|
|
|
|
[TGF] Centrowanie |
| Autor |
Wiadomość |
Andy
Sierżant

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
6475 Prestiż
|
Wysłany: 23-09-2006, 15:02 [TGF] Centrowanie
|
|
|
Robię platformówkę i używam
Kod: | Zawsze -> Centruj ekran w (0, 0) od bohater | Robię tak, ale chciałbym, żeby można było tylko iść do przodu a do poprzedniego ekranu nie. Jak to zrobić? |
_________________ ... |
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
37283 Prestiż
|
Wysłany: 23-09-2006, 16:04
|
|
|
| to zrób tak, by obraz nie był centrowany w zdarzeniu "zawsze", ale "użtkownik trzyma strzałkę w przód" |
|
|
|
 |
Lukas
Plutonowy

Główny edytor: 
942 Prestiż
|
Wysłany: 23-09-2006, 16:10
|
|
|
Utwórz nowy przeźroczysty obiekt.
Warunki do niego
if(postac.x>obiekt.x) obiekt.x=postac.x;
ręcznie ustawiasz y obiektu.
dajesz żeby centrował na 0,0 od niewidzialnego obiektu, i sprawa załatwiona Te zdarzenie akurat jest przystosowane do platformówki, gdzie ekran będzie przesuwał się tylko w prawo, i bez zmiany w y. Jeśli nie chcesz, żeby postać uciekała poza ekran w lewo, dajesz
if(postac.x<obiekt.x-(1/2szerokosci_ekranu)) postac.x=obiekt.x-(1/2szerokosci_ekranu);
To by było na tyle
EDIT
Fenrir w sumie łatwiejszy sposób podał, ale mój chyba też nie jest zły? ;p
EDIT2
1 błąd znalazłem w rozwiązaniu Fenrira -> koleś przejdzie kilkanaście kroków, wróci się do lewej krawędzi ekranu (w tym momencie ekran się nie będzie przesuwał), ale wystarczy że na sekundę naciśnie znowu strzałkę do przodu i efektem będzie cofnięcie się ekranu |
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
37283 Prestiż
|
Wysłany: 23-09-2006, 19:15
|
|
|
| Lukas napisał/a: |
EDIT2
1 błąd znalazłem w rozwiązaniu Fenrira -> koleś przejdzie kilkanaście kroków, wróci się do lewej krawędzi ekranu (w tym momencie ekran się nie będzie przesuwał), ale wystarczy że na sekundę naciśnie znowu strzałkę do przodu i efektem będzie cofnięcie się ekranu |
No cóż, jeszcze nie jestem rozbudzony do końca, mimo późnej godziny...
Można się tego pozbyć ustawiając, by centrował tylko wtedy, gdy postać jest za połową widocznego obszaru, ale sposób Lukasa jest lepszy. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|