Darth Vader
Starszy kapral

1448 Prestiż
|
Wysłany: 31-01-2007, 23:31 [MMF] Aplikacje na PSP poprzez Windows95
|
|
|
To proszę potraktować tylko jako ciekawostkę, którą można zrobić samemu...
Co będzie nam potrzebne:
- PSP z Firmware 1.50 bądź Custom Firmware'ami od Dark_Alexa (testowane na 3.03 OE-C)
- karta pamięci MS Duo co najmniej 256 MB
- MMF (TGF nie testowano)
- program UltraISO (można znaleźć np. na LINK)
- Windows 95 LINK Nie ja jestem autorem tej paczki, więc mnie się nie czepiać .
Wykonanie:
Hasło do archiwum z Windowsem: CatfishD.
Na samym początku tworzymy w MMFi'e (na 1.5 testowano) nową aplikację. Rozmiar okna zalecany jak najmniejszy. Ilość kolorów gry/programu 256.
Tworzymy programik/grę (najlepiej jak najprostszy, może być sam napis).
Zapisujemy go jako Aplikacja, nazwa dowolna.
Do gry koniecznie musimy dodać plik cncs.dll, chociaż ja dodaje wszystkie .
Gotową grę wrzucamy do jakiegoś folderu, ważne by były (w tym folderze) tylko gra/program i pluginy, oraz ew. pliki gry/programu.
Teraz uruchamiamy program UltraISO, jest po polsku, więc obsługa nie powinna sprawiać problemów. Jednak wytłumacze co i jak.
Odnajdujemy plik c.img (jest to obraz dysku twardego z zainstalowanym Windowsem, plik znajduje się w katalogu VM, w archiwum z Win95).
Odrazu włączamy Program Files (w obrazie) i tam wrzucamy folder z naszą grą/programem. Gdzie indziej istnieje duża szansa błędu.
Ja jeszcze nie odkryłem normalnego zapisywania obrazu w tym programie, ale znalazłem inny sposób. Z ikonek na górze programu odszukujemy Zapisz i zapisujemy nasz pliczek c.img .
Plik c.img jest gotowy, teraz trzeba wszstko wgrać na kartę pamięci PSP.
Folder VM wgrywamy bezpośrednio na kartę (x:\ x - nazwa dysku z podłączoną psp). Foldery BOCH i BOCH% wygrywamy do folderu x:\PSP\GAME (w przypadku firmware 3.03 OE-C do x:\PSP\GAME105 jeżeli mamy inny custom firmware trzeba ustawić w recovery mode kernel na 1.50).
Dodatkowo w folderze VM jest plik bochsrc.bxrc, możemy go edytować notatnikiem. Na górze widzimy:
Kod: | # how much memory the emulated machine will have
megs: 8 |
Liczbę 8 możemy zmienić, maksymalnie możemy dać 15. Liczba ta oznacza ilość RAM dla systemu.
Teraz by uruchomić nasz program wystarczy wybrać w PSP:
GAME > Memory Stick > Bochs
Emulator powinien włączyć Windowsa (ładowanie ok. 10 minut). Myszka jest nieco "zrypana" ale oto sposób na jej użycie:
1. Naciskamy ciągle przycisk w dół, aż kursor zacznie iść w dół
2. Naciskamy ciągle przycisk w górę, aż kursor zacznie iść w górę
3. Naciskamy ciągle przycisk w prawo, aż kursor zacznie iść w prawo
4. Teraz możemy naciskać dowolny klawisz kierunkowy, aż kursor zmieni kierunek, a to czasem trochę trwa . Myszka chodzi tak jakoś koślawo, ale da się przyzwyczaić.
Klawisze sterujące:
krzyżak (w góre, w dół, itd) - sterowanie myszą
kwadrat - Lewy Przycisk Myszy
trójkąt - Środkowy Przycisk Myszy
Kółko - Prawy Przycisk Myszy.
Oto przykładowa aplikacja:
Download ultrashare
Download savefile |
|