Czy uzyles Add Encryption Key "klucz" zanim zaczales szyfrowac tak jak Ci powiedzialem?
Plooscva |
|
|
|
 |
Śmietek
Starszy kapral

1281 Prestiż
|
Wysłany: 02-04-2007, 18:40
|
|
|
| Ok to ja już wszystko wiem, misiek tobie też dam, bo w końcu dałeś mi przykład, który też w pewnym stopniu mi pomógł. |
|
|
|
 |
|
|